Scandal la FIFA: Fostul preşedinte Havelange a primit mită peste 1,5 mil franci elveţieni

Fostul preşedinte al FIFA, Joao Havelange, a primit sume foarte mari de bani ca mită din partea International Sport and Leisure (ISL), firmă de marketing ce a avut exclusivitate la mai multe ediţii ale Cupei Mondiale, conform unor documente ale justiţiei elveţiene, informează AFP.
Economica.net - joi, 12 iul. 2012, 08:30
Scandal la FIFA: Fostul preşedinte Havelange a primit mită peste 1,5 mil franci elveţieni

Brazilianul în vârstă de 96 de ani, preşedintele FIFA timp de 24 de ani, înainte de trecerea lui Sepp Blatter în fruntea forului, în 1998, a primit cel puţin 1,5 milioane de franci elveţieni, iar un alt oficial celebru, Ricardo Teixeira, membru al Comitetului Executiv al FIFA, a primit cel puţin 12,7 milioane de franci elveţieni.

Aceste sume sunt detaliate în documente făcute publice de Curtea Supremă din Elveţia şi au fost publicate, miercuri, de BBC.

Fostul partener de marketing al FIFA, International Sport and Leisure, a dat faliment în circumstanţe controversate, în mai 2001, moment în care avea datorii de aproximativ 300 de milioane de dolari.

FIFA a postat pe site-ul oficial raportul justiţiei elveţiene, subliniind faptul că actualul preşedinte al forului, Blatter, nu are nicio implicare în acest caz.

Documentele Curţii arată că oficiali ai FIFA ştiau că Havelange şi Teixeira au primit mită de la ISL.

De asemenea, FIFA ar fi fost de acord să plătească o compensaţie de 2,5 milioane de franci elveţieni, însă numai cu condiţia să se renunţe la procedurile împotriva lui Havelange şi Teixeira.

Havelange, care este preşedinte de onoare al FIFA, a fost şi membru al Comitetului Internaţional Olimpic timp de 48 de ani. El a fost acuzat într-un documentar din 2010 al BBC că a primit un milion de dolari de la ISL pentru acordarea unor contracte avantajoase legate de Cupa Mondială.

Joao Havelange a fost externat, în mai, după două luni de spitalizare la Rio de Janeiro, perioadă în care a fost tratat pentru o infecţie la gleznă şi pentru probleme cardiace şi pulmonare.

El este fostul socru al lui Teixeira, care a demisionat în martie din funcţia de preşedinte al Confederaţiei Braziliene de Fotbal în urma unor acuzaţii de corupţie.

Te-ar mai putea interesa și
Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la o valoare de piață de peste 81,6 milioane de euro și țintește la 150 de milioane de euro odată cu listarea pe piața principală a BVB, în 2026
Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la o valoare de piață de peste 81,6 milioane de euro și țintește ...
Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la nivelul lui 2023 la o valoare de piață de 81,64 milioane euro, față de valoarea de 78,10 milioane euro raportată în urmă cu un an.......
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Grupul Bosch, companie germană cu circa 10.000 de angajați în România, a inaugurat o nouă clădire dedicată Centrului ...
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi ...
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints AI
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints ...
După șase luni în care a derulat campanii pilot cu un număr limitat de branduri și agentii de media, Profi, rețeaua ...