Scandalul fipronil: doar două ouă contaminate pot fi periculoase pentru copii

Milioane de ouă au fost retrase din magazine în 17 ţări după ce s-a descoperit că ar putea fi contaminate cu fipronil, un insecticid care poate deveni periculos pentru copii dacă consumă două ouă în interval de 24 de ore. Scandalul a pornit din Olanda, cel mai mare producător de ouă din Europa, şi a ajuns şi în România, unde vigilenţa autorităţilor pare să fi prevenit, până acum, comercializarea produselor contaminate în supermarketuri.
Economica.net - mie, 16 aug. 2017, 21:03
Scandalul fipronil: doar două ouă contaminate pot fi periculoase pentru copii

Fipronilul este un insecticid pentru uz larg, folosit pentru deparazitarea unor culturi agricole şi a animalelor. De regulă, este interzisă utilizarea substanţei în preajma animalelor destinate consumului uman, precum găinile de ouă.

Insecticidul a pătruns pe lanţul alimentar în Olanda, unde autorităţile au închis mai multe ferme după ce au descoperit că substanţa a fost folosită, din greşeală, în locul unor produse pentru curăţenie.

Până la 70% din producţia de ouă a Olandei este exportată în Germania şi o proporţie importantă din ce rămâne ajunge în Belgia. Autorităţile pentru siguranţa alimentaţiei din cele trei ţări sunt în stare de alertă de la sfârşitul lunii iulie, în încercarea de a retrage produsele periculoase din magazine. În Germania s-a ajuns până la retragerea tuturor ouălor din supermarketurile Aldi, compania optând pentru prudenţă maximă. Sunt vizate şi produsele alimentare care au ouă în compoziţie, precum maioneza.

În România, Autoritatea Sanitar Veterinară (ANSVSA) a anunţat, săptămâna trecută, sechestrarea unei cantităţi de o tonă de gălbenuş de ou contaminat cu fipronil în judeţul Timiş, importat din Germania. Substanţa contaminată a fost distrusă prin incinerare, iar ANSVSA a dat asigurări că produsele periculoase nu au ajuns în magazinele din România.

Cât de periculos este fipronilul pentru om

Insecticidul poate fi absorbit prin piele sau ingerat pe cale orală. Consumul de ouă contaminate cu fipronil poate conduce la probleme cu ficatul, rinichii şi glanda tiroidă.

Potrivit autorităţilor germane, un adult cu greutatea de 65 de kilograme poate consuma până la şapte ouă contaminate într-un interval de 24 de ore înainte să atingă pragul de pericol. La copii însă (maximum 16 kilograme greutate), 1,7 ouă în 24 de ore, adică unul astăzi de dimineaţă şi unul mâine dimineaţă, sunt suficiente pentru a depăşi nivelul de pericol al fipronil.

Persoanele contaminate pot avea simptome precum piele iritată, greaţă şi stare de vomă.

Autorităţile din mai multe ţări, între care Germania, Marea Britanie, Olanda şi Belgia, au publicat deja liste cu produsele suspecte de a fi contaminate cu fipronil, pentru a ajuta populaţia să se ferească de acestea în cazul în care statul nu ajunge primul la ele pentru a le retrage de pe rafturi.

Scandalul s-a lăsat cu anchete penale şi arestări în Olanda şi Belgia.

Ţările UE afectate sunt Olanda, Belgia, Germania, Marea Britanie, Franţa, Suedia, Austria, Irlanda, Italia, Luxemburg, Polonia, România, Slovacia, Slovenia şi Danemarca. Acestora li se adaugă Elveţia, Hong Kong şi Coreea de Sud.

Autorităţile din majoritatea statelor afectate insistă că riscul pentru sănătate şi pentru alimentaţia publică este foarte scăzut, iar retragerea la scară largă a produselor din lanţul alimentar este cauzată de contaminarea cu o substanţă ilegală, şi nu de riscuri pentru siguranţa publică. Totuşi, aproape zilnic apar erori în estimarea pagubelor iniţiale. Spre exemplu, acum câteva zile, autoritatea de siguranţă în alimentaţie din Marea Britanie a recunoscut că estimarea iniţială că în ţară au ajuns doar 21.000 de ouă contaminate a fost grav eronată, cifra adevărată fiind prognozată acum la peste 700.000.

De asemenea, săptămâna aceasta s-a aflat, potrivit ministrului belgian al Agriculturii, că autorităţile din Olanda ar fi avut informaţii încă din luna noiembrie privind pericolul contaminării cu fipronil la anumite ferme din ţară, însă informaţia a rămas în sistem. Nici belgienii n-au fost uşă de biserică: autorităţile ar fi aflat în 2 iunie că există ouă contaminate, însă au notificat sistemul de alertă rapidă în alimentaţie al Comisiei Europene, gândit exact pentru situaţii de acest gen, abia în 24 iulie.

180 de ferme din Olanda au fost nevoite să-şi suspende activitatea.

Te-ar mai putea interesa și
OMC anunță că nu s-a ajuns la un consens cu privire la derogarea temporară a brevetelor vaccinurilor anti-COVID-19
OMC anunță că nu s-a ajuns la un consens cu privire la derogarea temporară a brevetelor vaccinurilor anti-COVID-19
Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) a anunţat într-un comunicat dat publicităţii vineri seară că nu s-a reuşit atingerea unui consens cu privire la problema spinoasă a derogării......
Agențiile Standard & Poor’s și Moody’s au menținut ratingul de țară al României, cu perspectivă stabilă
Agențiile Standard & Poor’s și Moody’s au menținut ratingul de țară al României, cu perspectivă stabilă
Agenţia internaţională de evaluare financiară Standard & Poor's a reconfirmat ratingul României pentru datoria pe termen ...
Profi a devenit furnizor al Casei Regale a României
Profi a devenit furnizor al Casei Regale a României
Astăzi, magazinele Profi au dobândit calitatea de Furnizor al Casei Regale a României, informează compania prin intermediul ...
Sute de mii de români care stau la bloc NU vor primi automat compensarea facturii la gaze. Ce trebuie să facă asociațiile de proprietari și administratorii
Sute de mii de români care stau la bloc NU vor primi automat compensarea facturii la gaze. Ce trebuie să facă asociațiile ...
Persoanele fizice care locuiesc în blocuri alimentate de centrale termice de scară care funcționează cu gaz intră și ...