Scandalul facturării în avans, concluzii oficiale: GDF Suez a alterat valoarea facturii la gaze pentru populaţie

ANRE a prezentat concluziile acţiunii de control făcută la GDF Suez (ENGIE): facturarea în avans a gazelor este ilegală, iar firma trebuie să renunţe imediat la această practică. În plus, ANRE  a constatat că, din luna mai şi până în prezent, francezii au alterat valoarea reală a facturilor prezentate ca total de plată la zi, păstrând neschimbată, la valori vechi, o constantă de calcul.
Economica.net - lun, 19 oct. 2015, 11:35
Scandalul facturării în avans, concluzii oficiale: GDF Suez a alterat valoarea facturii la gaze pentru populaţie

De cinci luni de zile, furnizorul de gaze pentru jumătatea de sud a ţării GDF Suez a încălcat legea, trimiţând către populaţie facturi pentru consumuri viitoare estimate la o putere calorifică superioară fixă şi veche, nu la zi, care au alterat dimensiunea reală a sumei de plată la zi, potrivit unui comunicat al ANRE. Mai clar, factura estimată a fost calculată la valori precedent înregistrate  ale PCS, nu potrivit lunii curente, ceea ce a dus la înscrierea unor valori neconforme cu realitatea curentă.

Nu înseamnă, în mod obligatoriu, că facturile estimate F2 şi F3, evidenţiate  în factura totală de plată, au fost mai mari decât în mod real. Acestea puteau să fie chiar mai mici, funcţie de localitatea unde sunt trimise, dar, spune ANRE, ceea ce este clar este că GDF Suez a alterat voit valorile facturilor.

Factura la gaze se calculează înmulţind unităţile de volum consumate lunat cu valoarea constantei Putere Calorifică Superioară(măsoară cantitatea de căldură eliberată prin arderea gazului  practic calitatea acestuia), de asemenea măsurată lunar. Or, tocmai aici a gafat GDF Suez. Nu au mai măsurat lunar valoarea acestei constante, punând din oficiu o valoare veche.

Francezii au primit o amendă de 200.000 de lei, maximul posibil, achitând imediat jumătate din valoarea acesteia, 100.000 de lei, potrivit prevederilor legale în vigoare.

 „Furnizorul de gaze naturale a fost sancţionat cu 200.000 de lei pentru încălcarea următoarelor prevederi ale reglementărilor din domeniul gazelor naturale:

prevederile art. 94 alin. (2) coroborate cu prevederile art. 93 alin. (5)-(7) din Regulamentul de măsurare a cantităţilor de gaze naturale tranzacţionate în România, aprobat prin Ordinul ANRE nr. 62/2008, cu modificările și completările ulterioare; s-a luat în considerare faptul că furnizorul nu a respectat obligaţia legală de a utiliza valori ale puterii calorifice superioare (PCS) reale, transmise de către operatorul de distribuție a gazelor naturale, la facturarea consumului de gaze naturale, pentru locurile de consum, în speță, furnizorul a utilizat ca valori ale puterilor calorifice superioare a gazelor naturale (PCS), la emiterea facturilor estimate F2 și F3, corespunzătoare celor două perioade de consum lunare estimate, aceeași valoare a puterii calorifice superioare aferentă perioadei de regularizare pentru cele trei luni anterioare, corespunzătoare facturii F1”, se arată într-un comunicat al Autorităţii.

În plus, controlul a mai evidenţiat că „furnizorul nu a respectat obligaţia legală de a factura lunar contravaloarea serviciului de furnizare reglementată a gazelor naturale, pentru locurile de consum, selectate prin sondaj de echipa de control”.

Companiei GDF Suez i-a fost impus să renunţe deîndată la modul de facturare anticipat, altfel devin pasibili de noi amenzi.

ANRE este reglementatorul pieţei de energie pentru consumatorii casnici din România.

GDF Suez este furnizorul de gaze pentru gospodăriile din jumătatea de sud a ţării, cu 1,4 milioane de clienţi.

 
Te-ar mai putea interesa și
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Exodul din Rusia a corporaţiilor străine începând din 2022, după ce aceasta a invadat Ucraina, a dus la pierderi ale companiilor străine de peste 107 miliarde de dolari din deprecieri de active......
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Managerii români estimează că activităţile din industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii vor înregistra ...
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. Industria solicită de urgență remedierea situației
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. ...
Proiectul de OUG de modificare a legislației referitoare la plafonarea prețurilor la energie și gaze, care ar urma să ...
Rusia spune că NATO se pregăteşte pentru un potenţial conflict în Europa de Est şi regiunea Mării Negre
Rusia spune că NATO se pregăteşte pentru un potenţial conflict în Europa de Est şi regiunea Mării Negre
Activităţile NATO din Europa de est şi din regiunea Mării Negre sunt concentrate pe pregătirea aliaţilor săi pentru ...