1EUR = 4.8397 RON | Bucureşti 27 º

Companii

Schimbări majore de ultimă oră în piaţa de energie: ce se întâmplă în acest an cu producătorii, contractele şi piaţa reglementată

Toţi producătorii mari de energie electrică va trebui să livreze în acest an energia disponibilă pentru piaţa reglementată, destinată consumatorilor casnici, ale căror preţuri sun fixate de ANRE, potrivit metodologiei de stabilire a preţului energiei electrice vândute de producători pe bază de contracte reglementate şi a cantităţilor de energie electrică din contractele reglementate încheiate de producători cu furnizorii de ultimă instanţă. Metodologia schimbă mult din ceea ce se ştia că va fi mecansimul viitoarei pieţe reglementate

04 feb, 2019 | | ECONOMICA.net

Schimbările, pe scurt:

-Toţi producătorii vor fi obligaţi să vândă la preţuri reglementate, inclusiv Petrom şi Romgaz

-Hidroelectrica şi Nuclearelectrica scapă în acest an de obligaţia de a vinde până la la 65% din producţie la preţuri reglementate

-Cantităţile disponibile pentru piaţa reglementată, ale fiecărui producător, sunt determinate după ce se scade energia contractată deja, cu livrare pentru anul în curs, pe contractele deja semnate în concurenţial.

Pe larg: 

Ordinul ANRE referitor la metodologie a fost publicat în Monitorul Oficial la data de 1 februarie şi tot de atunci a intrat în vigoare. Pentru perioada 1 martie-31 decembrie 2018, sunt modificări substanţiale pentru piaţa reglementată, introdusă prin celebra OUG 114, comparativ cu ce se ştia până acum.

În primul rând, în acest an vor livra energie la preţuri stabilite de ANRE, pentru consumul populaţiei, Hidroelectrica,Nuclearelectrica şi centralele electrice de termoficare (CET) care se califică la schema de cogenerare (ceea ce se ştia), dar şi alte centrale termoelectrice (ceea ce nu se ştia).

Astfel, în metodologie, se arată clar că obligaţia de vânzare de energie în sistem de reglementat se aplică şi "pentru producătorii care deţin/exploatează comercial unităţi/grupuri dispecerizabile termoenergetice".

Aşadar, în acest an vor livra la preţuri impuse şi Romgaz şi Petrom (care deţin termocentrale pe gaze) dar şi centralele pe cărbune.

În al doilea rând, în acest an, nu se aplică prevederea ca Hidroelectrica şi Nuclearelectrica să fie obligate să vândă energia pentru consumatorii casnici în proporţie de până la 65% din producţia lor anuală. Obligaţia "se suspendă", în acest an.

În al treilea rând, contractele de livrare de energie, semnate pe piaţa concurenţială, semnate în trecut pentru energia livrată în acest an vor fi păstrate, iar obligaţia de a livra la reglementat se aplică doar pentru energia rămasă disponibilă, estimată a fi produsă în acest an, fără aceste cantităţi deja contractate. ANRE răspunde astfel uneia dintre principalele temeri exprimate după apariţia OUG 114: "dacă un producător are deja energie contractată pentru livrare şi este obligat să vândă în reglementat, ce se întâmplă cu acele contracte", în condiţiile în care anularea acestor contracte între producători şi furnizori era de natură să desăvârşească haosul din energie, creat oricum de celebra Ordonanţă.

În trei zile lucrătoare, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, CET-urile care funcţionează în cogenerare şi celelalte centrale trebuie să trimită ANRE, defalcat, structura costurilor de producţie a energiei electrice. În aceeaşi perioadă, companiile trebuie să spună care sunt cantităţile lunare disponibile, de la 1 ianuarie şi până la sfârşitul anului, pentru fiecarare profil (bandă, vârful 1-orele 06-22, vârful 2-orele 17-22) şi trebuie să justifice aceste cantiăţi, inclusiv prin prezentarea contractelor de vânzare încheiate înainte de noile reglementări, dar care prevăd energia livrată în acest an şi prin estimările cantităţilor care ar urma să fie contractate pentru serviciile de sistem. Pentru CET-uri, este necesară prezentarea cantităţilor de energie vândută care a beneficiat de contribuţia pentru cogenerare, întrucât doar aceasta va fi vândută la preţuri reglementate către populaţie.

Cei patru FUI (Enel, Electrica, CEZ şi E.On) au la dispoziţie două zile lucrătoare pentru a prezenta cantitatea de energie electrică de care au nevoie pentru clienţii lor casnici, în perioada 1 martie-31 decembrie, care vor intra în sistem reglementat, la fel, pe fiecare profil

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO