Scenariu de recucerire a unei insule ocupate, în cadrul exerciţiilor militare americano-japoneze

Japonia şi Statele Unite au început marţi exerciţii militare care simulează recucerirea unor insule îndepărtate, un antrenament care are loc în contextul în care Beijingul şi Tokyo sunt în conflict, în ceea ce priveşte situaţia unor anumite insule din Marea Chinei de Est, relatează AFP.
Economica.net - mie, 12 iun. 2013, 09:09
Scenariu de recucerire a unei insule ocupate, în cadrul exerciţiilor militare americano-japoneze

Ministrul japonez al Apărării, Itsunori Onodera, a precizat că exerciţiile, care se desfăşoară în California, nu vizează China şi au ca scop testarea eficacităţii cooperării militare americano-japoneze.

Forţe terestre, maritime şi aeriene nipone, însumând 1.000 de persoane, participă la aceste manevre multinaţionale alături de forţele americane, canadiene şi neo-zeelandeze.

În octombrie 2012, Japonia şi Statele Unite au renunţat la simularea unei debarcări „pe o insulă ocupată de o putere inamică”, aparent pentru a nu provoca statul chinez, potrivit presei japoneze.

Tensiunile s-au amplificat între Beijing şi Tokyo, în ceea ce priveşte un mic arhipeleag din Marea Chinei de Est, insulele Senkaku, administrate de Japonia, dar revendicate cu vehemenţă de Beijing sub numele de Diaoyu.

Criza s-a accentuat în septembrie, în contextul în care Japonia a cumpărat trei dintre cele cinci insule din arhipeleagul nelocuit, de la proprietarul lor privat de cetăţenie japoneză. De atunci, China trimite regulat nave, dar şi avioane, în acea regiune. Acestea rămân, de regulă, pentru câteva ore în zonă, după care se retrag.

La sfârşitul lunii aprilie, premierul japonez Shinzo Abe, a avertizat că Japonia nu va tolera nicio debarcare chineză în insulele Senkaku.

„Ar fi normal să îi respingem prin forţă dacă din întâmplare debarcă”, a răspuns el unui parlamentar, care l-a întrebat cu privire la această ipoteză.

Statele Unite sunt rezervate în adoptarea unei poziţii în ceea ce priveşte fondul acestei dispute teritoriale, însă au făcut cunoscut faptul că sunt în continuare alături de Japonia.

„Statele Unite nu au o poziţie cu privire la suveranitatea ultimă asupra acestor insule, însă recunoaştem că acestea sunt administrate de Japonia şi că intră sub incidenţa obligaţiei noastre care rezultă din tratatul de securitate” dintre cele două ţări, a reiterat, în aprilie, secretarul american al Apărării, Chuck Hagel.

Te-ar mai putea interesa și
Nou record pe minus. Prețul spot al energiei electrice ajunge duminică la cel mai mare nivel negativ din istoria pieței românești: minus 65 de euro/MWh
Nou record pe minus. Prețul spot al energiei electrice ajunge duminică la cel mai mare nivel negativ din istoria pieței ...
Prețul spot al energiei electrce tranzacționate sâmbătă cu livrare duminică la miezul zilei este din nou negativ în opt intervale orare iar într-unul dintre ele a coborât până la cel mai......
Cutremur cu magnitudinea 6,5 în largul Indoneziei
Cutremur cu magnitudinea 6,5 în largul Indoneziei
Un cutremur cu magnitudinea 6,5 pe scara Richter s-a produs sâmbătă în largul coastei insulei indoneziene Java, a anunţat ...
Ciolacu îl susține pe Mugur Isărescu pentru încă un mandat la șefia BNR
Ciolacu îl susține pe Mugur Isărescu pentru încă un mandat la șefia BNR
Premierul Marcel Ciolacu îl susţine pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat la şefia Băncii Naţionale, din motive de ...
Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner: Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia geopolitică
Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner: Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia ...
Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia geopolitică, a declarat sâmbătă ministrul ...