Scandal pe Autostrada Sebeş – Turda: CNAIR amână încă trei luni recepţia lotului 3. Constructorul insistă că e gata de anul trecut

Recepţia lotului 3 al Autostrăzii Sebeş – Turda a fost amânată cu 90 de zile, din cauza problemelor de rugozitate şi planeitate constatate în cadrul inspecţiei de marţi, 9 ianuarie, a spus pentru ECONOMICA.NET Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR. În replică, un reprezentant al constructorului susţine că şefii de la Drumuri dau dovadă de rea-voinţă şi că noua şosea este gata încă de anul trecut.
Economica.net - mie, 10 ian. 2018, 13:17
Scandal pe Autostrada Sebeş – Turda: CNAIR amână încă trei luni recepţia lotului 3. Constructorul insistă că e gata de anul trecut

„Am amânat recepţia pentru 90 de zile. După această perioadă va avea loc o nouă inspecţie, iar dacă până atunci constructorul nu corectează problemele de rugozitate, planeitatate şi soluţia de asfalt pe poduri, vor fi aplicate penalităţi”, a precizat Alin Şerbănescu.

Potrivit lui, constructorul nu a corectat deficienţele constatate la pre-recepţie în noiembrie anul trecut.

„Vorbim despre exces de bitum, vorbim despre probleme legate de rugozitate, adică de aderenţa în sine a asfaltului, vorbim despre elemente de planeitate executate neconform, care, din perspectiva circulaţiei, pot crea probleme”, a completat Alin Şerbănescu.

El a adăugat că CNAIR insistă să fie respectată calitatea lucrărilor precum în celelalte state europene, inclusiv în Italia, ţara de origine a constructorului acestui lot de autostradă.

În replică, un reprezentant al constructorului italian Tirrena Scavi susţine că lotul de autostradă este gata de două luni şi că şefii de la Drumuri dau dovadă de rea-voinţă prin faptul că amână recepţia.

„Lucrarea este gata de acum două luni de zile. Ei s-au legat de testele de planeitate şi rugozitate făcute de o maşină care se cheamă Dyna Tech de la CESTRIN. Dar această problemă a fost şi înainte de Anul Nou, când trebuia să facă recepţia pe 27. Din cauză că ei au anunţat foarte târziu că vin cu această maşină, noi nu am apucat să curăţăm suprafaţa”, a explicat reprezentantul constructorului, precizând că astfel de teste se fac pe asfalt curat.

În plus, constructorul a efectuat la rândul său teste de planeitate şi rugozitate cu un laborator de la Cluj, din care nu au rezultat probleme aşa cum anunţă CNAIR.

Bani în plus pentru montarea becurilor LED

În ceea ce priveşte montarea becurilor LED, o altă cerinţă care nu ar fi fost respectată, reprezentantul constructorului susţine că acestea nu erau incluse în Proiectul Tehnic avizat de CNAIR. „Aaa, că vii tu dup-aia că ai făcut tu un CTE de siguranţa circulaţiei şi tu ai hotărât să pui becuri cu LED, corect! Dar îţi pun pe bani, nu gratis!”, a comentat reprezentantul constructorului.

Potrivit lui, este o anexă în care pot fi trecute becurile LED şi costul suplimentar. „Sigur că faci, dar aprovizionarea lor durează două luni de zile, că nu e aşa simplu să pui un bec acolo, ca la casă. Totul durează”, a mai spus reprezentantul Tirrena Scavi.

Acesta consideră că inaugurarea lotului 3 este amânată şi din motiv politic, până la recepţia lotului 4.

„Nu mă poţi ţine pe mine, chestiile astea costă. Din cea mai dinamică firmă de construcţii o să mă transform în cea mai puternică firmă de pază, eu stau să păzesc acum autostrada. E bătaie de joc”, a continuat reprezentantul constructorului italian.

Recepţia acestui lot de autostradă trebuia să aibă loc încă din noiembrie anul trecut, însă a fost reprogramată pentru 9 ianuarie, deşi stadiul fizic al lucrărilor ajunsese la 99%.

„Principala problemă identificată este nerespectarea de către Antreprenor a propriului proiect tehnic de construcție a căilor de rulare pe pod. Un alt element care a făcut imposibilă recepția lucrărilor este reprezentat de existența unor zone cu exces de bitum. Aceste zone sunt foarte periculoase, în special pe timp de ploaie și în perioada iernii deoarece nu asigură aderența minimă a pneurilor la suprafața de rulare, ceea ce poate duce la accidente cu deznodământ tragic„, spuneau oficialii de la Drumuri la jumătatea lunii decembrie.

În ceea ce privește iluminatul pe poduri, constructorul nu a montat lămpi cu led și teledetecție, așa cum prevede proiectul privind siguranţa circulației, aprobat de CNAIR cu peste doi ani în urmă. În zonele respective au fost montate în schimb lămpi cu sodiu și fără telegestiune, al căror consum dublează practic factura la energia electrică, adăugau reprezentanţii CNAIR.

Contractul pentru construirea lotului 3 din Autostrada Sebeş – Turda a fost semnat în aprilie 2014 cu Asocierea Tirrena Scavi SpA – Societa Italiana per Condotte d’Acqua SpA, pentru suma de 420,5 milioane de lei (circa 80% din estimarea inițială a CNAIR de 532 milioane de lei).

Lotul 3 din Autostrada Sebeş – Turda nu este prima şosea de mare viteză construită în România de către italienii de la Tirrrena Scavi. Ei au mai finalizat în decembrie 2013 lotul 1 al autostrăzii Lugoj – Deva (27,47 de kilometri – inclusiv conexiunea dintre A1 şi Centura Lugoj) după lucrări de doi ani şi jumătate.

De asemenea, în decembrie 2015, Tirrena Scavi a finalizat şi lotul 2 al autostrăzii Timişoara – Lugoj (25,62 kilometri), cu şapte luni mai devreme faţă de termenul contractual.

Tirrena Scavi a mai lucrat şi pe Autostrada Bucureşti – Ploieşti, secţiunea dintre Centura Bucureşti până la Moara Vlăsiei, în cadrul asocierii conduse de Impressa Pizzarotti.

Te-ar mai putea interesa și
Ana Hotels redeschide hotelul Europa din Eforie Nord, după investiții de 14 milioane de euro
Ana Hotels redeschide hotelul Europa din Eforie Nord, după investiții de 14 milioane de euro
Ana Hotels redeschide pe 16 aprilie hotelul Europa din Eforie Nord, după investiții de 14 milioane de euro. Clădirea a fost modernizată și a primit îmbunătățiri semnificative, atât la......
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Cea mai mare companie auto rusească, Avtovaz, a început asamblarea maşinilor Lada în Azerbaidjan, intenţionând să ...
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează şi să ofere la casă contravaloarea ...
Magazinul din Gheancea al retailerului MAMBricolaj, ultimul deschis de antreprenorul Cristian Găvan, a vândut de 7,5 milioane de lei în doi ani și jumătate
Magazinul din Gheancea al retailerului MAMBricolaj, ultimul deschis de antreprenorul Cristian Găvan, a vândut de 7,5 milioane ...
MAMBricolaj Ghencea, cel mai nou magazin al rețelei care comercializează materiale și accesorii pentru mobilă, brand ...