Scandal la Senat. PSD cere revocarea. Geoană nu vrea să plece

PSD a depus cererea de revocare a lui Mircea Geoană de la şefia Senatului. Senatorii social-democraţi au cerut suspendarea şedinţei de plen, condusă de Geoană, pentru a se întruni Biroului Permanent al Camerei superioare. Geoană a refuzat. După două pauze de consultări, reprezentanţii Opoziţiei au continuat contrele cu şeful Senatului. Geoană n-a reuşit însă să blocheze suspendarea plenului şi convocarea urgentă a Biroului Permanent.
Economica.net - mie, 23 nov. 2011, 08:14

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a anunţat, miercuri, că a depus la Biroul Permanent al Senatului cererea de revocare a lui Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului, solicitând întrunirea de urgenţă a conducerii acestui for legislativ pentru a lua în discuţie solicitarea.

„Practic domnul Mircea Geoană nu mai este de zece minute preşedinte. Potrivit Regulamentului, în şedinţa Biroului Permanent se va alege un vicepresedinte care să îi ia locul şi după asta să se procedeze la alegerea unui nou preşedinte. Propunerea PSD şi USL este Titus Corlăţean, dar se va supune la vot şi în mod normal va fi ales ca prşsedinte al Senatului”, a declarat Ponta, adăugînd că PSD îl propune ca înlocuitor pe Ioan Chelaru.

În momentul anunţului lui Ponta, Geoană conducea şedinţa Senatului, care a început la ora.10.00.

Grupul PSD a anunţat însă că a depus la Secretariatul General o adresă de convocare a unei şedinţe a Biroului Permanent la ora 10.00 şi a propus  suspendarea şedinţei de plen pentru convocarea BP.

Mircea Geoană a spus însă că nu poate da curs unei astfel de solicitări în baza motivaţiei prezentate de social-democraţi.

În replică, PSD a cerut pauză de consultări de 15 minute.

După epuizarea celor 15 minute, PSD a cerut prelungirea pauzei, dar Geoană a refuzat spunând că grupul nu mai poate solicita a doua oară pauză de consultări.

Liberalul Puiu Haşotti a preluat solicitarea în numele grupului său, acuzându-l pe Geoană  că „a exagerat prin exactitate”.

În urma cererii PNL, pauza de consultări de la Senat s-a prelungit cu încă 30 de minute.

În timpul pauzei, Geoană a stat o bucată mare de timp pe fotoliul de preşedinte, singur, fără să fie „interpelat” de vreun senator. Şi-a făcut de lucru vorbind la telefon.

Ora. 11.10. Senatul şi-a reluat lucrările, după aproape o oră de pauză.

Grăbit, Geoană a anunţat că vrea să intre pe partea de legiferare, după ce a a luat notă de anunţul senatorului PDL Cristian Rădulescu a anunţat că democrat-liberalii sunt de acord cu convocarea Biroului Permanent,

Senatorii PSD şi PNL au sărit ca arşi.

Ilie Sârbu l-a acuzat pe Geoană că „se ţine cu dinţii de scaun”  şi a cerut convocarea de urgenţă a Biroului, sesizând momentul „penibil” pe care îl provoacă fostul pesedist.

„Nu ştiu de ce ne mai cramponăm în mod exagerat”, a spus Sârbu.

Geoană a replicat că el decide ora şi ziua şedinţei Biroului.

Sîrbu a solicitat însă supunerea cererii USL de revocare votului plenului. Geoană a refuzat şi i-a cerut lui Sârbu să „îşi facă lecţiile”, să vorbească cu juriştii şi apoi să vorbească la microfon.

Imediat Geoană a încercat să treacă peste scandal, suspunînd la vot ordinea de zi a plenului, dar a constatat lipsa cvorumului.

Liberalul Puiu Haşotti şi udemeristul Gyorgy Frundo au intervin însă şi au cerut suspendarea şedinţei şi convocarea Biroului.

Geoană s-a încăpăţânat şi a arătat că nu există un consens al liderilor de grup cu privire la ora de desfăşurare a şedinţei BP şi i-a invitat pe lideri la consultări cu el.

Nu a mai fost nevoie de aceste consultări pentru că, la intervenţia grupului UDMR care a cerut la 11.45 convocarea Biroului, Geoană s-a văzut nevoit să cedeze şi să suspende lucrările, convocând pentru ora 12.00 o şedinţă extraordinară a BP.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Dacă nu ar fi aderat la NATO, Estonia ar fi fost acum în locul Ucrainei, afirmă şeful diplomaţiei estone
Dacă nu ar fi aderat la NATO, Estonia ar fi fost acum în locul Ucrainei, afirmă şeful diplomaţiei estone
Conflictul actual din Ucraina arată ce s-ar fi putut întâmpla Estoniei dacă nu ar fi devenit membră a NATO acum 20 de ani, a afirmat vineri ministrul de externe eston Margus Tsahkna, relatează......
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Raportul JATO Dynamics cu privire la înmatriculările de autoturisme din februarie confirmă o nouă victorie a modelului ...
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, la Timişoara, la inaugurarea unui terminal al Aeroportului Internaţional, că ...
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metrorex informează că va fi restricționată circulația în Pasajul Băneasa pentru lucrări topografice la viitoarea ...