Scandalul facturării în avans, concluzii oficiale: GDF Suez a alterat valoarea facturii la gaze pentru populaţie

ANRE a prezentat concluziile acţiunii de control făcută la GDF Suez (ENGIE): facturarea în avans a gazelor este ilegală, iar firma trebuie să renunţe imediat la această practică. În plus, ANRE  a constatat că, din luna mai şi până în prezent, francezii au alterat valoarea reală a facturilor prezentate ca total de plată la zi, păstrând neschimbată, la valori vechi, o constantă de calcul.
Economica.net - lun, 19 oct. 2015, 11:35
Scandalul facturării în avans, concluzii oficiale: GDF Suez a alterat valoarea facturii la gaze pentru populaţie

De cinci luni de zile, furnizorul de gaze pentru jumătatea de sud a ţării GDF Suez a încălcat legea, trimiţând către populaţie facturi pentru consumuri viitoare estimate la o putere calorifică superioară fixă şi veche, nu la zi, care au alterat dimensiunea reală a sumei de plată la zi, potrivit unui comunicat al ANRE. Mai clar, factura estimată a fost calculată la valori precedent înregistrate  ale PCS, nu potrivit lunii curente, ceea ce a dus la înscrierea unor valori neconforme cu realitatea curentă.

Nu înseamnă, în mod obligatoriu, că facturile estimate F2 şi F3, evidenţiate  în factura totală de plată, au fost mai mari decât în mod real. Acestea puteau să fie chiar mai mici, funcţie de localitatea unde sunt trimise, dar, spune ANRE, ceea ce este clar este că GDF Suez a alterat voit valorile facturilor.

Factura la gaze se calculează înmulţind unităţile de volum consumate lunat cu valoarea constantei Putere Calorifică Superioară(măsoară cantitatea de căldură eliberată prin arderea gazului  practic calitatea acestuia), de asemenea măsurată lunar. Or, tocmai aici a gafat GDF Suez. Nu au mai măsurat lunar valoarea acestei constante, punând din oficiu o valoare veche.

Francezii au primit o amendă de 200.000 de lei, maximul posibil, achitând imediat jumătate din valoarea acesteia, 100.000 de lei, potrivit prevederilor legale în vigoare.

 „Furnizorul de gaze naturale a fost sancţionat cu 200.000 de lei pentru încălcarea următoarelor prevederi ale reglementărilor din domeniul gazelor naturale:

prevederile art. 94 alin. (2) coroborate cu prevederile art. 93 alin. (5)-(7) din Regulamentul de măsurare a cantităţilor de gaze naturale tranzacţionate în România, aprobat prin Ordinul ANRE nr. 62/2008, cu modificările și completările ulterioare; s-a luat în considerare faptul că furnizorul nu a respectat obligaţia legală de a utiliza valori ale puterii calorifice superioare (PCS) reale, transmise de către operatorul de distribuție a gazelor naturale, la facturarea consumului de gaze naturale, pentru locurile de consum, în speță, furnizorul a utilizat ca valori ale puterilor calorifice superioare a gazelor naturale (PCS), la emiterea facturilor estimate F2 și F3, corespunzătoare celor două perioade de consum lunare estimate, aceeași valoare a puterii calorifice superioare aferentă perioadei de regularizare pentru cele trei luni anterioare, corespunzătoare facturii F1”, se arată într-un comunicat al Autorităţii.

În plus, controlul a mai evidenţiat că „furnizorul nu a respectat obligaţia legală de a factura lunar contravaloarea serviciului de furnizare reglementată a gazelor naturale, pentru locurile de consum, selectate prin sondaj de echipa de control”.

Companiei GDF Suez i-a fost impus să renunţe deîndată la modul de facturare anticipat, altfel devin pasibili de noi amenzi.

ANRE este reglementatorul pieţei de energie pentru consumatorii casnici din România.

GDF Suez este furnizorul de gaze pentru gospodăriile din jumătatea de sud a ţării, cu 1,4 milioane de clienţi.

 
Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
APIA demarează plata în avans pentru fermierii care au depus Cereri unice de plată în anul 2021
APIA demarează plata în avans pentru fermierii care au depus Cereri unice de plată în anul 2021
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) va demara, începând de luni, Campania de plată în avans ...
Elena Gheorghe, PayU România: Pentru noi, pregătirile de Black Friday încep din luna mai. În acest an ne aşteptăm la o creştere de 10-15%
Elena Gheorghe, PayU România: Pentru noi, pregătirile de Black Friday încep din luna mai. În acest an ne aşteptăm la ...
PayU România a înregistrat anul trecut cu ocazia Black Friday în jur de 5.000 de tranzacţii pe minut, iar în acest an ...
Proiect arhitectural spectaculos pentru București pe terenurile deținute de Liviu Tudor
Proiect arhitectural spectaculos pentru București pe terenurile deținute de Liviu Tudor
Omul de afaceri Liviu Tudor, cel mai mare proprietar român de birouri, a cumpărat la începutul acestui an terenul fostei ...