Scrisoarea de intenţie cu FMI, primul punct de discuţie al şedinţei de guvern

Scrisoarea de intenţie convenit cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) a fost introdusă ca prim punct de discuţie al şedinţei de marţi a Guvernului, a declarat, marţi, premierul Victor Ponta, la finalul unei discuţii pe această temă cu guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu.
Economica.net - mar, 08 mai 2012, 13:09
Scrisoarea de intenţie cu FMI, primul punct de discuţie al şedinţei de guvern

„Am avut o discuţie finală privind scrisoarea de intenţie şi mergem şa şedinţa de guvern, iar prim punct pe ordinea de zi este confirmarea scrisorii cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială”, a spus Ponta.

Întrebat de jurnalişti dacă în noua ţintă de majorare a deficitului bugetar este inclusă şi a doua tranşă de creştere a salariilor pentru bugetari, premierul a răspuns afirmativ.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la sfârşitul săptămânii trecute, că rezerva de 5 miliarde de euro existentă la Ministerul de Finanţe este intangibilă, fiind doar pentru plata la timp a creditelor scadente din 2012, iar mărirea salariilor bugetarilor se poate face prin înţelegerea cu FMI de ridicare a deficitului bugetar de la 1,9% la 2,2%.

Şi Ponta a precizat că ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, a negociat o ţintă de deficit de 2,25% din PIB pentru 2012, el subliniind că acest procent este mai mult decât suficient pentru a acoperi proiectele pe care guvernarea USL le consideră esenţiale.

Ponta a anunţat anterior că se va întâlni cu guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, pentru a discuta cu acesta despre scrisoarea de intenţie care trebuie trimisă Fondului Monetar Internaţional (FMI), înainte ca documentul să fie aprobat de Guvern.
Prima şedinţă a noului Guvern va începe la ora 15.30.

Negocierile cu FMI s-au încheiat cu succes sâmbătă seara, după două zile de discuţii la BNR, partea română şi delegaţia instituţiei internaţionale stabilind termenii noii scrisori de intenţie la acordul de tip preventiv.

Premierul a anunţat, la finalul negocierilor, că salariile bugetarilor vor creşte de la 1 iunie cu 8%, restul de până la 15% urmând să fie acordat tot în cursul anului 2012, în luna octombrie sau noiembrie.

România are în derulare un acord de tip preventiv cu FMI în valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o înţelegere similară cu Comisia Europeană pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro şi o linie de credit de 400 milioane euro de la Banca Mondială. Acordul cu instituţiile financiare internaţionale a fost încheiat în martie 2011, în prelungirea programului de 20 miliarde euro derulat în perioada 2009-2011.

Te-ar mai putea interesa și
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
După lansarea CX-60, noua Mazda CX-80 este al doilea model pentru piața din Europa din grupul „Large Product" al companiei. Este cea mai spațioasă mașină din gama europeană Mazda și va......
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea ...
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...