Scandalul cărnii de cal: În Alba s-au reetichetat produsele. Proprietarii afacerii au dosar penal

Verificările, efectuate de către ANSVSA în cazul substituirii cărnii de vită cu carne de cal, au relevat faptul că în depozitul frigorific din judeţul Alba, de unde s-au aprovizionat mai multe restaurantre,se reetichetau produsele recepţionate în unitate cu datele de identificare ale altor societăţi.
Alina Stanciu - mar, 26 feb. 2013, 12:12
Scandalul cărnii de cal: În Alba s-au reetichetat produsele. Proprietarii afacerii au dosar penal

Verificările, efectuate de către ANSVSA în cazul substituirii cărnii de vită cu carne de cal, au relevat faptul că în depozitul frigorific din judeţul Alba se reetichetau produsele recepţionate în unitate cu datele de identificare ale altor societăţi, potrivit unui comunicat al Autorităţii Sanitar Veterinare. Amintim că o parte din carnea de cal etichetată drept carne de vită a fost trimisă de la un depozit din judeţul Ilfov la şapte restaurante şi unităţi de tip fast-food, produsele nemaifiind găsite la aceste unităţi întrucât au fost achiziţionate cantităţi mici, de trei-patru kilograme. Pachetele de carne proveneau însă de la o firmă din Blaj, care le lua la rândul ei din abatoare aflate în botoşani şi Bucureşti.  Carnea provine însă din abatoare din Botoşani şi Bucureşti, firma din Blaj fiind doar un intermediar care a vândut mai departe. Potrivit prefectului de Alba, Gheorghe Feneşar, societatea comercială din Blaj şi se numeşte Ady Salve.

Inspectorii ANSVSA au recoltat în data de 20.02.2013 probe suplimentare în vederea determinării speciei din produsele identificate în urma controalelor la depozitele frigorifice din judeţele Ilfov şi Alba. Au fost iniţiate procedurile de retragere a produselor de pe piaţă, iar restul produselor identificate în cele două unităţi au fost reţinute oficial.

Amintim că luni, 25 februarie, Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară, în urma analizării probelor, a emis buletinul de analiză prin care confirmă că una dintre cele 8 probe recoltate de la depozitul din judeţul Alba a fost pozitivă pentru cal.

Urmare a verificărilor cantităţilor de carne, recepţionate şi livrate de către depozitul din judeţul Alba, au fost constatate neconcordanţe semnificative între cantităţile de carne recepţionate şi cele livrate, diferenţe care nu pot fi justificate de către reprezentanţii societăţii.

Inspectorii DSVSA Alba au suspendat activitatea unităţii respective, au sancţionat-o cu amendă în valoare de 22.000 de lei şi au sesizat Inspectoratul de Poliţie Alba asupra suspiciunii de fraudă.

IPJ Alba a dispus verificări la această societate şi a deschis un dosar penal, ancheta fiind in curs de desfăşurare.

Pentru depozitul din judeţul Ilfov, a fost iniţiată procedura de reatragere a produselor de pe piaţă. În data de 20.02.2013 au fost recoltate probe suplimentare din carnea de bovine care a fost identificată în depozit, rezultatele testelor fiind pozitive pentru carne de bovine.

Şi această unitate a fost sancţionată contravenţional cu suma de 6.000 de lei, pentru nerespectarea legislaţiei privind trasabilitatea produselor alimentare.

Te-ar mai putea interesa și
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să atingă cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, relevă un studiu......
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace a avertizat cu privire la sugestiile referitoare la îngheţarea războiului ...
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Gara din orașul Curtea de Argeș, care a fost construită la sfârșitul secolului XIX și este monument istoric, dar care ...
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale ...