Schimbare bruscă a politicii fiscale în Marea Britanie. Noul ministru de Finanțe Jeremy Hunt anunță creșterea mai multor impozite

Noul ministru de Finanţe al Marii Britanii, Jeremy Hunt, a declarat sâmbătă că unele impozite vor fi mărite, semnalând o nouă schimbare bruscă a politicii din partea premierului Liz Truss, care se luptă să-şi salveze funcţia pe care o deţine de puţin peste o lună.
News.ro - sâm, 15 oct. 2022, 15:50
Schimbare bruscă a politicii fiscale în Marea Britanie. Noul ministru de Finanțe Jeremy Hunt anunță creșterea mai multor impozite

În încercarea de a linişti pieţele financiare care au fost în frământări timp de trei săptămâni, Truss l-a concediat vineri pe Kwasi Kwarteng din funcţia de cancelar şi a abandonat părţi din pachetul lor economic controversat.

Într-o conferinţă de presă grăbită, susţinută la scurt timp după demiterea lui Kwarteng, Truss a spus că impozitul pe corporaţii va creşte, abandonând planul ei de a-l menţine la nivelurile actuale, iar cheltuielile guvernamentale vor creşte cu mai puţin decât era planificat anterior.

Reducerile mari de impozite, nefinanţate, au fost un element central al planurilor iniţiale ale lui Truss, dar Hunt a spus că sunt luate în considerare creşteri de taxe.

”Vom avea de luat câteva decizii foarte dificile. Lucrul pe care îl doresc oamenii, pieţele, de care are nevoie acum ţara, este stabilitatea. Nici un cancelar nu poate controla pieţele. Dar ceea ce pot face este să arăt că putem plăti pentru planurile noastre de impozite şi cheltuieli şi că va fi nevoie de nişte decizii foarte dificile atât în ​​ceea ce priveşte cheltuielile, cât şi impozitele”, a spus Hunt pentru Sky News, relatează agenția Reuters, citată de News.ro.

Hunt urmează să anunţe planurile bugetare pe termen mediu ale guvernului pe 31 octombrie, un test cheie al capacităţii sale de a arăta investitorilor că poate restabili credibilitatea politicii economice.

El a spus că cheltuielile nu vor creşte atât de mult pe cât şi-ar dori oamenii şi că toate departamentele guvernamentale vor trebui să găsească mai multe economii decât plănuiau.

„Unele taxe nu vor fi reduse atât de repede pe cât vor oamenii, iar unele taxe vor creşte. Aşa că va fi dificil”, a spus el.

Programul fiscal prezentat de Kwarteng pe 23 septembrie a provocat o reacţie atât puternică pe pieţele financiare încât Banca Angliei a trebuit să intervină pentru a preveni ca fondurile de pensii să fie prinse în haos, pe măsură ce costurile împrumuturilor au crescut.

Hunt a spus că este de acord cu abordarea fundamentală a lui Truss, de a încerca să stimuleze creşterea economică, dar modul în care ea şi Kwarteng au procedat în acest sens nu a funcţionat.

„Au fost greşeli. A fost o greşeală să reducem impozitele pentru bogaţi când urmează decizii dificile la toate nivelurile privind impozitele şi cheltuielile. A fost o greşeală să mergem orbeşte şi să facem aceste prognoze fără a oferi oamenilor încrederea Biroului de Responsabilitate bugetară, spunând că sumele se vor adăuga. Prim-ministrul a recunoscut asta, de aceea sunt aici”, a spus el.

Truss trebuia să-şi petreacă weekendul încercând să-şi mărească sprijinul slab în cadrul Partidului Conservator, ziarele citând parlamentari care au pus sub semnul întrebării capacitatea ei de a rămâne în funcţie.

Luni, piaţa obligaţiunilor guvernamentale britanice se va confrunta cu un test, când va funcţiona pentru prima dată fără suportul achiziţiilor de obligaţiuni pe termen lumg de urgenţă, oferit de Banca Angliei din 28 septembrie.

Preţurile obligaţiunilor guvernamentale britanice au scăzut brusc vineri târziu, după conferinţa de presă a lui Truss.

Citește și:

Sursa foto: Flickr

Te-ar mai putea interesa și
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va reveni inflația sau nu?”. În funcție de felul în care alegem să......
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Operatorul de stații de încărcare pentru mașini electrice Eldrive România a comandat peste 300 de stații MOON Power ...
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland România lansează E-Mobility, proiectul prin care posesorii Kaufland Card cu mașini electrice au posibilitatea ...