Update: Scandal la Sectorul 1. Romprest amenință că nu va mai ridica gunoiul din 11 februarie. În replică, Clotilde Armand acuză PNL de blat

Update: Reacțiile primarului Sectoruilui 1, Clotilde Armand, și ale șefului PNL Sector 1, Sebastian Burduja, le găsiți la finalul articolului. Romprest a notificat Consiliul Local al Sectorului 1 că ar putea limita temporar serviciul de salubrizare din 11 februarie, menţionând că autoritatea contractantă încalcă obligaţiile contractuale care îi revin, relatează Agerpres.
Economica.net - mie, 03 feb. 2021, 17:28
Update: Scandal la Sectorul 1. Romprest amenință că nu va mai ridica gunoiul din 11 februarie. În replică, Clotilde Armand acuză PNL de blat

Firma Romprest este nemulţumită de tergiversarea adoptării unei hotărâri de Consiliu Local prin care să se aprobe soluţiile negociate de comisia mixtă de mediere şi operatorul delegat privind eşalonarea debitelor restante şi diminuarea temporară a unor operaţiuni din cadrul activităţilor serviciului.

„Vă notificăm prin prezenta că în situaţia în care demersul nostru către Consiliul Local Sector 1 nu va primi răspuns în termenul contractual de cinci zile lucrătoare, respectiv Actul adiţional nr. 12 nu va fi aprobat de către Consiliul Local şi nu va fi implementat de primarul Sectorului 1 şi/sau departamentele de resort din cadrul Aparatului de specialitate al primarului, începând cu data de 11.02.2021 vom limita/suspenda temporar activităţile serviciului de salubritate pe raza administrativ teritorială a Sectorului 1”, se arată în notificarea Romprest.

Conform acesteia, încălcările repetate ale drepturilor delegatului conduc la limitarea/suspendarea pe perioadă nedeterminată a activităţilor serviciului de salubrizare delegat.

„Această decizie ne este impusă de blocarea totală de către reprezentanţii aleşi care reprezintă Autoritatea contractantă, în mod intenţionat şi cu vădită rea-credinţă, în baza unor interese partinice şi de grup, a negocierilor privind stingerea conflictelor contractuale, în contextul în care şi ultimul demers al Romprest de a soluţiona amiabil conflictele invocate, prin negocierea şi asumarea în cadrul legal al şedinţelor Comisiei mixte de mediere a unor soluţii de eşalonare a debitelor restante şi de diminuare temporară a unor operaţiuni din cadrul activităţilor serviciului şi implicit a costurilor în sarcina Autorităţii, precum şi prin propunerea unor surse de finanţare ale serviciului care să conducă la reducerea sarcinilor pe bugetul local, este tergiversat de către reprezentanţii Autorităţii contractante”, se mai arată în notificare.

Romprest menţionează că rezolvarea pe cale amiabilă a acestui conflict a fost tergiversată prin refuzul de a adopta soluţiile negociate de părţi în cadrul unei hotărâri a Consiliului Local.

„Refuzul de a accepta soluţia negociată, manifestat prin tergiversarea nejustificată a adoptării unei Hotărâri de Consiliu în acest sens, soluţie prin care operatorul a acceptat să suspende temporar o parte din drepturile sale legitime, legale şi contractuale pentru a salvgarda continuitatea serviciului public de salubrizare, reprezintă un grav abuz, manifestat la nivelul reprezentanţilor autorităţii locale”, au transmis cei de la Romprest Consiliului Local, primarului Clotilde Armand, Primăriei şi Prefecturii Municipiului Bucureşti.

Reacţia primarului Sectorului 1

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, i-a acuzat, miercuri, pe consilierii PNL şi ai PSD că au „deturnat” şedinţa de Consiliu Local dedicată cu prioritate spitalelor, şcolilor şi reformei în Poliţia locală şi că aceştia, potrivit ei, au vrut să se discute în schimb despre situaţia companiei de salubrizare Romprest.

„Şedinţa de Consiliu Local al Sectorului 1 de astăzi, în care trebuia să discutăm despre spitale, şcoli, reforma Poliţiei locale şi despre digitalizarea ADP, a fost deturnată de consilierii PNL şi PSD, care au vrut să discutăm despre compania de salubrizare. Asta este urgenţa lor. Compania respectivă a emis fix în timpul şedinţei un comunicat de presă cum că ei nu mai presează servicii. Foarte bine, să facă ceea ce consideră. Mai există şi alte firme de salubrizare pe lumea aceasta. Dar domnii şi doamnele de la PNL+PSD nu realizează asta. Vor să plătim rapid nişte facturi emise nelegal de compania de salubrizare. Normal, e dragoste mare între consilierii PNL şi firma respectivă. De ei a fost adusă această firmă şi tot ei au semnat cel mai păgubos contract de salubritate din România”, a scris Clotilde Armand pe Facebook.

Ea a spus că poate vor plăti consilierii PNL şi PSD „facturile ilegale” din banii lor.

„Apoi mai apare un comunicat. Tot în timpul şedinţei şi la câteva minute după primul. Din partea PNL. Iar acest comunicat conţine nişte întrebări adresate de nişte oameni total absenţi de activitatea primăriei. Sunt 10 întrebări. Pentru toate acestea am un singur răspuns: USL trăieşte la Sectorul 1! Şi trăieşte bine. Pentru că leadership-ul organizaţii PNL Sector 1 urmează alte interese. Pentru PNL+PSD nu există mafia din Poliţia locală, nu există problema începerii şcolilor, problema spitalelor sau alte urgenţe. Există o singură problemă: să plătim nişte facturi ilegale către firma de salubrizare adusă de ei în primărie. Ar face bine domnul Ilie Bolojan şi domnul Emil Boc (pentru ambii întreaga mea admiraţie) să le ofere acestor falşi liberali o lecţie despre administraţia publică. Au mare nevoie”, a mai spus Clotilde Armand.

