Scholz vrea o reformă a pieţei de electricitate începând din această iarnă în Germania

Cancelarul german Olaf Scholz a anunţat marţi că îşi doreşte o reformă a pieţei de electricitate care să se aplice din această iarnă în ţara sa, pentru a contribui la scăderea preţurilor şi pentru a reduce profiturile acestui sector, în contextul în care subiectul este dezbătut în prezent la nivelul Uniunii Europene, potrivit AFP.
AGERPRES - mar, 13 sept. 2022, 13:20
Scholz vrea o reformă a pieţei de electricitate începând din această iarnă în Germania

Reforma dorită de Berlin este propusă „în coordonare” cu UE şi ar urma „să se aplice rapid (…), începând din această iarnă”, a spus Scholz într-un discurs în faţa şefilor de companii germane, scrie Agerpres.

„Este de neconceput ca (…) cei care produc electricitate prin energie eoliană, energie solară sau cărbune (…) să facă profituri suplimentare deoarece preţul este stabilit în funcţie de electricitatea produsă prin gaz”, a adăugat el.

Pe piaţa europeană, preţul de la ultima sursă de electricitate folosită pentru a răspunde cererii, deseori centralele de gaz, este cel care determină preţul ce li se impune tuturor operatorilor de pe continent.

Or, preţul la gaz a explodat, în contextul invaziei ruse din Ucraina, determinând de asemenea şi o creştere a celui la electricitate.

Numeroase companii care produc electricitate prin alte surse decât gazul au obţinut de asemenea profituri uriaşe.

O reformă a acestui sistem, cerută de multă timp de Franţa, dar care diviza blocul comunitar, are parte în prezent aproape de un consens în UE, care discută conţinutul său.

Comisia Europeană propune în special confiscarea super-profiturilor companiilor din domeniul nuclear şi al energiilor regenerabile, pentru a le distribui companiilor mai vulnerabile.

Este de asemenea evocată o „contribuţie de solidaritate” pentru companiile de combustibili fosili (gaz, cărbune, petrol).

Propunerea germană este „aproape la fel” cu cea a Comisiei, a precizat Scholz. „Vom face ca ea să treacă rapid pentru a uşura povara” de pe gospodăriile germane, a adăugat el.

Scholz a dat asigurări totodată că Germania este bine poziţionată în perspectiva iernii, în ciuda reducerii fluxurilor de gaz din Rusia, datorită unor măsuri precum extinderea duratei de viaţă a două centrale nucleare, potrivit Reuters.

Nivelurile de depozitare de gaz ale Germaniei sunt mai mari acum decât în aceeaşi perioadă a anului trecut şi vor fi alimentate în continuare până la iarnă, a spus cancelarul german.

Scholz a precizat totodată că Germania vrea să dea un impuls puternic industriei de hidrogen ca parte a eforturilor de a-şi diversifica sursele energetice şi de a-şi atinge obiectivele climatice.

Potrivit cancelarului german, hidrogenul este gazul viitorului.

El a adăugat că Germania va avea infrastructura necesară pentru a importa tot gazul de care are nevoie până la sfârşitul lui 2023 şi a evidenţiat construcţia unor terminale de gaz natural lichefiat în largul coastelor ţării.

Scholz s-a deplasat în Canada luna trecută pentru a semna un acord pentru a crea lanţuri de furnizare de hidrogen, iar Germania şi Canada sunt în discuţii pentru construirea unor terminale de gaz natural lichefiat pe coasta canadiană a Atlanticului în următorii cinci ani.

Hidrogenul este un combustibil cu zero emisii de carbon, potrivit pentru a alimenta cu electricitate marile maşini industriale şi vehiculele grele şi pentru încălzire.

Te-ar mai putea interesa și
Parlamentul European a votat în favoare unor noi norme privind îmbunătățirea calității aerului
Parlamentul European a votat în favoare unor noi norme privind îmbunătățirea calității aerului
Parlamentul European a adoptat, miercuri, cu 381 de voturi pentru, 225 împotrivă şi 17 abţineri, acordul politic provizoriu la care s-a ajuns cu ţările UE privind noi măsuri de......
Lanțul de restaurante Spartan a înregistrat o cifră de afaceri de 48 de milioane de euro în 2023 și vizează locul doi în topul restaurantelor de tip quick service de pe piața locală
Lanțul de restaurante Spartan a înregistrat o cifră de afaceri de 48 de milioane de euro în 2023 și vizează locul doi ...
Lanțul românesc de restaurante Spartan a înregistrat o cifră de afaceri de 48 de milioane de euro în 2023 și mizează ...
ARF: Toate companiile de transport feroviar de călători sunt începând de astăzi integrați și activi în sistemul Ghișeul Unic
ARF: Toate companiile de transport feroviar de călători sunt începând de astăzi integrați și activi în sistemul Ghișeul ...
Toţi cei şase operatori de transport feroviar de călători care prestează servicii publice sunt integraţi şi activi ...
Mogo România și-a schimbat conducerea. Lucian Prună preia funcția de director general
Mogo România și-a schimbat conducerea. Lucian Prună preia funcția de director general
Mogo România, compania specializată în acordarea finanțării pentru autovehiculele rulate și parte a grupului internațional ...