Schimbările climatice ar putea provoca milioane de decese şi boli grave, până în 2050 – raport WEF

Schimbările climatice ar putea provoca milioane de decese în următoarele decenii precum şi boli grave şi costuri ridicate pentru sistemele sanitare, conform unui raport publicat marţi la Davos, în Elveţia, transmite agenţia DPA.
AGERPRES - mar, 16 ian. 2024, 12:42
Schimbările climatice ar putea provoca milioane de decese şi boli grave, până în 2050 - raport WEF

Cel mai mare risc este reprezentat de inundaţii, potrivit raportului comun al Forumului Economic Mondial (WEF) – care are loc la Davos în această săptămână – şi al firmei de consultanţă Oliver Wyman, scrie Agerpres.

Autorii studiului au analizat şase consecinţe principale ale schimbărilor climatice: inundaţii, secete, valuri de căldură, furtuni tropicale, incendii de pădure şi creşterea nivelului mării.

Studiul se bazează pe scenariul mediu referitor la creşterea temperaturilor până în 2100 al Grupului interguvernamental de experţi asupra evoluţiei climei (GIEC, respectiv IPCC, conform abrevierii din limba engleză) al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU). Acest scenariu estimează o creştere a temperaturii medii cu 2,7 grade Celsius.

Potrivit studiului, schimbările climatice ar putea provoca până la 14,5 milioane de decese în întreaga lume până în 2050 şi o povară a costurilor suplimentare în valoare totală de 1,1 trilioane de dolari pentru sistemele sanitare.

Potrivit estimărilor, numai inundaţiile ar putea provoca 8,5 milioane de morţi până în 2050 – nu doar în mod direct, ci şi indirect, prin afectarea culturilor agricole, sporirea riscului de boli infecţioase şi creşterea umidităţii, ceea ce poate conduce la probleme respiratorii.

Regiunea Asia-Pacific, cu zonele sale de coastă intens populate, va fi probabil cea mai afectată.

Autorii studiului se aşteaptă la a doua cea mai mare rată a mortalităţii, de 3,2 milioane de decese, din cauza secetei – în primul rând ca urmare a efectelor pe termen lung ale scăderii calităţii apei şi a solurilor mai puţin fertile în cazul mortalităţii infantile.

Potrivit raportului, valurile de căldură ar putea costa în jur de 1,6 milioane de vieţi până în 2050, în special în rândul persoanelor vârstnice.

Raportul estimează, de asemenea, că va exista o creştere a numărului cazurilor de îmbolnăvire şi de invaliditate profesională. Spre exemplu, temperaturile în urcare ar putea determina răspândirea semnificativă a ţânţarilor, ceea ce va face ca numărul cazurilor de malarie, febră dengue şi infecţii cu Zika să fie mai frecvente în Europa şi Statele Unite.

În general, conform studiului, regiunile din Africa, Orientul Mijlociu şi Asia ar fi cele mai afectate de consecinţele schimbărilor climatice asupra sănătăţii.

Rezultatele raportului urmează să fie discutate joi la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Forumul Economic Mondial de la Davos se desfăşoară în Elveţia în perioada 15-19 ianuarie.

Te-ar mai putea interesa și
DSU a transmis un mesaj RO-ALERT de vânt și grindină în Capitală
DSU a transmis un mesaj RO-ALERT de vânt și grindină în Capitală
Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a emis marţi după-amiaza un mesaj RO-ALERT privind intensificări ale vântului şi vijelie puternică în Capitală....
Rusia are mari șanse să prindă contractul pentru construirea unei a doua centrale nucleare în Turcia
Rusia are mari șanse să prindă contractul pentru construirea unei a doua centrale nucleare în Turcia
Grupul Rosatom Corp., controlat de statul rus, este "într-o poziţie avansată", pentru a construi cea de-a doua centrală ...
Producția de bere la nivel mondial a scăzut anul trecut. Industria mizează pe o producție stabilă în acest an în condițiile unei piețe dificile
Producția de bere la nivel mondial a scăzut anul trecut. Industria mizează pe o producție stabilă în acest an în condițiile ...
Producţia mondială de bere a scăzut anul trecut cu aproape 1,7 miliarde litri, până la 188 de miliarde de litri, un ...
Ce spune ministrul Energiei despre exporturile de energie electrică spre Ucraina
Ce spune ministrul Energiei despre exporturile de energie electrică spre Ucraina
În condițiile în care Ucraina, țară afectată de agresiunea rusă, importă zi de zi energie electrică din zona de ...