1EUR = 4.8746 RON | Bucureşti 17 º

Companii

EXCLUSIV 170 de companii mari consumatoare de energie primesc reduceri la plata facturilor. Ajutorul de stat total depăşeşte 300 mil. euro

Guvernul a aprobat în ședința de azi chema de ajutor pentru sprijinirea marilor consumatori industriali de energie electrică. ECONOMICA.NET a scris în această dimineaţă, potrivit infomațiilor obținute de noi, pe baza consulării draftului de act normativ, câte companii vor fi ajutate, din ce domenii, care este valoarea maximă totală și care este mecanismul. Menționăm că unele date s-ar putea modifica în final, în funcție de potențialele modificări care ar fi putut avea loc în cadrul ședinței de Guvern.

20 dec, 2019 | | ECONOMICA.net

"Aş dori introducerea pe ordinea suplimentară a proiectului de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG 115/2011 privind stabilirea cadrului instituţional şi autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanţelor Publice, de a scoate la licitaţie certificatele de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii Europene, aprobată prin Legea nr. 163/2012, cu modificările şi completările ulterioare, şi pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea întreprinderilor din sectoarele şi subsectoarele expuse unui risc important de relocare ca urmare a transferului costurilor emisiilor de gaze cu efect de seră în preţul energiei electrice", a spus Ministrul Economiei și Energiei, Virgil Popescu, în deschiderea şedinţei de Guvern.

Cine beneficiază de schemă

Companiile industriale care au următoarele domenii de activitate:

1. Producția de aluminiu (Cod CAEN 2742);
2. Extracția mineralelor pentru industria chimică și a îngrășămintelor naturale (Cod CAEN 1430);
3. Fabricarea altor produse chimice anorganice (Cod CAEN 2413);
4. Producția de plumb, zinc și cositor (Cod CAEN 2743);
5. Fabricarea articolelor de îmbrăcăminte din piele (Cod CAEN 1810);
6. Producția de metale feroase sub forme primare și de feroaliaje, inclusiv țevi de oțel fără sudură (Cod CAEN 2710);
7. Fabricarea hârtiei și a cartonului (Cod CAEN 2112);
8. Fabricarea îngrășămintelor și a produselor azotoase (Cod CAEN 2415);
9. Producția de cupru (Cod CAEN 2744);
10. Fabricarea altor produse chimice organice de bază (Cod CAEN 2414);
11. Filarea fibrelor tip bumbac (Cod CAEN 1711);
12. Fabricarea fibrelor sintetice și artificiale (Cod CAEN 2470);
13. Extracția minereurilor feroase (Cod CAEN 1310);
14. Următoarele subsectoare din cadrul sectorului Fabricarea materialelor plastice în forme primare (Cod CAEN 2416):
- Polietilena de joasă densitate (LDPE);
- Polietilena lineară de joasă densitate (LLDPE);
- Polietilena de înaltă densitate (HDPE);
- Polipropilenă (PP);
- Clorură de polivinil (PVC);
- Policarbonat (PC);
15. Următorul subsector din cadrul sectorului fabricării celulozei (Cod CAEN 2111):
- Pastă mecanică.

Numărul beneficiarilor și valoarea maximă a ajutorului

"Valoarea ajutorului care poate fi acordat este calculată pe baza unei formule care ține seama de nivelul producției de referință a instalației sau de nivelul consumului de energie electrică de referință al instalației, astfel cum sunt definite în Orientările ETS, precum și de factorul de emisie CO2 pentru energia electrică furnizată de instalațiile de ardere care utilizează drept combustibil cărbunele, din diferite zone geografice ale Uniunii Europene. Ajutorul de stat va fi acordat beneficiarilor sub forma de granturi din sumele virate conform art. 10 alin. 1) din OUG nr. 115/2011 privind stabilirea cadrului instituțional şi autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanțelor Publice, de a scoate la licitație certificatele de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii Europene, cu modificările și completările ulterioare", se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

Intensitatea ajutorului de stat acordat va fi 80% pentru costurile suportate in anul 2018 si 75% pentru costurile suportate în anii 2019 și 2020.

Schema de ajutor de stat va avea un buget total de 331 milioane euro. In ultimii trei ani România a obținut 1.687.084.380 Euro din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră aferente instalațiilor staționare (EUA).

Perioada de valabilitate a schemei este 2018 – 2020 și se va aplica ulterior notificării și aprobării acesteia de către Comisia Europeană.

Numărul estimat al beneficiarilor de ajutor de stat acordat în temeiul prezentei scheme este de aproximativ 170

Autoritatea responsabilă cu administrarea schemei de ajutor de stat este Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO