Scriitorul britanic Salman Rushdie a fost înjunghiat în timpul unui eveniment desfășurat la New York. El e în viață și a fost transportat la un spital

Scriitorul Salman Rushdie a fost atacat vineri în timpul unui eveniment desfăşurat în statul american New York, informează Reuters, EFE şi AFP, transmite Agerpres.
AGERPRES - vin, 12 aug. 2022, 20:25
Scriitorul britanic Salman Rushdie a fost înjunghiat în timpul unui eveniment desfășurat la New York. El e în viață și a fost transportat la un spital

Salman Rushdie a fost atacat pe scenă, în timp ce participa la un eveniment din Chautauqua, o localitate din vestul statului New York.

Autorul britanic născut în India, ameninţat cu moartea timp de mai multe decenii pentru scrierile sale, ar fi fost înjunghiat în zona gâtului, potrivit poliţiei statului New York şi martorilor, notează Reuters.

Un bărbat s-a repezit pe scena Chautauqua Institution din vestul statului New York şi l-a atacat pe Rushdie în timp ce acesta era prezentat, potrivit unui martor ocular.

Un agent prezent la eveniment l-a reţinut pe atacator, a precizat poliţia.

Rushdie a fost transportat cu elicopterul la un spital, însă nu sunt cunoscute deocamdată detalii cu privire la starea sa, a adăugat poliţia.

Scriitorul a căzut la podea când bărbatul l-a atacat şi a fost apoi înconjurat de un mic grup de persoane care i-au acordat primul ajutor, în timp ce atacatorul a fost reţinut, potrivit unui martor care a asistat la prelegere şi care a solicitat să nu-i fie dezvăluită identitatea, relatează Reuters.

Carl LeVan, un scriitor care a susţinut pe Twitter că a fost martor la atac, a spus că Rushdie a fost „înjunghiat de mai multe ori înainte ca atacatorul să fie imobilizat de agenţii de securitate”, notează EFE.

„Suntem profund îngrijoraţi de vestea că fostul preşedinte al PEN America, Salman Rushdie, a fost atacat astăzi, chiar înainte de a susţine o prelegere la Chautauqua Institution din New York. Condamnăm atacul şi îi dorim însănătoşire grabnică”, a declarat pe Twitter PEN International, o asociaţie a scriitorilor care apără libertatea de exprimare şi a presei.

„Ne confruntăm cu o situaţie de urgenţă. Nu putem oferi mai multe detalii în acest moment”, a declarat purtătorul de cuvânt al Chautauqua Institution, contactat de Reuters.

Rushdie, care de zeci de ani a trăit sub protecţia gărzilor de corp, locuieşte în oraşul New York de aproximativ două decenii şi urma să susţină o prelegere la Chautauqua Institution, un centru cultural din vestul statului New York.

Scriitorul britanic, care a câştigat Booker Prize cu „Midnight’s Children” („Copiii din miez de noapte”), a devenit celebru cel mai probabil datorită romanului său „Satanic Verses” („Versetele satanice”) din 1988. Acea carte, considerată o blasfemie de numeroşi musulmani, a generat proteste ample, iar fostul lider suprem al Iranului, ayatolahul Ruhollah Khomeini, a cerut asasinarea scriitorului Salman Rushdie şi a editorilor acestuia.

Salman Rushdie, născut la Bombay la 19 iunie 1947, s-a ascuns mulţi ani după ce a devenit ţinta acelei „fatwa” (decret religios) prin care musulmanii erau îndemnaţi să-l omoare pentru blasfemie. Guvernul iranian a retras ulterior ordinul, iar Rushdie a trăit relativ deschis în ultimii ani. Însă, organizaţii iraniene au stabilit o recompensă de milioane de dolari pentru uciderea sa.

Rushdie se afla la Chautauqua Institution pentru a lua parte la o conferinţă despre Statele Unite care servesc drept refugiu pentru scriitorii şi artiştii aflaţi în exil şi „drept casă pentru libertatea expresiei creative”, potrivit site-ului instituţiei.

Sursa foto: Flickr

Te-ar mai putea interesa și
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Veniturile Greciei din turism au crescut în primele două luni din acest an cu 24,5%, arată datele oficiale publicate vineri, ceea ce a ajutat la moderarea deficitului de cont curent, informează......
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas ...
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...