Schimbare importantă la vânzarea unor suplimente alimentare: se vor pune pe piaţă doar după ce vor fi notificate la Institutul Naţional de Sănătate Publică, nu la cel de Bioresurse Alimentare, cum e acum

Suplimentele alimentare predozate de origine animală și vegetală și/sau amestecurile acestora cu vitamine sau minerale se vor comercializa numai în baza certificatului notificator eliberat de Institutul Național de Sănătate Publică prin Centrele Regionale de Sănătate Publică, şi nu de Institutul Naţional de Bioresurse Alimentare, aşa cum prevede acum legea, se arată într-un proiect act normativ al Ministerului Sănătăţii, consultat de Economica.net.
Cristina Şomănescu - Dum, 11 iul. 2021, 09:48
Schimbare importantă  la vânzarea unor suplimente alimentare: se vor pune pe piaţă doar după ce vor fi notificate la Institutul Naţional de Sănătate Publică, nu la cel de Bioresurse Alimentare, cum e acum

Ministerul Sănătăţii (MS) a lansat în dezbatere publică un proiect de modificarea și completare a Ordinului MS nr. 1.069/2007 pentru aprobarea normelor privind suplimentele alimentare.
Suplimentele alimentare predozate de origine animală și vegetală și/sau amestecurile acestora cu vitamine, minerale se vor comercializa numai în baza certificatului notificator eliberat de Institutul Național de Sănătate Publică prin Centrele Regionale de Sănătate Publică București, Cluj, Iași, Tîrgu Mureș și Timișoara, se arată în proiectul de act normativ studiat de Economica.net.

  • În proiectul pregătit de MS, Ordinul nr. 1.069/2007 va include, într-o formă actualizată, prevederile normelor tehnice prevăzute acum în anexa 1 la Ordinul comun al Ministelor Agriculturii, Sănătăţii şi ANSVSA nr. 1228/244/63/2006 privind comercializarea suplimentelor alimentare predozate de origine animală și vegetală și/sau amestecurile acestora cu vitamine, minerale și alti nutrienți. Aceste prevederi sunt tranzitorii, până la apariția normelor tehnice de aplicare a Legii nr. 56/2021.

Cum e acum

Suplimentele alimentare predozate de origine animală și vegetală sunt notificate în acord cu Ordinul comun al Ministelor Agriculturii, Sănătăţii şi Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) nr. 1228/244/63/2006.

Ce se schimbă

MS vrea să includă prevederile Ordinului comun nr. 1228/244/63/2006, într-o formă actualizată, în Ordinul MS nr. 1.069/2007 pentru aprobarea normelor privind suplimentele alimentare.
În acest sens, suplimentele alimentare predozate de origine animală și vegetală vor putea fi vândute numai în baza certificatului notificator eliberat de Institutul Național de Sănătate Publică prin Centrele Regionale de Sănătate Publică București, Cluj, Iași, Tîrgu Mureș și Timișoara, se arată în proiectul de act normativ consultat de Economica.net.

Proiectul se aplică suplimentelor alimentare care conțin:

extracte animale şi vegetale şi alte produse de origine animală şi vegetală procesate;

amestecuri de extracte vegetale şi animale, amestecuri ale acestora cu vitamine şi/sau minerale, inclusiv amestecuri de vitamine şi/sau minerale cu plante medicinale şi aromatice, produse de origine animală, microorganisme, aminoacizi, grăsimi de origine vegetală şi animală şi alţi nutrienţi;

produse apicole: polen, păstura, lăptişor de matcă, propolis, extracte de larve de albine/trântori, alte produse apicole, amestecuri de produse apicole şi/sau amestecuri de produse apicole cu plante medicinale şi aromatice şi/sau alte produse de origine animală şi/sau uleiuri esenţiale, vitamine, minerale şi alţi nutrienţi;

Ce se schimbă

Orice produs care intră în categoria produselor prevăzute în lista de mai sus va fi comercializat numai în baza certificatului notificator eliberat de Institutul Național de Sănătate Publică prin Centrele Regionale de Sănătate Publică București, Cluj, Iași, Tîrgu Mureș și Timișoara, se arată în proiectul de act normativ consultat de Economica.net. Este interzis să se comercializeze orice produs care intră în categoria celor prevăzute în lista de mai sus, fără o notificare prealabilă a acestuia.

Institutul Național de Sănătate Publică va deţine Registrul unic de evidenţă a certificatelor notificatoare ale produselor, conform proiectului studiat de Economica.net.

  • Spre comparaţie, în prezent, Institutul de Bioresurse Alimentare e autoritatea care deţine Registrul unic de evidenţă a certificatelor notificatoare ale produselor, în acord cu Ordinul comun nr. 1228/244/63/2006.

Până la data de 2 a lunii următoare, Institutul Național de Sănătate Publică prin Centrul Naţional de Monitorizare a Riscurilor din Mediul Comunitar va întocmi lista certificatelor notificatoare eliberate, scrie în proiectul de act normativ consultat de Economica.net.

  • Spre comparaţie, în prezent, această atribuţie revine tot Institutului de Bioresurse Alimentare.

Lista produselor notificate se va afişa pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Monitorizare a Riscurilor din Mediul Comunitar, conform proiectului de ordin studiat de Economica.net.

  • Spre comparaţie, această listă e afişată acum pe site-ul Institutului de Bioresurse Alimentare, conform ordinului comun amintit de Economica.net mai sus.

Atenţie! Acesta este un proiect de act normativ, drept care deocamdată nu se aplică. Ca să intre în vigoare, trebuie să fie aprobat de MS şi publicat în Monitorul Oficial. Economica.net va scrie îndată ce actul normativ intră în vigoare.

La data intrării în vigoare a proiectului de ordin despre care Economica.net a scris în acest articol, se va abroga Ordinul comun al Ministerelor Agriculturii şi Sănătăţii şi ANSVSA nr. 1228/2005, nr. 244/2006, nr. 63/2006 publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 253 din 21 martie 2006 pentru aprobarea normelor tehnice privind comercializarea suplimentelor alimentare predozate de origine animală şi vegetală şi/sau a amestecurilor acestora cu vitamine, minerale şi alţi nutrienţi.

Precizări

Rămân valabile notificările eliberate până la data intrării în vigoare a prevederilor actului normativ lansat în dezbatere publică de MS, potrivit articolului 13, alineatul (4) din proiectul anexei II la Ordinul ministrului sănătăţii publice nr. 1.069/2007, consultat de Economica.net.

 

Te-ar mai putea interesa și
S-au lansat apelurile pentru programul „Primul student din familie”, cu un buget de 50 de milioane de euro. Câți bani vor primii elevii
S-au lansat apelurile pentru programul „Primul student din familie”, cu un buget de 50 de milioane de euro. Câți bani ...
Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Educație și Ocupare (PEO), și în parteneriat cu Ministerul Educației, lansează apelurile......
Restricţii de circulaţie în timpul nopţii pe un sector al DN1, până duminică dimineaţa
Restricţii de circulaţie în timpul nopţii pe un sector al DN1, până duminică dimineaţa
Traficul rutier va fi restricţionat pe timpul nopţii, în perioada 29 - 31 martie, pe un sector al DN 1, pentru executarea ...
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Constructorul STRABAG anunță finalizarea terminalului T4 al Aeroportului Internațional Iași. Proiectul, evaluat la aproximativ ...
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
 Ministerul Apărării Naţionale (MApN) informează că în seara zilei de joi au fost identificate fragmente care par ...