Schaeuble: Progrese în discuţiile cu Grecia, însă rămân mai multe elemente de clarificat

Economica.net
31 10. 2012
wolfgangschaeuble_32397000

”S-au înregistrat progrese considerabile”, a spus Schaeuble, după o videoconferinţă cu omologii său din zona euro.

Grecia trebuie să pună în practică măsuri de austeritate care ar duce la economisirea a 13,5 miliarde de euro, condiţie cerută de Uniunea Europeană şi FMI pentru ca ţara să evite intrarea în incapacitate de plată.

Într-o declaraţie de presă, liderul Eurogrupului (miniştrii de finanţe din zona euro), Jean-Claude Juncker, a apreciat că se aşteaptă la un acord asupra asistenţei pentru Grecia la reuniunea Eurogrupului din 12 noiembrie, de la Bruxelles, dar a atras atenţia că ”presiunea timpului nu trebuie să conducă la soluţii iresponsabile””.

Oficialul german a adăugat că deocamdată nu există negocieri concrete cu Ciprul, ţară despre care el a spus că face eforturi pentru plata salariilor în sectorul bugetar în luna decembrie fără un ajutor financiar extern. Aceste negocieri nu ar urma să înceapă înainte de ianuarie 2013.

Executivul de la Atena prognozează o contracţie a economiei elene de 4,5% din PIB în 2013, ceea ce ar face ca datoria publică a ţării să ajungă la un record de 189,1% din produsul intern brut.

Opţiunile aflate acum în discuţiile cu creditorii internaţionali ai Greciei sunt prelungirea duratei de maturitate şi reducerea ratei dobânzii pentru creditele existente şi posibilitatea ca Grecia să răscumpere o parte a propriei datorii cu un discount din banii luaţi cu împrumut.

Chiar dacă oficiali UE şi FMI au estimat că datoria Greciei nu este sustenabilă şi ea va trebui să fie restructurată, Wolfgang Schaeuble a subliniat că pentru o mare majoritate a ţărilor din zona euro acceptarea unei ”tăieri” este imposibilă juridic.