Schengen România și Bulgaria: Mă aştept să se facă şi paşii următori, dacă lucrurile vor merge conform planului – premierul Belgiei

16 01. 2024
schengen 345678987654

Întrebat în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, dacă faptul că nu a vorbit în cadrul prezentării sale privind priorităţile preşedinţiei belgiene a Consiliului UE despre aderarea deplină a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen înseamnă că acest lucru nu reprezintă o prioritate pentru ţara sa, Alexander De Croo a încercat să infirme că Belgia nu ar avea în plan susţinerea activă a demersului.

„Oamenii au tendinţa de a analiza discursurile plecând de la ceea ce nu este în ele. Dna preşedintă nu mi-a dat două ore să vorbesc în Parlamentul European, poate într-o zi se va întâmpla”, a răspuns De Croo în glumă, sugerând că nu a abordat problema doar din lipsă de timp.

„Cred că paşi importanţi înainte au fost făcuţi în ultimele săptămâni, ştiu că este ceva parţial, dar este important că aceşti paşi au fost făcuţi. Şi ştiu că ambele ţări au făcut mari eforturi, paşi înainte, pentru a răspunde la toate întrebările care au fost puse de atâtea ţări legate de Schengen. Şi vrem să aplaudăm cu adevărat toate eforturile făcute”. Aderarea parţială a României şi Bulgariei la Schengen este „un semn bun şi un prim pas dar mă aştept ca, dacă lucrurile vor continua să meargă conform planului, ca să se facă şi următorii paşi”, a subliniat premierul belgian.

Preşedinta PE, Roberta Metsola, a întărit spusele sale, şi a afirmat că „aşteptăm şi noi, în acest parlament, ca aceşti paşi următori să se facă”.

„Salutăm decizia care a fost luată în ultima zi a preşedinţiei spaniole”, a mai spus Metsola referitor la decizia Consiliului UE din 30 decembrie 2023, adăugând că „martie nu poate veni suficient de repede pentru Bulgaria şi România”

Conform deciziei Consiliului de la finalul anului trecut, România şi Bulgaria vor adera la Schengen cu frontierele aeriene şi maritime de la 31 martie acest an.