Scandalul SIF Muntenia continuă. Plata dividendelor ar putea fi amânată

Adrian Andrici, un investitor cunoscut la Bursa din Bucureşti, a cerut Oficiul Registrului Comertului de pe lângă Tribunalul Bucureşti să nu dea curs înregistrării hotărârilor adunării generale ordinare a acţionarilor SIF Muntenia SA din data de 12.04.2012. Până când hotărârile AGA nu sunt înregistrate la Registrul Comerţului, nu poate demara nici plata dividendelor.
Adrian N. Ionescu - vin, 27 apr. 2012, 14:52
Scandalul SIF Muntenia continuă. Plata dividendelor ar putea fi amânată

Cererea lui Adrian Andrici „priveşte nelegalitatea înregistrării… hotărârilor contrare celor comunicate în şedinta adunarii generale ordinare a actionarilor SIF Muntenia consemnate în procesul-verbal de şedinţă“ se spune într-un comunicat trimis de investitor la Bursă şi la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), autoritateas pieşeide capital din România.

Andrici este unul dintre cei mai puternici investitori de pe Bursă, ultima sa achiziție cunoscută fiind cea a unui pachet de 1% din acţiunile companiei de construcţii Socot Târgu-Mureş (SCTO), care l-a costat 792.000 de lei (circa 185.000 de euro).

Investitorul este unul dintre contestatarii situaţiilor financiare şi a raportului anual prezentate de adminidtratorul SIF Muntenia. Printre ceilalţi  se mai numără şi Gheorghe Iaciu, patronul complexului comercial Doraly din Afumaţi, dar şi unele fonduri de investiţii.

În timpul şedinţei în cauză s-a anunţat că punctele de pe ordinea de zi au fost respinse, lucru consemnat şi în procesul verbal de şedinţă, dar administratorul SIF Muntenia nu a publicat această decizie, motivând că nu au fost corect interpretate voturile prin corespondenţă.

După o săptămână de la AGA, conducerea SIF Muntenia a anunţat că toate punctele de pe ordinea de zi au fost aprobate, cu o mică diferenţă între voturile pentru şi voturile împotrivă, făcută tocmai de voturile prin corespondenţă.

Adrian Andrici este celebru şi pentru faptul că s-a luptat cu CNVM, fiind subiectul celei mai mari amenzi dată de autoritatea pieţei unei persoane fizice,  887.000 de lei.

Investitorul a pierdut procesul abia la Curtea Supremă de Justiţie, printr-o decizie irevocabilă dată în octombrie 2009, după 2 ani de judecată şi după ce Curtea de Apel anulase ordonanţa prin care CNVM l-a amendat pentru manipularea pietei de capital.

Investitorul ar fi realizat, în ultimele secunde ale sesiunii de tranzacţionare din 31 martie 2006, tranzacţii la Bursa de Valori din Bucureşti (BVB) cu titlurile Petrom (simbol bursier SNP) şi Rompetrol Rafinare (RRC), cu scopul de stabili niveluri artificiale de pret, pentru a profita de poziţiile deschise şi la Bursa din Sibiu pe contractele futures avand ca activ-suport cele doua acţiuni de la BVB titluri.

El ar fi inregistrat atunci un câştig de circa 226.000 de lei pe baza diferenţei de preţ dintre acţiunile de la Bucureşti şi contractele futures aferente de la Sibiu.

Hotărârile AGA SIF Muntenia nu vor putea fi înregistrate la Registrul Comerţului şi nu se vor putea aplica, până ce instanţa nu se va pronunţa în privinţa cererii lui Andrici.

Plata dividendelor ar putea fi amânată.

Te-ar mai putea interesa și
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
Pensia medie lunară a crescut cu 13,9%, în 2023, comparativ cu anul precedent, până la valoarea de 2.113 lei, a anunţat, vineri, Institutul Naţional de Statistică (INS)....
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând din acest an
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând ...
Agricover Holding, un grup de companii care activează în sectorul de agribusiness european, lider de piață în România, ...
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
La momentul redactării acestui articol, moneda meme nou apărută în spațiul crypto, Scotty the AI, a avut un debut surprinzător ...
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
O explozie a avut loc în această dimineață la Rafinăria Petromidia, cu degajări foarte mari de fum. Explozia nu a fost ...