Scrisoare către FMI: Guvernul îşi „reevaluează paşii” la CE Oltenia. Se gândeşte iar la privatizare

Guvernul ia în calcul să îşi "reevalueze paşii" în cazul CE Oltenia şi se gândeşte la un parteneriat mixt cu o firmă privată sau chiar privatizarea majoritară cu un investitor strategic, conform scrisorii de intenţie FMI, premierul Ponta spunând însă în ianuarie că nu se pune problema privatizării.
Economica.net - vin, 14 iun. 2013, 10:46
Scrisoare către FMI: Guvernul îşi

Privatizarea complexului energetic Oltenia a fost luată în calcul şi la începutul acestui an în discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), dar premierul Victor Ponta a anunţat atunci că nu se pune problema privatizării majoritare a Complexului Energetic Oltenia, pentru că este pe profit, are management privat şi a semnat o investiţie de un miliard de dolari la Rovinari, el arătând că doar 15% dintre acţiuni vor fi listate pe bursă.

Lansarea ofertei publice pentru pachetul de 15% are ca termen sfârşitul lunii octombrie.

Scrisoarea de intenţie datată 10 iunie, transmisă în această săptămână de Guvern către Fondul Monetar Internaţional şi obţinută de MEDIAFAX relevă însă că Guvernul îşi va „reevalua paşii viitori” în ceea ce priveşte varianta inclusiv a privatizării.

„Noul complex energetic Oltenia joacă un rol esenţial în securitatea energetică a României. Am semnat un contract cu un consultant de tranzacţie la lunii mai 2013 (acţiune prealabilă) pentru o IPO (ofertă publică primară-n.r.) de 15 procente din capitalul social până la finele lunii octombrie 2013. Având în vedere investiţiile de mari proporţii de care are nevoie complexul Oltenia, vom reevalua paşii viitori referitori la sporirea implicării sectorului privat prin parteneriate mixte sau prin privatizarea majoritară către un investitor strategic”, se arată în document.

Complexului Energetic Oltenia a fost înfiinţat anul trecut prin fuziunea complexelor energetice Craiova, Rovinari şi Turceni cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia.

Ministerul Economiei deţine 77,17% din companie, Termoelectrica – 0,84%, iar Societatea Comercială pentru Închiderea şi Conservarea Minelor are o participaţie de 0,44%.

Singurul acţionar privat al producătorului de electricitate este Fondul Proprietatea, cu o deţinere de 21,53% din acţiuni.

Producătorul de energie are programate în perioada 2013-2018 investiţii de 1,2 miliarde de euro pentru construcţia unui grup nou de producţie a electricităţii.

Compania are un deficit 396 milioane de euro pentru finanţarea investiţiilor, din care în prima fază, respectiv 2013-2014, are nevoie de aproximativ 150 milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Proiect pentru un aerodrom la Râmnicu Vâlcea
Proiect pentru un aerodrom la Râmnicu Vâlcea
Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu, a anunțat că județul va avea aerodrom pentru aeronave ușoare....
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România s-a clasat anul trecut pe locul doi în Uniunea Europeană la floarea soarelui din punct de vedere al producţiei ...
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
În era digitală în continuă evoluție, adaptarea rapidă și inovația sunt cheia pentru succesul oricărei companii. ...
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele ...