Scandalul Volkswagen: Grupul a fost dat în judecată în Germania pentru 3,3 miliarde de euro

Grupul Volkswagen (VW) a fost dat în judecată în Germania în scandalul emisiilor, de către 278 de investitori instituţionali din întreaga lume, care cer 3,3 miliarde de euro pentru că producătorul german a ascuns poluarea provocată de motoarele diesel, transmite Bloomberg.
Economica.net - mar, 15 mart. 2016, 08:28
Scandalul Volkswagen: Grupul a fost dat în judecată în Germania pentru 3,3 miliarde de euro

Procesul intentat de reclamanţi la tribunalul regional din Braunschweig este cea mai amplă acţiune juridică împotriva VW în Germania, după valul de procese din Statele Unite.

Reclamanţii susţin că VW nu a făcut publice la timp informaţiile referitoare la scandalul emisiilor.

„În condiţiile în care Volkwagen refuză să negocieze un acord, a fost necesar să deschidem procesul”, a declarat avocatul Andreas Tilp.

Volkswagen a recunoscut în urmă cu aproape şase luni, după o investigaţie a Agenţiei de Protecţie a Mediului din SUA, că a instalat softuri ilegale pe 11 milioane de automobile diesel la nivel mondial, care reduc nivelul emisiilor în timpul testelor.

Tribunalul din Braunschweig a anunţat săptămâna trecută că în acest scandal au fost depuse 65 de plângeri.

Volkswagen se confruntă cu nomeroase procese şi în Statele Unite, precum şi cu anchete penale în mai multe ţări.

„Nu cunoaştem conţinutul dosarului şi nu putem comenta”, a declarat Eric Felber, purtător de cuvânt al VW.

Tilp a mai reprezentat investitori în multe procese din Germania, în dosare legate de furnizarea de informaţii care pot influenţa piaţa de capital. Firma sa reprezintă investitori instituţionali care au dat în judecată Porsche, pentru 2,6 miliarde de euro.

Între reclamanţii din noul proces împotriva VW se numără investitori din Australia, Austria, Canada, Danemarca, Franţa, Italia, Japonia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Suedia, Elveţia, Marea Britanie, Statele Unite şi Taiwan.

Grupul de investitori include 17 companii germane de management al investiţiilor, companii de asigurări şi CalPERS (California Public Employees’ Retirement System), unul dintre cele mai mari fonduri de pensii din Statele Unite, a spus Tilp.

Alţi 20 de investitori instituţionali, care solicită despăgubiri de peste 1 miliard de euro, discută cu firma de avocatura a lui Tilp despre intentarea unui alt proces.

Tilp a solicitat instanţei să deschidă procedurile pentru un caz test. Dacă solicitarea va fi aprobată, atunci toate procesele legate de piaţa de capital vor fi audiate într-o procedură specială la Înalta curte regională din Braunschweig, din landul Saxonia Inferioară.

Te-ar mai putea interesa și
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Raportul JATO Dynamics cu privire la înmatriculările de autoturisme din februarie confirmă o nouă victorie a modelului Dacia Sandero în fața unor concurenți ca Volkswagen Golf sau Toyota Yaris......
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, la Timişoara, la inaugurarea unui terminal al Aeroportului Internaţional, că ...
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metrorex informează că va fi restricționată circulația în Pasajul Băneasa pentru lucrări topografice la viitoarea ...
România va primi 6 miliarde de euro pentru a atenua impactul viitoarei taxe pe carbon în prețul gazelor și al carburanților auto. Ce trebuie să facă autoritățile ca să luăm banii
România va primi 6 miliarde de euro pentru a atenua impactul viitoarei taxe pe carbon în prețul gazelor și al carburanților ...
România va fi unul dintre cei mai mari beneficiari ai Fondului Social pentru Climă, ceea ce va crea o oportunitate semnificativă ...