Schema de ajutor de minimis acordat operatorilor din turismul balnear, în consultare publică

Proiectul Schemei de minimis pentru operatorii economici în vederea modernizării şi dezvoltării staţiunilor balneare şi balneoclimatice se află spre consultare publică pe site-ul Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului, potrivit unui comunicat transmis de instituție relatează Agerpres.
AGERPRES - mar, 28 iun. 2022, 19:24
Schema de ajutor de minimis acordat operatorilor din turismul balnear, în consultare publică

„România deţine peste 2.500 de izvoare minerale! Acest potenţial imens trebuie cu adevărat valorificat din punct de vedere turistic, fiind una dintre priorităţile mandatului de ministru liberal. Cel mai onest mod prin care putem realiza acest lucru este să derulăm investiţii pentru modernizarea staţiunilor balneare şi balneoclimatice. În acest sens, am lansat în consultare publică schema de minimis care va susţine dezvoltarea afacerilor din aceste zone unde regăsim resurse naturale terapeutice, iar în perspectivă ne dorim ca destinaţia România să devină tot mai competitivă şi atractivă pe plan internaţional, din acest punct de vedere”, a declarat ministrul antreprenoriatului şi turismului, Constantin-Daniel Cadariu.

Conform sursei citate, obiectivul schemei de minimis îl constituie stimularea operatorilor economici din staţiunile balneare şi balneoclimatice pentru a realiza investiţii în infrastructura turistică, balneară, culturală, sportivă şi de agrement, în vederea diversificării ofertei şi creşterii calităţii serviciilor turistice şi conexe din aceste destinaţii, precum şi pentru acoperirea cheltuielilor aferente formării profesionale a personalului angajat în domeniul HoReCa.

„Sprijinul financiar, de la bugetul de stat, va fi acordat sub forma unei alocări financiare nerambursabile, reprezentând maximum 50% din valoarea cheltuielilor eligibile, exclusiv TVA, aferente proiectului, în limita unui plafon de 200.000 euro”, precizează sursa citată.

În cadrul programului, conform documentului aflat în consultare publică, vor fi finanţate următoarele tipuri activităţi eligibile: extinderea şi reabilitarea de structuri de primire turistică cu funcţiuni de cazare turistică, alimentaţie publică şi tratament balnear, inclusiv a reţelelor de captare şi transport a factorilor naturali de cură.

Potrivit Ministerului Turismului, mai sunt finanţate construcţia, extinderea şi reabilitarea obiectivelor culturale, sportive şi de agrement din staţiunile balneare şi balneoclimatice, precum şi achiziţia de echipamente, mobilier şi aparatură medicală specifice tratamentelor balneare.

Potrivit documentului, se mai finanţează formarea profesională a personalului angajat în domeniul HoReCa.

„Vor putea beneficia de măsurile de ajutor de minimis întreprinderile mici şi mijlocii, înfiinţate în baza Legii societăţilor nr. 31/1990, care activează în staţiunile balneare şi balneoclimatice atestate prin Hotărârea de Guvern nr. 1016/2011 şi care îndeplinesc, la data depunerii cererii de finanţare, criteriile de eligibilitate impuse de legislaţia în domeniul ajutoarelor de minimis şi condiţiile de eligibilitate prevăzute în cadrul schemei”, se menţionează în comunicat.

Valoarea totală estimată a ajutoarelor care pot fi acordate în cadrul schemei de ajutor de minimis, pe întreaga durată de aplicare a acesteia, respectiv de la data adoptării şi până la 31 decembrie 2023, este de maximum 500.000.000 euro, echivalent lei, în limita creditelor bugetare şi de angajament aprobate anual prin legea bugetului de stat.

Numărul maxim al operatorilor economici care vor beneficia de sprijin se estimează la 2.500, iar înscrierile în cadrul programului se vor realiza exlusiv digital, prin intermediul unei aplicaţii informatice.

Te-ar mai putea interesa și
NFT-urile, între investiţiile „la modă” şi pericolul din mediul online – analiză Eset
NFT-urile, între investiţiile „la modă” şi pericolul din mediul online – analiză Eset
Tendinţele în materie de tehnologie au migrat, încetul cu încetul, şi către zona de obţinere de beneficii financiare legale, iar unul dintre cele mai "la modă" şi noi tipuri de investiţii......
Datoria guvernamentală a crescut până la 50% din PIB, în luna mai
Datoria guvernamentală a crescut până la 50% din PIB, în luna mai
Datoria administraţiei publice (datoria guvernamentală) a crescut, în mai 2022, la 614,338 miliarde de lei, de la 602,871 ...
Prioritatea Rusiei în războiul din Ucraina este să reorienteze unităţi pentru a consolida frontul din sud – Londra
Prioritatea Rusiei în războiul din Ucraina este să reorienteze unităţi pentru a consolida frontul din sud – Londra
Prioritatea Rusiei a fost probabil săptămâna trecută să reorienteze unităţi pentru a-şi consolida campania în sudul ...
Cum răspunde Europa la inflaţia galopantă şi la criza alimentară mondială
Cum răspunde Europa la inflaţia galopantă şi la criza alimentară mondială
În mijlocul unei crize alimentare mondiale, în care preţurile au atins valori record, Uniunea Europeană încearcă să ...