Școală săsească din apropierea Sibiului, scoasă la vânzare

Operă a reputatului arhitect sighișorean Fritz Balthes, școala din Bruiu, județul Sibiu, ca și cele din Cincșor, Gherdeal și Veșeud semnate tot de acesta, poate fi transformată într-o afaere turistică într-una dintre cele mai frumoase zone de la noi. Fosta școală a fost scoasă la vânzare de către proprietari la prețul de 320.000 de euro.
Ion Dobreanu - Dum, 02 oct. 2022, 10:23
Școală săsească din apropierea Sibiului, scoasă la vânzare

Clădirea, finalizată în 1913, este o expresie a stilului Secession în manieră personală a arhitectului transilvănean, îmbogățit cu motive florale, vegetale și geometrice. În prezent sunt identificate și documentate toate elementele și detaliile construcției, existând și un volum considerabil de documente oficiale în acest sens, potrivit anunțului de vânzare publicat de Sotheby’s International România. 

Prețul de vânzare al fostei școli este de 320.000 de euro și poate fi valorificată prin potențialului turistic cultural pe modelul fostei școali săseaști din Cincsor, achiziționată în timp, alături de casa parohială și alte locuințe, de către o fostă elevă și transformate în Cincșor Transylvania Guesthouses.

Și celelalte foste școli proiectate de Fritz Balthes în Veseud și Gherdeal au fost cumpărat recent pentru a fi renovate și incluse în circuitul turistic. În plus, fostul cămin cultural din Șomartin, semnat tot de Balthes, este și el în renovare în prezent, potrivit anunțului Sotheby’s. 

Bruiu se află la 60 km de Sibiu și 100 km de Brașov ceea ce îi oferă acces viitorului proprietar la două din cele mai ofertante zone turistice din țară, puternic marcate de moștenirea săsească atât de apreciată de călătorii moderni.

Edificiul are firma literei L cu trei căi de acces. Accesul principal se face prin față, în zona mediană. Imobilul mai are două intrări secundare: accesul elevilor și cel privat către locuința profesorului, în curtea imobilului, prin cele două extremități opuse ale clădirii.

Volumul are o strucutră de P+1E cu câte o sală de clasă pe nivel. Volumul S+P orientat spre stradă cu latura lungă, a funcționat ca spațiu pentru cancelarie și locuința profesorului. Pivnița constă din mai multe încăperi boltite semicilindric.

„Școala din Bruiu are încăperi înalte și luminoase despărțite de holuri cu ziduri albe strânse în brâuri pastelate, cu coloane și balustrade robuste. Toate zonele păstrează pavajul original din plăci prefabricate mozaicate cu o cromatică sobră și discretă (gri, roșu, negru, bej). Plăcile sunt dispuse în tablă de șah sau alcătuiesc chenare perimetrale, fiecare cameră având propriul său model personalizat. Alte elemente originale sunt feroneria ferestrelor, structurile complexe de grinzi de susținere a învelitorii și treptele de stejar masiv din întreaga clădire. Intreaga tâmplarie este cea originală. Utilitățile moderne existente numără curent trifazic, apă curentă, internet prin fibră optică”, se mai arată în anunțul de vânzare.

Foto: Florin Pepene

default

Alte anunțuri: Castelul scriitorului maghiar Miklos Josika din județul Sălaj, scos la vânzare

Te-ar mai putea interesa și
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea centralei Nehoiașu 2, parte a amenajării hidrotehnice Siriu-Surduc......
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
Debutul pe piață al modelului electric BMW i3 a fost unul dificil, însă acum marca și-a depășit clar rivalii din segmentul ...
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen răspândit în România, deși e o faptă penală
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen ...
Topul infracțiunilor informatice din România este condus de accesul ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni ...