Schengen: Finlanda reiterează că ia în considerare raportul MCV

Finlanda consideră că subiectul aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen ar trebui să revină pe agenda Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al UE în 'a doua parte a acestui an, când toate statele membre vor fi pregătite să ia o decizie'.
Economica.net - joi, 07 mart. 2013, 20:13
Schengen: Finlanda reiterează că ia în considerare raportul MCV

Totodată, Finlanda ‘încurajează puternic’ România să-şi intensifice eforturile pentru a remedia deficienţele constatate de cel mai recent raport pe justiţie din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) întocmit de Comisia Europeană, se arată într-un comunicat difuzat joi de Ambasada Finlandei la Bucureşti.

„Guvernul finlandez recunoaşte că România a îndeplinit criteriile tehnice pentru aderarea la Schengen. Totuşi, atunci când ia o decizie privind poziţia sa în legătură cu extinderea Schengen, Finlanda ia în considerare situaţia în ansamblu. Pentru această evaluare, informaţiile oferite în rapoartele din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) al Comisiei Europene privind situaţia statului de drept şi lupta împotriva corupţiei sunt extrem de importante”, se menţionează în comunicat.

„Cel mai recent raport MCV, din ianuarie 2013, a constatat progrese în domeniile statului de drept şi anticorupţiei, însă a evidenţiat şi deficienţe. Prin urmare, Finlanda încurajează puternic România să-şi continue şi să-şi intensifice eforturile în aceste domenii pentru a îndeplini recomandările Comisiei”, subliniază Ambasada Finlandei.

Ambasada atrage atenţia că obţinerea de ‘rezultate convingătoare în implementarea angajamentelor asumate de România şi Bulgaria la aderarea la UE în 2007 ar fi de ajutor pentru ajungerea la un consens în privinţa aderării la Schengen a celor două ţări în viitorul apropiat’.

Comunicatul reaminteşte că în reuniunile pentru pregătirea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al UE care a avut loc joi la Bruxelles nu s-a putut ajunge la consensul necesar pentru luarea unei decizii privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, subiectul fiind, în cele din urmă, abordat doar ca un punct de discuţie.

„În aceste condiţii, Consiliul JAI ar trebui să revină la chestiune în a doua parte a acestui an, când toate statele membre vor fi pregătite să ia o decizie, a considerat guvernul finlandez. Parlamentul finlandez a aprobat această abordare”, se menţionează în document.

Ambasada precizează că guvernul de la Helsinki ‘recunoaşte că apartenenţa deplină la spaţiul Schengen de liberă circulaţie este o chestiune extrem de importantă pentru România şi Bulgaria’ şi consideră că ‘o decizie pozitivă privind aderarea celor două ţări rămâne un obiectiv major şi pentru Finlanda’.

Te-ar mai putea interesa și
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul din aprilie 2024 și felul în care acest eveniment ar putea să modeleze......
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
O dată cu încheierea mandatului interimar al lui Alexandru Savin, Senior Investment Manager la ROCA Investments, ROCA Agri ...
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, ...
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...