Scade vechimea pe care firmele trebuie să o aibă ca să beneficieze de Programul Multianual de Microindustrializare

Companiile care vor să beneficieze de Programul naţional multianual de microindustrializare trebuie să aibă vechime minimă de 2 exerciţii financiare, şi nu de 5 ani aşa cum se întâmplă în prezent, potrivit unor modificări care vor fi aduse programului şi care au fost aprobate în cadrul primei reuniuni a Comitetului Consultativ pentru Dezvoltarea IMM-urilor.
Economica.net - lun, 25 ian. 2016, 19:21
Scade vechimea pe care firmele trebuie să o aibă ca să beneficieze de Programul Multianual de Microindustrializare

Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, remis luni, AGERPRES, alte modificări vizează adăugarea în categoria codurilor CAEN eligibile a clasei 17 – fabricarea articolelor din hârtie şi carton, acordarea de punctaj suplimentar la finanţare societăţilor care au obţinut profit din exploatare la 31 decembrie 2015 şi eliminarea punctajului pentru pragul previzionat al profitului reinvestit. De asemenea, locurile de muncă punctate în cadrul programului vor fi cele cu normă întreagă şi pe perioadă nedeterminată. În plus, va fi eliminată obligativitatea ştampilei pe documente iar actele vor fi depuse într-un singur original şi o copie certificată în loc de 1 original şi 2 copii conforme cu originalul.

Aproximativ 80 de antreprenori, consultanţi şi reprezentanţi ai instituţiilor de stat au participat, săptămâna trecută, la reuniunea Comitetului Consultativ pentru Dezvoltarea IMM în care au fost aprobate primele 6 proiecte ale programelor naţionale ce se vor derula anul acesta de către Direcţia de implementare a măsurilor de sprijin în domeniul IMM, prin Oficiile Teritoriale pentru IMM şi Cooperaţie.

În ceea ce priveşte Programul pentru înfiinţarea şi dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii în mediul rural, forma de organizare Întreprindere Familială (IF) urmează să fie eliminată din categoria aplicanţilor eligibili în timp ce construcţiile nu vor mai reprezenta cheltuieli eligibile.

În Programul START, se au în vedere acordarea unui punctaj suplimentar pentru activităţile din categorii aparţinând industriilor creative, cum sunt menţionate în Strategia Orizont 2020, şi simplificarea modalităţii de completare în aplicaţie a fluxului de numerar previzionat. De asemenea, în aplicaţia de înscriere va fi implementată posibilitatea de descărcare a planului de afaceri trimis spre verificare în format *.pdf, imediat după trimitere. Totodată, ONG-urile urmează să fie acceptate ca furnizori eligibili de consultanţă.

În Programul de dezvoltare şi modernizare a activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă, va fi reformulată legătura activelor achiziţionate cu activitatea pe care aplică în sensul inserării cheltuielilor comune domeniilor de activitate.

Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanţi în afaceri va fi implementat prin agenţie de implementare/instituţie de credit parteneră.

Proiectul Programului pentru organizarea Târgului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii – TIMM 2016 a fost votat în forma actuală a proiectului cu posibilitatea transmiterii de noi cheltuieli eligibile ce pot aduce plus-valoare IMM-urilor.

‘Antreprenorii români trebuie să ştie că vom implementa toate cele 10 programe naţionale destinate mediului de business. Sunt încrezător că în perioada de guvernare a echipei din care fac parte ne vom concentra pe continuarea politicilor şi programelor care au dat rezultate în economia naţională şi vom încerca să aducem schimbări acelor aspecte care au îngreunat acest proces de sprijinire a dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii’, a afirmat Claudiu Vrinceanu, secretar de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, preşedinte al Comitetului Consultativ pentru Dezvoltarea IMM-urilor.

Potrivit Ministerului Economiei, la nivel naţional, rezultatele implementării programelor de sprijinire a înfiinţării şi dezvoltării IMM de la bugetul de stat, în anul 2015, relevă că au fost create şi păstrate timp de 3 ani un număr de 6.195 de locuri de muncă, din care 1.974 au fost din rândul absolvenţilor sau şomerilor.

Procedurile celorlalte 4 programe naţionale bugetate şi neanalizate în reuniunea de săptămâna trecută a Comitetului Consultativ vor fi elaborate şi publicate spre dezbatere publică ulterior, după etapizarea primelor 6 programe.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...