Interviu Schweighofer Holzindustrie: Codul Silvic nu protejează pădurile, ci distruge afaceri şi încalcă legislaţia UE

Proiectul de Cod Silvic ce va deveni lege odată cu promulgarea lui de către preşedintele Klaus Iohannis este văzut de Parlament şi de majoritatea românilor ca instrumentul prin care se va stopa tăierea ilegală de păduri. Legea, în forma ei de acum, produce efecte negative asupra firmelor cu afaceri în procesare lemnului, pentru că le limitează capacitatea de achiziţionare de materie primă, susţin unii jucători din piaţă. De altfel, Codul Silvic a primit aviz negativ de la Consiliul Concurenţei pentru că nu ar servi competiţia dintr-o piaţă liberă. ECONOMICA.NET a cerut firmei austriece Holzindustrie Schweighofer, principalul actor afectat de noua lege, şi o firmă care s-a aflat în mijlocul unei controverse pe această temă un punct de vedere privind afacerile din România, perspective, precum şi asupra demersurilor pe care urmează să le facă pentru a-şi proteja interesele. Răspund reprezentanţii Holzindustrie Schweighofer.
Economica.net - Dum, 31 mai 2015, 20:20
Interviu Schweighofer Holzindustrie: Codul Silvic nu protejează pădurile, ci distruge afaceri şi încalcă legislaţia UE

ECONOMICA.NET: Codul Silvic devine lege. Veţi depune plângere la Comisia Europeana pe paragraful considerat anticoncurenţial de Consiliul Concurenţei din România, care limitează achiziţiile de masă lemnoasă pentru o firmă la maximum 30% dintr-o specie?

Holzindustrie Schweighofer: Decizia, în direcția depunerii unei plângeri oficiale din partea noastră, va fi luată odată ce vom avea răspunsul Comisiei Europene la cererea de consultare venită din partea Consiliului Concurenței. Codul Silvic, în forma sa actuală, este un pas important în ce privește protecția mediului, dar abordarea superficială a problematicii tăierilor ilegale nu poate duce la eradicarea fenomenului. În opinia noastră, confirmată și de către Consiliul Concurenței, Codul Silvic interferează cu legile concurenței și ale liberului schimb. În forma sa actuală, Codul Silvic nu protejează pădurile, ci afectează afaceri, pune în pericol locuri de muncă și contravine legislației europene. Considerăm că acest act legislativ nu va avea drept consecință eradicarea defrișărilor ilegale și asigurarea unui viitor sustenabil pentru pădurile României, dar, prin limitarea activității unei companii comerciale, va descuraja investițiile și investitorii.

E: Adoptarea Codului Silvic va afecta afacerile din România? Cum? Care sunt efectele estimate?
    
SH: Nu este vorba doar despre noi. Ci despre întreaga industrie prelucrătoare a lemnului, despre toate companiile implicate, despre  angajații, clienții și partenerii lor  internaționali.
Toți aceștia vor fi afectați de o limitare aleatorie a cotei de piață.

E: În acest context, ce se întamplă cu noua investiţie, fabrica din Covasna?

SH: Deținem o fabrică în Reci, județul Covasna. Este vorba de o investiție de 150 de milioane de euro. La fabrica din Reci au avut loc testări ale echipamentelor și utilajelor în scopul de a stabili împreună cu furnizorii dacă acestea îndeplinesc parametrii tehnici și standardele de calitate în vigoare și ne aflăm în ultima fază de obținere a autorizațiilor necesare pentru începerea activității de producție.

E: Veţi continua sa investiţi în România, veţi păstra locurile de muncă? Dacă nu, ce veţi face?

SH: În acest moment nu dorim să facem comentarii în privința planurilor noastre de investiții. Ne preocupă în mod special viitorul angajaților noștri și al familiilor lor, de aceea vom face tot posibilul să găsim soluții pentru că aceștia să nu fie afectați.

E: Veţi aduce din import masa lemnoasă-brad pe care nu o mai puteţi lua din România, pentru ca nu vi se va permite?

SH: O parte semnificativă a cantităţii de lemn neprelucrat (bușteni de rășinoase) achiziţionată de Holzindustrie Schweighofer vine din importuri chiar și în prezent. Această măsură a fost luată pentru a îndeplini capacitatea de producţie din fabricile noastre fără a creşte nivelul de achizitii de lemn din piața românească. Odată cu noile prevederi ale Codului Silvic, estimăm că importurile vor crește.

Adoptarea Codului Silvic a adus  proteste în mai multe judeţe ale ţării. Oamenii au ieşit în stradă militând pentru oprirea despăduririlor abuzive, dar şi cu scopul ca pădurile din România să devină o prioritate naţională pentru autorităţile statului. În industria locală a procesării lemnului cei mai mari actori sunt firmele austriece  Holzindustrie Schweighofer, Kronspan şi Egger. Holzindustrie Schweighofer este cea mai mare, cu aproape 30% din piaţă, restul deţinând cote mai mici. Alături de aceste trei firme, există încă 7.000  de alte firme care procesează lemn la scară mai redusă. Cel mai mare furnizor pentru industria de procesare este Regia statului Romsilva. Companiile care prelucrează lemn au avut în 2013 un business cumulat de trei miliarde de euro, de trei ori mai mult decât rulajul companiilor care exploatează lemnul.

 

Holzindustrie Schweighofer rulează anual circa 600 de milioane de euro şi are un profit de 100 de milioane de euro. Austriecii au aproape 3.000 de angajaţi.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Oamenii cheltuie, în medie, 2.000 de lei pe an pentru tratamente dentare, iar jumătate dintre români nu merg deloc la dentist – sondaj Kantar; Ionuţ Leahu: Statul a abandonat pacientul de stomatologie
Oamenii cheltuie, în medie, 2.000 de lei pe an pentru tratamente dentare, iar jumătate dintre români nu merg deloc la ...
Jumătate dintre oamenii intervievaţi au spus că nu au fost niciodată la medicul dentist, iar cei care se duc investesc, ...
Secretarul general al OCDE: România are una dintre cele mai mici rate de vaccinare din UE
Secretarul general al OCDE: România are una dintre cele mai mici rate de vaccinare din UE
Secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), Mathias Cormann, a afirmat vineri ...
Care sunt cele mai vizibile bănci în căutările online ale românilor
Care sunt cele mai vizibile bănci în căutările online ale românilor
Românii caută online cel mai mult și cel mai des servicii de creditare sub formă de credit de nevoi personale, carduri ...