Primarul a menţionat că prioritatea sa este ca această comunitate din Sectorul 1 să prospere.

„Mai departe, îi las pe cei din PNL şi PSD să facă politică şi campanie electorală cât doresc. Noi mergem mai departe cu proiectele şi angajamentele noastre. Lupta pentru normalitate este una de anduranţă. Şi vom lupta. Până la capăt”, a adăugat Clotilde Armand.

Reacția șefului PNL Sector 1, Sebastian Burduja

Preşedintele PNL Sector 1, Sebastian Burduja, a reiterat că formaţiunea sa nu poate gira iniţiative unilaterale, fie ele şi ale unor „parteneri”, prin care s-ar da peste cap viaţa tuturor bucureştenilor din comunitate, referindu-se la discuţiile în contradictoriu cu primarul Clotilde Armand din şedinţa Consiliului Local Sector 1 de miercuri.

„Aseară târziu am aflat cu mare surprindere de la colegii mei consilieri locali PNL de la Sectorul 1 că primarul Armand a convocat o şedinţă de îndată – azi, la ora 16,00. Astfel de şedinţe se convoacă, potrivit legii, în situaţii complet neprevăzute, de forţă majoră. Ne-am întrebat: ce poate fi atât de urgent şi neprevăzut pe ordinea de zi? Deşi în ultimele săptămâni am învăţat că inclusiv un ‘partener’ de guvernare locală te poate surprinde cu jigniri, minciuni şi scandaluri gratuite, episodul de astăzi stabileşte un nou record. Am regăsit stupefiaţi pe ordinea de zi aceleaşi proiecte de acum o săptămână, identice la virgulă, legate de situaţia parcărilor şi a Poliţiei Locale din Sectorul 1. Niciuna dintre sutele de observaţii ale consilierilor PNL şi ale societăţii civile nu a fost luată în seamă. Adevărul absolut este deţinut numai de cei care îl impun în mod arbitrar şi agresiv. Ceilalţi au, aparent, doar „dreptul” să tacă şi să ridice mâna”, a scris Sebastian Burduja pe Facebook.

Burduja a precizat că educaţia copiilor, spitalele, siguranţa publică, locurile de parcare ţin de interesul public.

„Pentru noi nu sunt o joacă şi nici prilej de scandal permanent, ci oportunitatea de a găsi – în mod transparent, constructiv şi legal – soluţii la problemele cetăţenilor. Fără îndoială, fiind din start ‘condamnaţi’, vom fi martori şi la finalul şedinţei de astăzi la variaţiuni pe teme deja testate acum o săptămână: ‘USL trăieşte la Sectorul 1’, consilierii liberali sunt ‘fripturişti’, ‘analfabeţi’ sau ‘infractori’. Vă întreb pe dumneavoastră: v-aţi încălca principiile sub ameninţarea acestui bullying dictatorial sau v-aţi strădui să faceţi ceea ce trebuie pentru a schimba în bine viaţa oamenilor pe care îi reprezentaţi? Noi alegem să facem ceea ce trebuie”, a mai scris Burduja.

Potrivit acestuia, în zilele care au trecut de la ultima şedinţă de Consiliu Local a lansat repetate apeluri publice la dialog către cei alături de care a făcut echipă în campania electorală pentru alegerile locale şi după.

„La toate acestea, primarul Sectorului 1 a răspuns prin noi atacuri şi jigniri. Stimaţi parteneri, dacă vă pasă cu adevărat de cei care v-au ales (şi nu numai), opriţi-vă. Puneţi punct scandalurilor, stilului heirupist şi deciziilor pripite. Altele sunt aşteptările oamenilor – şi ele sunt mari. Haideţi să facem împreună administraţie şi să lăsam campania electorală pentru 2024”, a adăugat Burduja.

Te-ar mai putea interesa și
Șase plaje de pe litoralul românesc au primit Steagul Albastru, cu una în plus față de anul trecut
Șase plaje de pe litoralul românesc au primit Steagul Albastru, cu una în plus față de anul trecut
Șase plaje de pe litoralul românesc au primit Steagul Albastru, cu una în plus față de anul trecut, a anunțat Ministerul Antreprenoriatului și Turismului. Cea mai noua plajă care se alătură......
Sulzer îşi opreşte activităţile din Polonia din cauza sancţiunilor impuse oligarhului Viktor Vekselberg, unul dintre cei mai mari acţionari al gigantului elveţian
Sulzer îşi opreşte activităţile din Polonia din cauza sancţiunilor impuse oligarhului Viktor Vekselberg, unul dintre ...
Grupul industrial elveţian Sulzer a anunţat joi că este nevoit să îşi oprească, imediat, activităţile din Polonia, ...
Aproape 20 de hoteluri noi ar urma să fie livrate pe piaţa HoReCa din România, până în 2023 – analiză
Aproape 20 de hoteluri noi ar urma să fie livrate pe piaţa HoReCa din România, până în 2023 – analiză
Aproape 20 de noi hoteluri ar putea fi livrate pe piaţa din România până în anul 2023, dintre care aproximativ 50% în ...
Grupul TeraPlast a primit acordul pentru un ajutor de stat pentru o nouă fabrică
Grupul TeraPlast a primit acordul pentru un ajutor de stat pentru o nouă fabrică
Grupul TeraPlast a primit acordul pentru un ajutor de stat în vederea dezvoltării unei noi fabrici pentru folii din polietilenă ...