Schimbările geopolitice reconfigurează peisajul semiconductorilor. De la colaborări globale spre competiții continentale, principalii jucători din industrie fac mișcări strategice

Semiconductori, componentele esențiale ale tehnologiei moderne, au devenit tot mai cruciale în timpul pandemiei, când cererea de dispozitive electronice și echipamente medicale a crescut, însă blocajele din lanțurile logistice au dus la penurii de aprovizionare și creșteri ale prețurilor. În încercarea de a evita dependența de furnizorii centralizați, în special în Asia, industria se îndreaptă către o descentralizare, cu mai mult accent pus pe producția locală și diversificarea surselor de aprovizionare.
Lidia Neagu - mie, 11 oct. 2023, 22:10
Schimbările geopolitice reconfigurează peisajul semiconductorilor. De la colaborări globale spre competiții continentale, principalii jucători din industrie fac mișcări strategice

Odată cu punerea în aplicare a politicilor privind semiconductorii de către diverse țări, producătorii de semiconductori au fost nevoiți să stabilească planuri de producție diferite. Potrivit IDC, această revizuire a determinat o nouă configurație globală pentru industria de turnătorie și de asamblare/testare, ceea ce a dus la o dezvoltare regională în lanțul industriei semiconductoarelor.

„Schimbările geopolitice schimbă în mod fundamental jocul în domeniul semiconductorilor. În timp ce impactul imediat poate fi subtil, strategiile pe termen lung se concentrează mai mult pe autosuficiența, securitatea și controlul lanțului de aprovizionare. Funcționarea industriei se va muta de la colaborări globale la competiții multiregionale”, spune Helen Chiang, lider de cercetare în domeniul semiconductorilor în Asia-Pacific și manager de țară al IDC în Taiwan.

Principalii jucători din industrie fac mișcări strategice. În ceea ce privește turnătoria, TSMC, Samsung și Intel, sunt vârful de lance al proceselor avansate din Statele Unite, care își vor exercita treptat influența în domeniul producției de turnătorie.

Între timp, chiar dacă China se chinuie să dezvolte procese avansate, procesele sale deja mature s-au dezvoltat rapid sub impulsul cererii interne și al politicilor naționale. Un alt avantaj al Chinei accesul la metale rare. Este cel mai mare producător mondial pentru 20 de metale rare, inclusiv galiu şi germaniu și este, totodată, o mare putere în rafinarea şi procesarea acestor metale rare. Galiul şi germaniul sunt utilizate într-o gamă largă de produse moderne, inclusiv cipuri. Iar în disputa globală pentru controlul unor tehnologii vitale, China a impus de la 1 august restricții la exportul metalelor rare. Firmele vor trebui să prezinte informaţii detaliate cu privire la cine sunt cumpărătorii externi şi la ce vor folosi cele două metale rare.

Ponderea Chinei din totalul zonelor industriale care produc semiconductori va continua să crească. IDC previzionează că va ajunge la 29% în 2027, un avans de 2% față de 2023, iar cota de piață a Taiwanului va scădea de la 46% în 2023 la 43% în 2027.

În plus, investitorii se așteaptă ca eforturile de diversificare a lanțului de aprovizionare în afara Taiwanului și a Chinei să aducă beneficii industriei.

Pe partea cealaltă a Pacificului, Statele Unite caută să aducă procesele de producție mai aproape de casă. Potrivit IDC, SUA vor înregistra unele câștiguri în partea de procese avansate, iar cota sa pentru cipurile de 7nm și mai mici este de așteptat să ajungă la 11% în 2027. Prin legea Chips Act, adoptată de Congresul american, unii producători de cipuri sunt autorizați să își relocheze facilitățile de producție în afara țării. Un exemplu concret este decizia Apple de a aduce anumite linii de producție ale celui mai mare producător de semiconductori din lume, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), în Statele Unite.

La fel ca şi Asia şi SUA, Uniunea Europeană este angajată într-o competiţie mondială pentru autonomie în sectorul crucial al semi-conductorilor, fără de care majoritatea obiectelor folosite în fiecare zi, precum mașini, smartphone-uri sau alte obiecte conectate nu ar putea funcționa.

Comisarul european pentru Piaţa Internă, Thierry Breton, a declarat recent că Uniunea Europeană va investi 100 de miliarde de euro în politica sa de producţie de semiconductori pentru a deveni independentă în acest domeniu. În conformitate cu „Chips Act”, strategie adoptată în acest an de Comisia Europeană, producţia de cipuri în Uniunea Europeană ar urma să reprezinte 20% din capacităţile mondiale de producţie în 2030.

În ceea ce privește asamblarea și testarea semiconductorilor, având în vedere influența geopoliticii, dezvoltarea tehnologică și resursa umană, principalii producători de dispozitive integrate (IDM) din Statele Unite și Europa au început să investească mai mult pe piața din Asia de Sud-Est, iar companiile OSAT au început să își mute atenția din China către Asia de Sud-Est.

Astfel, IDC preconizează că Asia de Sud-Est va juca un rol din ce în ce mai important pe piața de asamblare și testare a semiconductorilor, în special în Malaezia și Vietnam, care vor fi zonele cheie care merită o atenție deosebită în dezvoltarea viitoare a acestui domeniu. Cota Asiei de Sud-Est în ansamblul și testarea semiconductorilor la nivel mondial va ajunge la 10% în 2027, în timp ce cota Taiwanului va scădea la 47% în același an, de la 51% în 2022.

Te-ar mai putea interesa și
Ponderea centralelor fotovoltaice în rețeaua de transport din Bulgaria a crescut cu 115% în perioada 1 ianuarie – 19 mai 2024
Ponderea centralelor fotovoltaice în rețeaua de transport din Bulgaria a crescut cu 115% în perioada 1 ianuarie – ...
Ponderea ocupată de centralele fotovoltaice în reţeaua de transport a energiei electrice din Bulgaria a crescut cu 115,01% în perioada 1 ianuarie - 19 mai 2024, comparativ cu perioada similară a......
BCR și OMNIASIG lansează George Smart Protect, prima asigurare 100% online pentru microîntreprinderi și PFA
BCR și OMNIASIG lansează George Smart Protect, prima asigurare 100% online pentru microîntreprinderi și PFA
Banca Comercială Română anunță lansarea George Smart Protect, primul produs de asigurare pentru clienții microîntreprinderi ...
Spania își retrage definitiv ambasadorul din Argentina, după comentariile insultătoare făcute de președintele Milei la adresa premierului Sanchez și a soției acestuia
Spania își retrage definitiv ambasadorul din Argentina, după comentariile insultătoare făcute de președintele Milei ...
Spania a anunţat marţi retragerea definitivă a ambasadoarei sale din Argentina, în urma unui conflict diplomatic provocat ...
Garanti BBVA România contribuie cu 48 de milioane de euro la creditul sindicalizat contractat de Ford Otosan România
Garanti BBVA România contribuie cu 48 de milioane de euro la creditul sindicalizat contractat de Ford Otosan România
Garanti BBVA România a anunțat astăzi că a contribuit cu 48 de milioane de euro la creditul sindicalizat contractat de ...