Schimbări legislative pe piața tranzacțiilor cu terenuri arabile

06 12. 2023
teren agricol (2)

Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților a votat pentru raportul de adoptare a unui proiect  ce vizează schimbarea legislației privind vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan. Proiectul, care a trecut de Senat în septembrie 2022, dorește să clarifice cadrul legal existent, în condițiile în care, în practică, au apărut numeroase probleme și interpretări.

Astfel, una dintre modificări vizează situația terenurilor compuse dintr-o suprafață aflată în intravilan, cu categoria de folosință curți, construcții și o suprafață în extravilan, cu destinația agricolă.

Este o situație des întâlnită în mediul rural și astfel s-a decis scoaterea acestor terenuri de sub incidența legii, dacă terenul respectiv este cuprins în același număr cadastral.

“Terenurile agricole situate în intravilan, terenurile care formează un singur imobil, identificat printr-un singur număr cadastral, situate parțial în intravilan, cu categoria de folosință curți-construcții și parțial în extravilan, cu destinație agricolă, precum și terenurile agricole situate în extravilan a căror suprafață nu depășește 1 ha și care au o limită comună cu terenurile aflate în intravilan, nu intră sub incidența prezentei reglementări”, se arată în varianta care a trecut de Senat.

Deputații din Comisia pentru Agricultura au votat proiectul, cu un amendament ce modifică articolul menționat mai sus.

„Terenurile agricole situate în intravilan care formează un singur imobil, identificat printr-un singur număr cadastral, compuse parțial dintr-o suprafață majoritară aflata în intravilan, cu categoria de folosință curți, construcții și parțial în extravilan, cu destinația agricolă, nu intră sub incidența prezentei reglementări”, este varianta propusă în Comisia pentru Agricultură.

„În practică, în mediul rural, sunt oameni care, pentru a nu plăti impozite pe toata suprafata de teren, au pe intravilan doar curți, construcții, celălat teren fiind declarat arabil”, a explicat în cadrul ședinței Comisiei pentru Agricultură, președintele acesteia, Adrian Chesnoiu.

 

Ce probleme generează actuala lege

“Prin punerea în aplicare a dispozițiilor legislației actuale, au fost create premisele unor blocaje la încheierea actelor translative de proprietate având ca obiect terenurile agricole sitate în extravilan, precum și deficiențe de aplicare a legii, cauzate de regementarea unor aspecte neclare și imprevizibile, nemaifiind îndeplinit scopul legitim al legii de bază aplicabilă în domeniul, respectiv comasarea terenurilor agricole, descurajarea cumpărării proprietății funciare în scop de revânzare imediată, prevenirea speculei imobiliare, achiziția  terenurilor pentru desfășurarea activităților agricole specifice pe termen mediu și lung, precum și prevenirea fărâmițării proprietății funciare”, se arată în expunerea de motive.

Amintim că, potrivit legislației în vigoare, tranzacțiile cu terenuri în extravilanul localităților sunt supuse unor condiții mai stricte.