1EUR = 4.8026 RON | Bucureşti 12 º

News

Nave militare chineze se află lângă insulele controlate de Japonia din Marea Chinei

Şase nave de supraveghere chineze se află în apropierea arhipelagului controlat de Japonia din Marea Chinei pentru a "supraveghea aplicarea legii" şi pentru a "demonstra" că aceste insule aparţin Chinei, a anunţat vineri un comunicat oficial al Beijingului, citat de AFP.

14 sep, 2012 | Mediafax

"Două grupuri de nave de supraveghere chineze au sosit în apele din jurul insulelor Diaoyu şi insulelor adiacente la 14 septembrie 2012 pentru a începe patrularea şi pentru a aplica legea", arată un comunicat al ministerului chinez al Afacerilor Externe.

"Aceste activităţi de aplicare a legii şi patrulele sunt destinate să demonstreze jurisdicţia Chinei asupra insulelor şi să apere interesele sale maritime", adaugă comunicatul.

Tokyo a anunţat anterior sosirea, vineri, a şase nave chineze în apropierea insulelor Senkaku - numite Diaoyu de către chinezi - la trei zile după naţionalizarea a trei insule din acest arhipelag revendicat de Beijing.

Premierul japonez, Yoshihiko Noda, a declarat imediat că autorităţile nipone "vor face tot posibilul pentru a monitoriza navele".

Două nave chineze au ajuns primele în jurul orei locale 06:20 (00:20, ora României) în apropierea acestor insule nelocuite situate la 200 de kilometri nord-est de Taiwan, care de asemenea le revendică, şi la 400 de kilometri vest de insula Okinawa (sudul Japoniei).

Acestea s-au apropiat la mai puţin de 22 de kilometri de una dintre cele cinci insule ale arhipelagului, intrând astfel în ceea ce japonezii consideră a fi apele lor teritoriale.

Alte patru nave au sosit puţin după ora locală 07:00 "în apele teritoriale" a precizat paza de coastă care a adăugat că primele două nave au părăsit aceste ape în jurul orei locale 07:50.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO