Schimbări legislative în legătură cu vânzarea porcilor de Crăciun

ANSVSA a introdus în legislație o prevedere care permite gospodăriilor să comercializeze porci cu condiția să dețină un certificat emis de un medic veterinar de liberă practică împuternicit de DSVSA județene care certifică statusul de sănătate al animalului respectiv. De asemenea, animalul ar trebui să fie identificat și înregistrat în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor - SNIIA.
Alina Stanciu - lun, 06 nov. 2023, 13:10
Schimbări legislative în legătură cu vânzarea porcilor de Crăciun

Tăierea și comercializarea porcilor în perioada sărbătorilor de Crăciun sunt reglementate anul acesta de noi acte normatice care permit creșterea, sacrificarea porcilor în gospodăria țărănească și comercializarea acestora, potrivit unui anunț al ANSVSA.

Sunt însă unele condiții.

Astfel, pentru a putea vinde porcul crescut în gospodărie, fermierul trebuie să obțină de la un medic veterinar de liberă practică împuternicit de DSVSA județene o fișă de examinare clinică, care certifică statusul de sănătate al animalului respectiv, potrivit modificărilor Ordinului nr. 130/2023 , care aprobă Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023.

Prevederea are în vedere stabilirea stării de sănătate a animalului care urmează a fi comercializat, astfel încât să împiedice mișcarea animalelor care ar putea contribui la răspândirea virusului pestei orcine africane ( PPA).

De asemenea, pentru a putea fi vânduți, porcii sacrificați trebuie să fi fost identificați și înregistrați în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor – SNIIA.

Totodată, fermierii trebuie să respecte Ordinul comun nr. 132/418/2023, emis împreună cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), care stabilește condițiile și cerințele de biosecuritate pentru exploatațiile noncomerciale de porcine.

„ANSVSA reamintește tuturor deținătorilor de exploatații noncomerciale de porcine importanța respectării normelor de biosecuritate și a regulamentelor în vigoare, în vederea prevenirii și combaterii pestei porcine și a altor riscuri asociate”, transmite instituția potrivit căreia românii își vor putea sacrifica fără probleme porcii înainte de Crăciun, în propriile gospodării.

 

Te-ar mai putea interesa și
Israel Hamas: Egiptul va susține plângerea Africii de Sud împotriva Israelului la CIJ pentru genocid
Israel Hamas: Egiptul va susține plângerea Africii de Sud împotriva Israelului la CIJ pentru genocid
Egiptul a anunţat duminică oficial că va sprijini formal la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) plângerea formulată de Africa de Sud împotriva Israelului pentru presupuse crime de......
europarlamentare 2024: Polonia dorește noul post de comisar european pentru apărare, afirmă fostul premier Ewa Kopacz
europarlamentare 2024: Polonia dorește noul post de comisar european pentru apărare, afirmă fostul premier Ewa Kopacz
Polonia va încerca să obţină în viitoarea Comisie Europeană postul de comisar european pentru apărare, dacă va fi ...
Impactul alegerii lui Trump președinte: cresc tarifele în SUA, UE și România. O majorare cu 10% a tarifelor ar conduce la o apreciere de 4%-5% a dolarului
Impactul alegerii lui Trump președinte: cresc tarifele în SUA, UE și România. O majorare cu 10% a tarifelor ar conduce ...
Indiferent de câștigătorul alegerilor din SUA, riscurile economice se vor resimți la nivel global. Alegerea lui Trump ...
Sindicatul polițiștilor își face magazin online
Sindicatul polițiștilor își face magazin online
Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, cel mai mare sindicat din Romania, își va deschide ...