Scandalul sateliţilor OneWeb – Marea Britanie respinge cererea Rusiei privind retragerea din proiect

Guvernul britanic a respins miercuri cererea Rusiei ca Londra să se retragă din proiectul OneWeb, Moscova solicitând şi garanţii privind utilizarea non-militară a acestuia, informează AFP.
AGERPRES - joi, 03 mart. 2022, 08:56
Scandalul sateliţilor OneWeb - Marea Britanie respinge cererea Rusiei privind retragerea din proiect

”Nu există vreo negociere privind OneWeb: guvernul britanic nu îşi vinde partea. Suntem în contact cu ceilalţi acţionari pentru a discuta despre etapele viitoare ”, a indicat pe Twitter ministrul britanic pentru mediul de afaceri, energie şi strategie industrială Kwasi Kwarteng.

Pe 5 martie, o rachetă Soiuz, operată de OneWeb şi Arianespace, ar trebui să fie lansată de pe cosmodromul rusesc Baikonur din Kazahstan având la bord 36 de sateliţi. Ei ar urma să se alăture celor 428 de sateliţi plasaţi deja pe orbită în cadrul proiectului şi care formează o „constelaţie” concepută pentru a furniza internet de mare viteză în lumea întreagă, scrie Agerpres.

Dar agenţia spaţială Roscosmos, care administrează centrul spaţial de la Baikonur, a dat un ultimatum guvernului de la Londra după adoptarea unor sancţiuni financiare masive împotriva Moscovei ca reacţie la agresiunea militară lansată de forţele ruse împotriva Ucrainei.

Acţionar majoritar, guvernul de la Londra deţine 42,2% din acest proiect alături de grupul indian Bharti, potrivit Roscosmos.

Totodată, Moscova a cerut „garanţii juridice constrângătoare pentru ca OneWeb să nu folosească aceşti sateliţi în scopuri militare şi să nu propună serviciile sale unor structuri militare”.

Roscosmos le-a solicitat autorităţilor de la Londra să răspundă acestui ultimatum înainte de ora 18:30 GMT a zilei de 4 martie, în mod contrar „racheta va fi retrasă de pe rampa de lansare”, însă a dat asigurări că un eventual refuz al guvernului britanic nu va avea „consecinţe economice importante” pentru sectorul spaţial al Rusiei.

În virtutea unui contract cu Arianespace confirmat în septembrie 2020, 16 lansări ale unor rachete Soyuz sunt prevăzute între decembrie 2020 şi sfârşitul anului 2022 pentru a finaliza plasarea pe orbită a unei reţele care necesită 648 de sateliţi pentru a putea să funcţioneze.

Săptămâna trecută, Rusia şi-a suspendat lansările de la baza spaţială Kourou din Guyana Franceză şi şi-a rechemat personalul tehnic din acea bază, ca reacţie la sancţiunile europene împotriva Moscovei.

Sursa foto: Arianespace.com

Te-ar mai putea interesa și
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul din Ucraina şi a explodat pe......
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet ...
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Metrorex anunță că joi, 25 aprilie 2024, la ora 1:30, noul tren Metropolis produs de Alstom Transport SA a sosit la Depoul ...
Risc sau știință? Istoria se repetă: EDS, client vechi al Hidroelectrica și unul dintre câștigătorii crizei energetice, a fost singurul cumpărător al energiei hidro puse pe piață cu livrare în 2025
Risc sau știință? Istoria se repetă: EDS, client vechi al Hidroelectrica și unul dintre câștigătorii crizei energetice, ...
EDS, trader și furnzior de energie și compania care și în trecut a mizat pe creșterea prețului la energie în viitor ...