Scădere istorică a vânzărilor mondiale de PC-uri în primul trimestru – studiu

Vânzările de computere personale au scăzut în primul trimestru al acestui an în toate regiunile lumii, înregistrând un declin record de 14% la nivel global, la 76,3 milioane de unităţi, preferinţele consumatorilor favorizând tot mai mult smartphone-urile şi tabletele, potrivit Bloomberg.
Economica.net - joi, 11 apr. 2013, 06:27
Scădere istorică a vânzărilor mondiale de PC-uri în primul trimestru - studiu

Lansarea unui nou sistem de operare Microsoft, Windows 8, nu a generat entuziasmul la care sperau producătorii de PC-uri.

Compania de cercetare de piaţă IDC estima o scădere de numai 7,7% a pieţei PC-urilor pentru primele trei luni ale acestui an.

Declinul de 14% înregistrat pe baza măsurătorilor companiei este cel mai abrupt din 1994, primul an când IDC a publicat date privind piaţa computerelor personale.

Toţi producătorii de PC-uri au înregistrat scăderi, cu excepţia companiei chineze Lenovo, al doilea mare producător de pe piaţă, care a înregistrat stagnare.

Companiile au preferat să utilizeze mai vechiul Windows 7 pe computerele existente ale angajaţilor, optând să nu adopte noua versiune a sistemului de operare, a declarat pentru Bloomberg un analist IDC.

Windows 8 nu a avut succesul dorit de producători nici pe piaţa retail, consumatorii preferând smartphone-urile şi tabletele, a adăugat acesta.

„Nu avem motive să fim optimişti că piaţa va evolua altfel decât într-un ciclu de înlocuire”, a explicat analistul, precizând că noua interfaţă propusă de Windows 8 a „dezoprientat” mulţi consumatori.

Totodată, preţurile computerelor sau monitoarelor cu funcţii touch, care profită la maximum de noua interfaţă, au rămas prea ridicate pentru mulţi utilizatori.

În timp ce vânzările Lenovo au stagnat, Hewlett-Packard (HP), cel mai mare producător de PC-uri la nivel mondial, a înregistrat o scădere de 24% faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut. Pe locul al treilea, vânzările Dell au coborât cu 11%.

HP s-a menţinut lider cu o cotă de piaţă de 16%, urmat de Lenovo cu 15%, respectiv Dell cu 12%, potrivit IDC.

Te-ar mai putea interesa și
Partidul de guvernământ din Slovenia renunță la folosirea rețelei Twitter, din cauza știrilor false și a discursurilor urii
Partidul de guvernământ din Slovenia renunță la folosirea rețelei Twitter, din cauza știrilor false și a discursurilor ...
Partidul de guvernământ din Slovenia, Mişcarea pentru Libertate (GS), a decis să nu mai folosească Twitter, temându-se că această reţea de socializare ar putea fi folosită de politicieni......
Firmele la care e asociată Delia Munteanu au avut afaceri de 6,9 milioane de lei, cu peste 16% mai mult decât în 2020
Firmele la care e asociată Delia Munteanu au avut afaceri de 6,9 milioane de lei, cu peste 16% mai mult decât în 2020
Delia Munteanu deţine participaţii la firmele Deliaevent, Black Spirit, Roka Records şi Stardelsound, la fiecare dintre ...
Colegiul Medicilor din România solicită suplimentarea locurilor la examenul de Rezidențiat pentru Medicina de familie
Colegiul Medicilor din România solicită suplimentarea locurilor la examenul de Rezidențiat pentru Medicina de familie
Colegiul Medicilor din România (CMR) solicită suplimentarea numărului de locuri la Rezidenţiat pentru Medicina de familie, ...
Circa 130.000 dintre locuitorii Kievului încă n-au energie electrică. Furnizarea a fost restabilită în Herson
Circa 130.000 dintre locuitorii Kievului încă n-au energie electrică. Furnizarea a fost restabilită în Herson
Aproximativ 130.000 de persoane din Kiev, metropolă cu trei milioane de locuitori, erau încă lipsiţi de electricitate ...