Scandalul cărnii de cal: O firmă mare din România este bănuită de etichetare greşită

Firma bănuită că ar fi exportat carne de cal etichetată ca fiind de vită în Grecia este o unitate mare de producţie din sudul României, în prezent verificată, iar analizele vor fi gata în câteva zile, a declarat joi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Economica.net - joi, 28 feb. 2013, 11:49
Scandalul cărnii de cal: O firmă mare din România este bănuită de etichetare greşită

Firma bănuită că ar fi exportat carne de cal etichetată ca fiind de vită în Grecia este o unitate mare de producţie din sudul României, în prezent verificată, iar analizele vor fi gata în câteva zile, fiind de altfel controlate toate unităţile de sacrificare şi depozitele din România, a declarat joi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

„Aseară am primit şi noi acel comunicat de presă pe care l-aţi văzut şi dumneavoastră. Pornind de la informaţiile din presă am luat legătura şi cu ambasada şi cu autoritatea veterinară de la Atena. Ne-au informat că în cursul zilei de astăzi vor introduce în sistemul rapid de alertă al Uniunii Europene. Nu avem identificate loturile la care fac referire. Din ceea ce ne-au spus în discuţiile de astăzi este vorba de o societate din România, alta decât cele două care au fost luate anterior în discuţie, o societate care a exportat de data aceasta direct în Grecia, nu prin acel intermediar pe care l-am avut în toate cazurile de până acum”, a declarat joi Constantin la finalul unei conferinţe de presă pe teme de dezvoltare rurală.

El a spus că autorităţile române vor analiza imediat ce vor avea la dispoziţie lotul la care fac referire serviciile alimentare elene.

„Deja de astăzi de dimineaţă de la ora 7 medicii veterinari au luat probe de la unitatea respectivă. În câteva zile vom vedea analizele. E vorba de o unitate mare din sudul României, care exportă vită în Grecia. Ei sunt acreditaţi şi pentru sacrificarea cailor. Au avut un singur export de carne de cal până la această dată în Grecia”, a adăugat ministrul.

El a spus că ministerul Agriculturii are deja toate informaţiile cu ieşirile din ţară pentru acea firmă şi toate loturile, aşteptând de la autorităţile elene date despre lotul respectiv, pentru a vedea dacă informaţiile se suprapun şi dacă într-adevăr carnea respectivă a plecat din România etichetată greşit.

„Dacă lucrul acesta se întâmplă, cu siguranţă vom pedepsi în conformitate cu legea, foarte dur. Este vorba până la urmă de imaginea industriei şi dacă ar exista şi în România o persoană sau o instituţie care procedează astfel este de datoria noastră să o sancţionăm dur”, a spus ministrul.

Controlul efectuat de medicii veterinari se desfăşoară la toate unităţile de sacrificare şi depozitele din România.

„Faptul că s-a găsit în lacul Tarniţa de lângă Cluj carne de cal aruncată arată faptul că toţi cei care obişnuiau şi în România să practice astfel de lucruri s-au speriat în acest moment şi eu cred că au motive serioase să se sperie în continuare”, a spus Constantin.

El a adăugat că vor continua controalele şi de la 1 martie vor începe şi testările ADN, realizate în parteneriat cu Comisa Europeană şi care se fac în toate statele membre.

Întrebat care sunt riscurile dacă se dovedeşte că România a exportat carne etichetată greşit, Constantin a evitat un raspuns direct.

„În Marea Britanie, imediat după ce a izbucnit scandalul, s-au găsit două abatoare care aveau astfel de practici. S-au închis abatoarele şi punct. În Franţa s-a găsit o unitate care schimba eticheta. S-a închis unitatea respectivă doar pe zona de carne, dar unitatea respectivă comercializează în continuare. În România s-a spus că trebuie să închidem graniţele, dar eu cred că trebuie să fim puţin precauţi. Vorbim de economia națională”, a spus el.

El crede că industria alimentară din România nu este cu nimic mai prejos decât cea din alte state europene, iar dacă vor fi descoperite practici de etichetare greşită vor fi sancţionate. Ministrul spune că aceasta nu înseamnă că toată industria alimentară din România trebuie să sufere repercusiuni din cauza unei singure unităţi.

„Agenţii economici spun că într-adevăr există anumite reticenţe la export, dar după ce se fac verificări lucrurile merg mai departe”, a afirmat Constantin.

Carne de cal a fost depistată în pachete congelate etichetate drept carne de „vită” importate din România, anunţă serviciile alimentare elene, citate de AFP.

Autoritatea pentru alimentaţie publică din Grecia (Efet) a anunţat miercuri că a descoperit „ADN de carne de cal în mostre” prelevate din pachete de carne congelată importate din România sub eticheta „vită”.

„Două mostre pozitive au fost descoperite din totalul de 26 de analize efectuate până acum”, a comunicat Efet.

Cele două mostre provin din 1.064 de kilograme de carne congelată etichetată drept „vită” şi care ar fi fost importată din România.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
PepsiCo aduce celebrul brand de pufuleți Cheetos în România
PepsiCo aduce celebrul brand de pufuleți Cheetos în România
PepsiCo, lider global în categoria de băuturi răcoritoare și alimente, a anunțat luni că include în portofoliul de ...
Timişoara – Colterm anunţă posibilitatea restricţionării apei calde pe timpul nopţii
Timişoara – Colterm anunţă posibilitatea restricţionării apei calde pe timpul nopţii
Administratorul special al companiei de termoficare Colterm, Cristian Amza, a anunţat, luni, că din cauza zilelor geroase ...
Statele din zona euro discută cum să facă guvernele să respecte regulile fiscale UE
Statele din zona euro discută cum să facă guvernele să respecte regulile fiscale UE
Miniştrii de Finanţe din zona euro vor demara luni discuţiile cu privire la modul în care pot fi modificate regulile ...