Schimbările climatice vor determina creşterea preţurilor la produsele alimentare

Preţurile la alimentele de bază s-ar putea dubla în următorii 20 de ani, în raport cu 2010, din cauza schimbărilor climatice şi multiplicării fenomenelor extreme, însoţite de secete, inundaţii şi uragane, avertizează organizaţia Oxfam, relatează AFP.
Economica.net - mie, 05 sept. 2012, 11:29
Schimbările climatice vor determina creşterea preţurilor la produsele alimentare

Într-un raport publicat miercuri, Oxfam consideră că efectele încălzirii climatice sunt „subestimate” fiindcă „schimbările evoluţiei lente a temperaturilor medii şi schemele de precipitaţii”, global defavorabile agriculturii, vor dubla „pierderile culturilor cauzate de fenomene meteorologice extreme, mai frecvente şi mai intense”.

În 2030, apreciază ONG-ul, riscul crescut de secetă, asemănător celui care durează din iunie mai ales în Statele Unite – cel mai grav de o jumătate de secol – ar putea astfel ridica preţul porumbului cu „140 la sută în comparaţie cu preţul mediu al produselor alimentare” la această dată.

„Aceasta se va adăuga la creşterea deja inevitabilă a preţurilor produselor alimentare preconizată de schimbările climatice”, a punctat Clara Jamart, responsabilă de Agricultură şi alimentaţie la Oxfam, contactată de AFP.

În Africa Australă, „secetele şi inundaţiile ar putea creşte cu 120 la sută preţul la consumul de porumb şi alte cereale secundare”, arată în continuare studiul. Raportat la preţul actual, costul sacului de 25 de kilograme de făină de porumb (raţia minimă a unei familii pentru două săptămâni) va trece de la 18 la 40 de dolari.

Studiul -„Extreme Weather, Extreme Prices” (Vreme extremă, preţuri extreme) – se bazează pe cercetările Institutului de Studii de Dezvoltare de la Universitatea din Sussex (Marea Britanie) efectuate pentru Oxfam.

Cercetătorii au aplicat scenariile fenomenelor extreme pe Africa Subsahariană şi fiecare dintre principalele regiuni din lume exportatoare de orez, porumb şi grâu pentru a observa impactul posibil în 2030 asupra preţurilor la export şi pe pieţele interne. La export, preţul porumbului va creşte cu 177 la sută, al grâului cu 120 la sută şi al orezlui rafinat cu 107 la sută.

De altfel, „aplicaţia sugerează că unul sau mai multe fenomene climatice extreme survenite într-un singur an ar putea duce la creşteri de preţuri de o amploare comparabilă cu 20 de ani de creştere a preţurilor pe termen lung”, relevă autorii.

„Populaţiile cele mai sărace sunt cele care vor plăti acest preţ ridicat: în timp ce o familie franceză alocă în mediu 15 la sută din buget pentru hrană, în Africa subsahariană această parte poate ajunge până la 50 sau 75 la sută”, remarcă Clara Jamart.

Grupul interguvernamental de experţi privind evoluţia climatică (GIEC, mandatat de către ONU) prevede o creştere a temperaturilor cu valori cuprinse între 2,5 şi 5 grade Celsius până la sfârşitul secolului, însoţită „de fenomene climatice extreme fără precedent”.

În pofida angajamentelor sale, comunitatea internaţională nu reuşeşte să reducă emisiile de carbon responsabile de încălzirea atmosferei.

Potrivit Băncii Mondiale, mai ales din cauza secetei din Statele Unite, preţurile porumbului şi seminţelor de soia au sărit cu 25 la sută şi respectiv cu 17 la sută din iunie până în iulie şi tendinţa continua în august.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în zona roșie
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în ...
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că sâmbătă a fost adoptată o Hotărâre a CNSU în baza căreia ...
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino a fost percheziţionat vineri de poliţia financiară, în legătură cu zeci de ...
1.727 de cazuri noi de COVID-19 și 180 de decese, confirmate în ultimele 24 de ore. 168 de paturi libere la terapie intensivă
1.727 de cazuri noi de COVID-19 și 180 de decese, confirmate în ultimele 24 de ore. 168 de paturi libere la terapie intensivă
Un număr de 1.727 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...