Scandal în China: Televiziunea de stat critică VW, Mercedes şi Land Rover pentru suprataxarea consumatorilor

Producătorii auto străini, de la Daimler la Land Rover şi Volkswagen, sunt criticaţi în China, fiind acuzaţi de televiziunea de stat CCTV că au vândut produse defecte şi au suprataxat consumatorii, transmit CNN şi Reuters.
Economica.net - lun, 16 mart. 2015, 12:19
Scandal în China: Televiziunea de stat critică VW, Mercedes şi Land Rover pentru suprataxarea consumatorilor

Acuzaţiile au fost făcute duminică, în timpul emisiunii CCTV dedicată drepturilor consumatorilor. Anul acesta compania Tata Motors, care produce vehiculele Jaguar Land Rover, a fost acuzată că a vândut cutii de viteză defecte, iar grupul Volkswagen a fost acuzat de neglijenţă pentru că nu ar fi reuşit să rezolve probleme vehiculelor chiar şi după ce consumatorii au depus plângeri, scrie Agerpres.

De asemenea, Mercedes-Benz (divizia de lux a Daimler) şi Nissan au fost ţinta CCTV, pentru că ar fi cerut taxe exorbitante pentru repararea maşinilor şi au cerut bani clienţilor pentru activităţi care nu ar fi fost necesare. CCTV a prezentat note de plată ridicate de la service-uri auto, ai căror angajaţi nu păreau interesaţi să-i ajute pe clienţi.

În ciuda creşterii recente a puterii de cumpărare, consumatorii chinezi se confruntă cu produse contrafăcute sau defecte – de la mâncare la medicamente, electronice, etc. Oamenii de afaceri ignoră deseori plângerile consumatorilor.

Programul CCTV, difuzat anual în 15 martie cu ocazie Zilei mondiale a drepturilor consumatorilor, este destinat să-i sprijine pe consumatori. În ultimii ani, CCTV a criticat şi alte companii: Nikon, McDonald’s,Procter & Gamble, Carrefour, Danone. Unii critici susţin că programul are o tentă protecţionistă şi este destinat creşterii vânzării companiilor chinezeşti.

China este cea mai mare piaţă auto din lume şi producătorii auto străini sunt îngrijoraţi de criticile televiziunii de stat, care ar putea afecta vânzările şi încrederea consumatorilor.

Vânzările auto în China au scăzut în februarie cu 0,2%, comparativ cu perioada similară din 2014, deoarece încetinirea expansiunii economiei continuă să afecteze cererea. Asociaţia Producătorilor Auto din China (CAAM) a anunţat săptămâna trecută că livrările de autoturisme, SUV-uri şi vehicule cu utilizare multiplă au totalizat luna trecută 1,59 milioane de unităţi. Vânzările de SUV-uri au urcat cu 94%, la 187.000 unităţi.

General Motors a anunţat că a vândut împreună cu societăţile sale mixte din China 261.072 de vehicule pe piaţa chineză în februarie, un avans de 1,3% comparativ cu perioada similară din 2013. Livrările brandului Ford au urcat luna trecută cu 9%, la 79,384 vehicule. Nissan, cel mai popular brand nipon din China, a anunţat un declin al vânzărilor de 2,4% în februarie, la 70,200 vehicule.

În ianuarie, CAAM a estimat că livrările de autoturisme, SUV-uri şi vehicule cu utilizare multiplă vor creşte anul acesta cu 7%, la 25,1 milioane de unităţi. Anul trecut avansul a fost de 6,9%, la 23,5 milioane de unităţi.

Ford Motor, General Motors şi Volkswagen AG au raportat livrări record pe piaţa din China în 2014, în timp ce producătorii auto niponi nu au reuşit să-şi îndeplinească obiectivele.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...