Schimburile economice cu ţările din Africa s-au ridicat la 2,2 miliarde de dolari în 2011

Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a declarat, vineri, că raporturile comerciale ale României cu statele africane s-au ridicat la 2,2 miliarde de dolari în 2011, fiind în creştere faţă de anii anteriori, în pofida crizei economice.
Economica.net - vin, 25 mai 2012, 15:22
Schimburile economice cu ţările din Africa s-au ridicat la 2,2 miliarde de dolari în 2011

„În pofida crizei financiare internaţionale, raporturile comerciale cu statele africane s-au consolidat faţă de nivelul de acum câţiva ani şi au ajuns la 2,2 miliarde de dolari în 2011”, a spus Marga, la o conferinţă organizată de MAE, împreună cu ambasadele ţărilor africane, cu ocazia Zilei Africii.

El a arătat că nivelul din 2011 schimburilor comerciale cu aceste ţări este mai mare cu aproximativ 30% faţă de nivelul anilor de dinainte de începerea crizei economice.

De asemenea, Marga a precizat că de-a lungul timpului studiile universitare din România au fost urmate de nu mai puţin de 50.000 de absolvenţi africani, iar autorităţile de la Bucureşti se gândesc la modalităţi de a creşte numărul burselor oferite tinerilor din ţările de pe acest continent.

„În acest moment e pus în acţiune sistemul de burse «Eugen Ionescu», acordate prin intermediul Agenţiei internaţionale a Francofoniei, dar ne gândim şi la alte posibilităţi pentru amplificarea ofertei de studii pentru ţările africane”, a spus Marga.

El a mai arătat că tradiţia de prietenie şi cooperare a României cu ţările continentului african se bazează şi pe lucrările civile executate în aceste ţări de firme româneşti. „Toate acestea au creat un capital de simpatie şi cooperare pe care vom încerca foarte curând să construim în continuare”, a apreciat Marga.

Potrivit ministrului de Externe, statutul României de membră oferă noi oportunităţi pentru dezvoltarea cooperării economice şi dialogului politic cu ţările africane, care au avut de suferit după 1990.

El a mai arătat că România susţine eforturile internaţionale de reglementare a conflictelor din unele ţări africane, care împiedică valorificarea potenţialului acestora, ţara noastră participând şi la programele dedicate Africii derulate de ONU şi asigurând şi o contribuţie financiar la asistenţa pentru dezvoltare.

Te-ar mai putea interesa și
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar în eventualitatea reluării negocierilor de pace, transmite agenţia EFE,......
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...