Scandalul LIBOR ar putea produce dosare penale în SUA în vară. Londra vrea să „prindă” şi alte bănci

Investigaţia internaţională privind manipularea indicelui LIBOR al dobânzilor de pe piaţa interbancară ar putea produce dosare penale în Statele Unite în această vară, iar parlamentarii britanici vor să extindă ancheta către alte bănci implicate în scandal, după ce au amendat Barclays.
Economica.net - lun, 16 iul. 2012, 07:43
Scandalul LIBOR ar putea produce dosare penale în SUA în vară. Londra vrea să

Traderii băncii Barclays aparent implicaţi în manipularea indicelui LIBOR în perioada 2005-2007 ar putea fi puşi sub urmărire penală de către autorităţile din Statele Unite în această vară, a declarat pentru Bloomberg o sursă de la Washington, apropiată anchetei derulate de Departamentul Justiţiei.

La Londra, preşedintele Autorităţii Serviciilor Financiare, Adair Turner, va fi audiat luni în Parlament alături de alţi doi oficiali ai agenţiei, politicienii urmând să ceară informaţii privind extinderea anchetei dincolo de Barclays.

Barclays, a doua mare bancă britanică după active, a recunoscut că a participat la manipularea indicelui LIBOR, care măsoară zilnic dobânzile de pe piaţa interbancară, în diverse valute şi cu diferite maturităţi, influenţând costul creditelor şi activelor de credit, de la ipoteci şi împrumuturi către companii la obligaţiuni şi derivate financiare complexe. Banca a căzut la înţelegere cu autorităţile din Statele Unite şi Marea Britanie, angajându-se la plata unei amenzi de 290 milioane lire sterline (450 milioane dolari). Cei mai importanţi oameni ai băncii au demisionat pe rând în câteva zile.

Încrederea pieţelor în obiectivitatea London Interbank Offered Rate (LIBOR) a fost grav afectată de scandalul Barclays, iar informaţiile disponibile în prezent implică în investigaţia mondială, derulată în America de Nord, Europa şi Asia, 18 bănci şi case de brokeraj internaţionale.

Autorităţile americane încearcă să negocieze şi cu alte bănci înţelegeri similare cu cea semnată de Barclays, a afirmat sursa citată, însă consecinţele extrem de negative suferite de Barclays – lovitura de imagine şi demisia celor mai importanţi trei executivi – ar putea descuraja alte instituţii de credit.

În Marea Britanie, Autoritatea Serviciilor Financiare speră să încheie de asemenea noi înţelegeri cu băncile până la sfârşitul acestui an.

Indicele LIBOR este derivat dintr-un sondaj zilnic al dobânzilor la care se împrumută cele mai mari bănci, calculat la Londra de Asociaţia Bancherilor Britanici. Băncile trebuie să estimeze cât le-ar costa împrumuturile reciproce la 15 maturităţi diferite, de la o zi până la un an, în dolari, euro, yeni japonezi şi franci elveţieni. Pentru împrumuturile denominate în dolari sunt sondate 18 bănci internaţionale.

Agenţia împotriva fraudelor serioase din Marea Britanie a deschis o anchetă penală privind manipularea dobânzilor.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina proprie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că joi a......
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...