Scădere istorică a vânzărilor mondiale de PC-uri în primul trimestru – studiu

Vânzările de computere personale au scăzut în primul trimestru al acestui an în toate regiunile lumii, înregistrând un declin record de 14% la nivel global, la 76,3 milioane de unităţi, preferinţele consumatorilor favorizând tot mai mult smartphone-urile şi tabletele, potrivit Bloomberg.
Economica.net - joi, 11 apr. 2013, 06:27
Scădere istorică a vânzărilor mondiale de PC-uri în primul trimestru - studiu

Lansarea unui nou sistem de operare Microsoft, Windows 8, nu a generat entuziasmul la care sperau producătorii de PC-uri.

Compania de cercetare de piaţă IDC estima o scădere de numai 7,7% a pieţei PC-urilor pentru primele trei luni ale acestui an.

Declinul de 14% înregistrat pe baza măsurătorilor companiei este cel mai abrupt din 1994, primul an când IDC a publicat date privind piaţa computerelor personale.

Toţi producătorii de PC-uri au înregistrat scăderi, cu excepţia companiei chineze Lenovo, al doilea mare producător de pe piaţă, care a înregistrat stagnare.

Companiile au preferat să utilizeze mai vechiul Windows 7 pe computerele existente ale angajaţilor, optând să nu adopte noua versiune a sistemului de operare, a declarat pentru Bloomberg un analist IDC.

Windows 8 nu a avut succesul dorit de producători nici pe piaţa retail, consumatorii preferând smartphone-urile şi tabletele, a adăugat acesta.

„Nu avem motive să fim optimişti că piaţa va evolua altfel decât într-un ciclu de înlocuire”, a explicat analistul, precizând că noua interfaţă propusă de Windows 8 a „dezoprientat” mulţi consumatori.

Totodată, preţurile computerelor sau monitoarelor cu funcţii touch, care profită la maximum de noua interfaţă, au rămas prea ridicate pentru mulţi utilizatori.

În timp ce vânzările Lenovo au stagnat, Hewlett-Packard (HP), cel mai mare producător de PC-uri la nivel mondial, a înregistrat o scădere de 24% faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut. Pe locul al treilea, vânzările Dell au coborât cu 11%.

HP s-a menţinut lider cu o cotă de piaţă de 16%, urmat de Lenovo cu 15%, respectiv Dell cu 12%, potrivit IDC.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Guvernul de la Madrid va acorda subvenții tinerilor care locuiesc cu părinții ca să se poată muta
Guvernul de la Madrid va acorda subvenții tinerilor care locuiesc cu părinții ca să se poată muta
Guvernul spaniol va plăti o subvenţie de 250 de euro pe lună tinerilor cu venituri mici, pentru a-i ajuta să se mute ...
Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti scoate la concurs 255 de posturi de directori şi directori adjuncţi
Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti scoate la concurs 255 de posturi de directori şi directori adjuncţi
Un număr de 255 de posturi de directori şi directori adjuncţi de unităţi de învăţământ din Capitală vor fi scoase ...
BCR extinde beneficiile disponibile în George prin Venit Protect, o asigurare 100% online oferită împreună cu BCR Asigurări de Viață VIG
BCR extinde beneficiile disponibile în George prin Venit Protect, o asigurare 100% online oferită împreună cu BCR Asigurări ...
Banca Comercială Română a anunțat prin intermediul unui comunicat că își continuă politica de extindere a ecosistemul ...