1EUR = 4.8698 RON | Bucureşti 20 º

Finanţe şi bănci

UPDATE Scandalul "Panama Papers": Dosare în lucru la ANAF

Fiscul românesc a deschis dosare pe toate cazurile semnalate, au declarat pentru ECONOMICA.NET surse din ANAF, întrebate cum a reacţionat instituţia la scurgerea masivă de documente de la avocaţii panamezi Mossack Fonseca, cu ramificaţii şi în România. RISE Project a publicat, duminică şi luni, primele materiale rezultate în urma analizării documentelor scurse către presă de la o sursă anonimă, ilustrând, printre altele, implicarea controversatului om de afaceri israelian Benjamin "Beny" Steinmetz în afacerea RAFO. ANAF a anunţat, marţi după-amiază, că inspectori antifraudă, inspectori fiscali şi inspectori specializaţi în verificarea veniturilor persoanelor fizice vor verifica implicaţiile informaţiilor Panama Papers.

05 apr, 2016 | ECONOMICA.net
(update 05 apr, 2016 17:06) ANAF verifică implicațiile fiscale ale informațiilor "PanamaPapers"
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va verifica implicaţiile informaţiilor Panama Papers. ANAF a înfiinţat un grup de lucru în care vor fi implicaţi inspectori antifraudă, inspectori fiscali şi inspectori specializaţi în verificarea veniturilor persoanelor fizice, gestionarea informaţiilor fiscale şi executări silite.

"Sunt alocate resurse pentru analiza datelor provenite din surse deschise, referitoare la identitatea persoanelor fizice și juridice, și corelarea acestora cu cele existente în bazele de date specifice, referitoare la conturi deținute, participații în firme, tranzacții interne sau internaționale", se arată într-un comunicat transmis marţi de ANAF.

Casa de avocatură Mossack Fonseca este înregistrată în Panama, dar are birouri în peste 40 de ţări, oferind servicii financiare complexe pentru companii şi pentru afacerişti cu dare de mână. Compania este specializată în înfiinţarea şi administrarea de firme paravan în paradisuri fiscale, aşa-numitele offshore-uri.

Duminică, 3 aprilie, a fost făcută publică o scurgere colosală de informaţii din baza de date internă a Mossack Fonseca: peste 11 milioane de documente (fişiere) totalizând peste 2,6 terabytes de documente. Documentele ilustrează o reţea globală de evaziune fiscală şi spălare de bani

Ramificaţii în România

Citeşte şi: Băncile austriece sunt implicate în scandalul Panama Papers. Printre ele, Raiffeisen şi Hypo Vorarlberg

Citeşte şi: Roşia Montană şi privatizările Rafo şi Alro apar în "Panama Papers" – Rise Project

Dosarul Panama vizează şi România şi poate face lumină în furtişagurile ultimilor 30 de ani. Până acum, din informaţiile publicate de RISEProject.ro şi RISE.md, în documentele casei de avocatură din Panama apar nume precum Beny Steinmetz, Frank Timiş, Corneliu Iacobov sau Dinu Patriciu.

Autorităţile fiscale din Australia şi Noua Zeelandă au fost primele care au anunţat oficial investigaţii rezultate din scurgerea de informaţii, iar guvernul din Islanda este în criză după ce premierul şi mai mulţi membri ai cabinetului apar în documentele Mossack Fonseca cu diverse offshore-uri.

ECONOMICA.NET a încercat să afle care a fost reacţia autorităţilor din România la dezvăluiri.

"ANAF a deschis dosare pe toate cazurile semnalate", au declarat surse din ANAF, fără a da alte detalii.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO