Scandalul emisiilor se extinde la Mitsubishi şi Nissan

Producătorul auto nipon Mitsubishi a admis că a manipulat datele privind emisiile când a pus presiune asupra anvelopelor, în timpul testelor, pentru ca modelele să arate mai eficiente din punct de vedere al consumului, transmit Bloomberg şi Kyodo.
Economica.net - mie, 20 apr. 2016, 09:05
Scandalul emisiilor se extinde la Mitsubishi şi Nissan

Producătorul nipon de autovehicule Mitsubishi Motors a recunoscut miercuri că a falsificat datele privind eficienţa energetică la mini vehiculele sale, ceea ce afectează 625.000 de autoturisme de acest tip vândute în Japonia, relatează agenţia EFE.

Mitsubishi a manipulat testele de consum de combustibil astfel încât rezultatele să reflecte o eficienţă energetică mai bună decât în realitate, a explicat preşedintele companiei, Tetsuro Aikawa, într-o conferinţă de presă.

Falsificarea probelor s-a realizat prin modificarea presiunii aerului din anvelope, ceea ce s-a reflectat în datele privind consumul de combustibil furnizate de companie autorităţilor nipone pentru patru modele de mini vehicule (cu motoare mai mici de 660 centimetri cubi) comercializate în Japonia.

Manipularea a vizat 157.000 autoturisme modelele ek Wagon şi ek Space produse de Mitsubishi după 2013 şi alte 468.000 de unităţi Dayz şi Dayz Roox, ambele produse împreună şi comercializate de Nissan Motor.

Mitsubishi a descoperit că datele erau false în urma derulării unei anchete interne, ale cărei rezultate au fost transmise autorităţilor nipone, a anunţat preşedintele companiei într-o conferinţă de presă ce a avut loc la sediul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Turismului.

‘Continuăm să cercetăm ce s-a întâmplat şi cine sunt vinovaţii’, a spus Aikawa, care a anunţat, de asemenea, că va fi înfiinţată şi o comisie independentă de investigaţii.

Şeful Mitsubishi a adăugat că s-a luat decizia opririi producţiei şi comercializării tuturor modelelor menţionate şi a cerut ‘scuze sincere’ consumatorilor afectaţi, cărora compania le va oferi compensaţii.

De asemenea, el a subliniat că, ‘ţinând cont de gravitatea cazului’, compania va verifica datele privind consumul energetic şi de la alte modele exportate, în cazul cărora testele variază în funcţie de legislaţia naţională.

 

Datele au fost descoperite în timpul unei investigaţii interne a companiei şi au fost raportate Ministerului Transporturilor de la Tokyo.

Conform declaraţiei companiei, manipularea implică 625.000 de maşini, inclusiv cele furnizate producătorului auto nipon Nissan Motor. Problema a fost descoperită de Nissan şi cele două companii discută nivelul compensaţiilor.

Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault.

Acţiunile producătorului nipon de autovehicule Mitsubishi Motors au scăzut cu peste 15% la Bursa din Tokyo, după ce a anunţat o conferinţă de presă pe tema unor presupuse nereguli la testele privind emisiile poluante, relatează agenţia EFE.

Mitsubishi Motors a încheiat şedinţa cu o scădere de 15,16%, după ce înainte de finalizarea sesiunii de tranzacţionare acţiunile înregistraseră o scădere de 17%, cea mai mare depreciere înregistrată într-o zi, începând din iulie 2004.

Mitsubishi Motors nu a furnizat deocamdată prea multe detalii despre această conferinţă, ceea ce a dat naştere unor temeri privind o posibilă legătură cu scandalul emisiilor trucate care a afectat producătorul german Volkswagen.

În octombrie anul trecut, Guvernul Japoniei a anunţat că niciunul dintre principalii producători niponi de autovehicule nu a manipulat softul de control al emisiilor poluante.

În septembrie 2015, Agenţia pentru Protecţia Mediului din SUA (EPA) a acuzat VW că a instalat un soft care permitea maşinilor să îndeplinească standardele referitoare la poluare în timpul testelor, dar nu şi în timpul operaţiunilor normale. VW a recunoscut că a utilizat softul care a permis ca nivelul emisiilor unui număr de 580.000 de vehicule diesel fabricate din 2009 să fie de 40 de ori mai ridicat decât cel permis, conform standardelor legale din SUA.

Departamentul Justiţiei din SUA a cerut în ianuarie despăgubiri VW, de până la 46 miliarde de dolari, pentru încălcarea reglementărilor de mediu, iar compania germană se confruntă cu peste 50 de procese civile legate de depăşirea nivelului emisiilor. Săptămâna trecută, un juriu federal a stabilit pentru 21 aprilie termenul limită pentru ca VW să repare vehiculele afectate.

Volkswagen face obiectul unor investigaţii în mai multe ţări, după ce a recunoscut că, în perioada 2005 – 2015, a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...