Scandal înainte de Euro 2020 – tricourile naţionalei Ucrainei, criticate de Moscova

Autorităţile de la Kiev au respins, luni, protestele Moscovei la adresa noului tricou al echipei naţionale de fotbal a Ucrainei pentru turneul final al EURO 2020, pe care figurează Crimeea anexată şi sloganuri patriotice, informează AFP.
AGERPRES - mar, 08 iun. 2021, 10:58
Scandal înainte de Euro 2020 - tricourile naţionalei Ucrainei, criticate de Moscova

„Tuturor celor care încep să critice şi care nu suportă să vadă frontierele noastre recunoscute internaţional sau salutul oficial al statului nostru, eu le-aş răspunde doar atât: nu vom permite nimănui să insulte simbolurile noastre naţionale”, a declarat Dmitro Kuleba, şeful diplomaţiei ucrainene.

„Glorie Ucrainei! Împreună spre victorie!”, a adăugat oficialul ucrainean pe Twitter.

Ambasadele americană şi britanică de la Kiev, aliate ale Ucrainei, au susţinut, de asemenea, acest nou echipament, scrie Agerpres.

„Adorăm acest nou look. Glorie Ucrainei!” a scris reprezentanţa americană pe Twitter.

 

tricou ucraina euro 2020

La rândul ei, UEFA, organizatoarea EURO 2020, a precizat că acest echipament a fost aprobat „în acord cu regulamentul”, care stipulează că niciun echipament nu trebuie să „aducă atingere decenţei comune sau să transmită mesaje politice, religioase sau legate de rasă”.

Totodată, preşedintele Federaţiei ucrainene de fotbal, Andrei Pavelko, a asigurat că tricoul a fost validat de UEFA cu „mult înainte” de a fi prezentat.

Ucraina a provocat furia Moscovei, duminică, în momentul dezvăluirii echipamentului pentru turneul final al EURO 2020 (11 iunie-11 iulie), pe care figurează Crimeea anexată de ruşi şi sloganuri naţionaliste.

Pe Facebook, Andrei Pavelko, preşedintele Federaţiei ucrainene de fotbal, a anunţat că jucătorii ucraineni vor purta „echipamente speciale” şi a postat fotografii cu tricourile în culorile bleu şi galben ale drapelului ucrainean.

Ţinutele prezintă forma Ucrainei şi includ Crimeea, anexată de Rusia în 2014, precum şi regiunile Doneţk şi Lugansk, controlate de separatiştii pro-ruşi.

De asemenea, pe tricouri mai figurează sloganurile „Glorie Ucrainei! Glorie Eroilor!”, făcând referire la un cântec patriotic devenit strigăt mobilizator pentru manifestanţii care l-au înlăturat pe fostul aliat al Kremlinului, Viktor Ianukovici, după o mişcare populară în 2014.

Acea revoltă a fost considerată ilegală de Moscova şi a declanşat criza dintre Rusia şi Ucraina, fostă republică sovietică independentă din 1991.

Aceste sloganuri au suscitat critici din partea Moscovei, din cauza asocierii lor cu grupurile naţionaliste din al Al Doilea Război Mondial, care au luptat şi cooperat cu naziştii.

„În timpul războiului, aceste sloganuri naziste au fost utilizate de unităţi armate ucrainene naţionaliste”, a afirmat Maria Zakarova, purtător de cuvânt al Ministerului Rus de Externe, pe aplicaţia Telegram.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, nu a dorit să facă niciun comentariu pentru agenţia naţională de presă TASS.

Reprezentativa Ucrainei va debuta în Grupa C de la EURO 2020 pe 13 iunie, la Amsterdam, contra Olandei. Vor urma apoi meciurile cu Macedonia de Nord (17 iunie) şi Austria (21 iunie), ambele la Bucureşti.

 

Te-ar mai putea interesa și
Bittnet Group preia un pachet de 70% din acțiunile companiei Dataware Consulting
Bittnet Group preia un pachet de 70% din acțiunile companiei Dataware Consulting
Grupul de companii Bittnet (BNET) anunță cea de-a treia tranzacție de M&A din 2022, prin semnarea contractului de cumpărare a 70% din pachetul de acțiuni al Dataware Consulting S.R.L.......
”Filiera” prin care zahărul produs în România face profit în Austria și ce fel de zahăr consumă, de fapt, românii – Gândul
”Filiera” prin care zahărul produs în România face profit în Austria și ce fel de zahăr consumă, de fapt, românii ...
După 11 ani de așteptare și eforturi susținute, România nu a reușit încă să intre în Schengen, spațiul european ...
Raiffeisen Bank și BCR resping informațiile că s-ar fi făcut presiuni asupra lor din partea autorităților române
Raiffeisen Bank și BCR resping informațiile că s-ar fi făcut presiuni asupra lor din partea autorităților române
Raiffeisen Bank confirmă fără echivoc declarația facută de Banca Comercială Română și subliniază că nu s-au făcut ...
Al doilea oraș din România cu gara conectată la aeroport: Conexiunea feroviară cu Aeroportul Traian Vuia, estimată la 423 de milioane de lei
Al doilea oraș din România cu gara conectată la aeroport: Conexiunea feroviară cu Aeroportul Traian Vuia, estimată la ...
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) a publicat vineri un act normativ pentru aprobarea indicatorilor tehnico ...