Scandalul cărnii de cal: Două fabrici de carne închise în Marea Britanie

Scandalul cărnii de cal a ajuns mai aproape de Marea Britanie odată cu închiderea a două fabrici de carne în această ţară, înaintea vizitei la Bruxelles miercuri a ministrului britanic al mediului, Owen Paterson, pentru o reuniune de criză cu alţi miniştri ai agriculturii din UE, informează miercuri site-ul theweek.co.uk.
Economica.net - mie, 13 feb. 2013, 11:20
Scandalul cărnii de cal: Două fabrici de carne închise în Marea Britanie

La două firme britanice, un abator şi o fabrică de prelucrare a cărnii, s-au făcut marţi percheziţii şi au fost apoi închise într-o acţiune comună condusă de poliţie şi Agenţia britanică de securitate alimentară /FSA/.

Abatorul Peter Boddy din West Yorkshire şi fabrica de carne Farmbox din Aberystwyth, bănuite că ar fi fost implicate în folosirea de carne de cal pentru fabricarea de produse tip kebab şi burgeri de vită puse în vânzare în Marea Britanie, potrivit The Guardian. Ambele companii au respins acuzaţiile. Este pentru prim oară când firme britanice sunt implicate în frauda alimentară. Până în prezent, suspiciunile erau îndreptate către Polonia şi România.

Owen Paterson, care a numit scandalul cărnii de cal ‘absolut şocant’, va participa miercuri la discuţii cu miniştrii agriculturii din UE în legătură cu locul de unde a pornit scandalul şi cum poate fi restabilită încrederea consumatorilor. România a respins ferm informaţiile potrivit cărora abatoare sale ar fi sursa cărnii contaminate.

BBC relatează faptul că circa 16 ţări au fost afectate de etichetarea greşită a alimentelor. Elveţia şi Suedia sunt ultimele ţările care au anunţat că vor efectua teste ADN la semipreparate şi vor retrage unele produse din supermarketuri, notează The Times.

Scandalul cărnii de cal a afectat unul dintre cei mai importanţi distribuitori de produse alimentare britanice după ce în urma testelor s-a descoperit că unele dintre produsele lor care ar fi trebuit să conţină carne de vită conţineau de fapt carne de cal. Deşi sigure pentru consum, produsele au fost retrase. Tesco, Sainsbury’s, ASDA, Co-op, Lidl, Iceland, Aldi şi Morrisons au retras de asemenea produse de pe rafturi în urma scandalului.

Te-ar mai putea interesa și
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România....
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...
Viktor Orban: Ordinea mondială liberal-progresistă ar putea fi înlocuită în acest an cu una suveranistă
Viktor Orban: Ordinea mondială liberal-progresistă ar putea fi înlocuită în acest an cu una suveranistă
În acest an ar putea lua sfârşit o perioadă ingrată a civilizaţiei occidentale, prin înlocuirea lumii construite pe ...
Acționarii Aro Palace au respins propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea hotelurilor Capitol și Aro Palace
Acționarii Aro Palace au respins propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea hotelurilor Capitol ...
Acționarii Aro Palace au respins astăzi, 25 aprilie, propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea ...