Scandal în China: Televiziunea de stat critică VW, Mercedes şi Land Rover pentru suprataxarea consumatorilor

Producătorii auto străini, de la Daimler la Land Rover şi Volkswagen, sunt criticaţi în China, fiind acuzaţi de televiziunea de stat CCTV că au vândut produse defecte şi au suprataxat consumatorii, transmit CNN şi Reuters.
Economica.net - lun, 16 mart. 2015, 12:19
Scandal în China: Televiziunea de stat critică VW, Mercedes şi Land Rover pentru suprataxarea consumatorilor

Acuzaţiile au fost făcute duminică, în timpul emisiunii CCTV dedicată drepturilor consumatorilor. Anul acesta compania Tata Motors, care produce vehiculele Jaguar Land Rover, a fost acuzată că a vândut cutii de viteză defecte, iar grupul Volkswagen a fost acuzat de neglijenţă pentru că nu ar fi reuşit să rezolve probleme vehiculelor chiar şi după ce consumatorii au depus plângeri, scrie Agerpres.

De asemenea, Mercedes-Benz (divizia de lux a Daimler) şi Nissan au fost ţinta CCTV, pentru că ar fi cerut taxe exorbitante pentru repararea maşinilor şi au cerut bani clienţilor pentru activităţi care nu ar fi fost necesare. CCTV a prezentat note de plată ridicate de la service-uri auto, ai căror angajaţi nu păreau interesaţi să-i ajute pe clienţi.

În ciuda creşterii recente a puterii de cumpărare, consumatorii chinezi se confruntă cu produse contrafăcute sau defecte – de la mâncare la medicamente, electronice, etc. Oamenii de afaceri ignoră deseori plângerile consumatorilor.

Programul CCTV, difuzat anual în 15 martie cu ocazie Zilei mondiale a drepturilor consumatorilor, este destinat să-i sprijine pe consumatori. În ultimii ani, CCTV a criticat şi alte companii: Nikon, McDonald’s,Procter & Gamble, Carrefour, Danone. Unii critici susţin că programul are o tentă protecţionistă şi este destinat creşterii vânzării companiilor chinezeşti.

China este cea mai mare piaţă auto din lume şi producătorii auto străini sunt îngrijoraţi de criticile televiziunii de stat, care ar putea afecta vânzările şi încrederea consumatorilor.

Vânzările auto în China au scăzut în februarie cu 0,2%, comparativ cu perioada similară din 2014, deoarece încetinirea expansiunii economiei continuă să afecteze cererea. Asociaţia Producătorilor Auto din China (CAAM) a anunţat săptămâna trecută că livrările de autoturisme, SUV-uri şi vehicule cu utilizare multiplă au totalizat luna trecută 1,59 milioane de unităţi. Vânzările de SUV-uri au urcat cu 94%, la 187.000 unităţi.

General Motors a anunţat că a vândut împreună cu societăţile sale mixte din China 261.072 de vehicule pe piaţa chineză în februarie, un avans de 1,3% comparativ cu perioada similară din 2013. Livrările brandului Ford au urcat luna trecută cu 9%, la 79,384 vehicule. Nissan, cel mai popular brand nipon din China, a anunţat un declin al vânzărilor de 2,4% în februarie, la 70,200 vehicule.

În ianuarie, CAAM a estimat că livrările de autoturisme, SUV-uri şi vehicule cu utilizare multiplă vor creşte anul acesta cu 7%, la 25,1 milioane de unităţi. Anul trecut avansul a fost de 6,9%, la 23,5 milioane de unităţi.

Ford Motor, General Motors şi Volkswagen AG au raportat livrări record pe piaţa din China în 2014, în timp ce producătorii auto niponi nu au reuşit să-şi îndeplinească obiectivele.

Te-ar mai putea interesa și
Mercedes-Benz este, din nou, cel mai valoros brand german conform clasamentului Brand Finance
Mercedes-Benz este, din nou, cel mai valoros brand german conform clasamentului Brand Finance
Un studiu cu privirea la valoarea mărcilor, realizat anual de Brand Finance, arată că, în Germania, cel mai valoros brand este, ca și anul trecut, Mercedes-Benz....
Raport Ericsson: Numărul abonamentelor 5G va trece de 4,4 miliarde, în următorii cinci ani
Raport Ericsson: Numărul abonamentelor 5G va trece de 4,4 miliarde, în următorii cinci ani
Numărul de abonamente 5G va depăşi pragul de un miliard în 2022, iar în 2027 va trece de 4,4 miliarde, arată datele ...
Cod galben de furtună în Oltenia şi Muntenia
Cod galben de furtună în Oltenia şi Muntenia
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis duminică o atenţionare cod galben de ploi abundente şi descărcări ...
Londra, Washingtonul, Ottawa şi Tokyo interzic importurile de aur rusesc
Londra, Washingtonul, Ottawa şi Tokyo interzic importurile de aur rusesc
Marea Britanie, Statele Unite, Canada şi Japonia vor interzice importurile de aur rusesc în noile sancţiuni impuse ca ...