Scrisoarea FMI: Guvernul a propus la CE Oltenia persoane în CA care generează „îngrijorări serioase”

Guvernul a admis în faţa FMI că are întârzieri majore la restructurarea companiilor de stat şi numirea managerilor privaţi, singura unitate la care a propus un nou consiliu de administraţie fiind CE Oltenia, unde Executivul recunoaşte însă că sunt "îngrijorări serioase" privind persoanele selectate.
Economica.net - lun, 28 mai 2012, 12:17
Scrisoarea FMI: Guvernul a propus la CE Oltenia persoane în CA care generează

Componenţa consiliului de administraţie, care alături de managementul privat ar trebui să blocheze influenţele politice şi să asigure performanţa companiei, reprezintă însă, conform ultimei scrisori de intenţie convenite de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi obţinută de MEDIAFAX, chiar principalul motiv de îngrijorare.

„Noile echipe de management şi membrii consiliilor de administraţie trebuia selectate/selectaţi până la finele lunii aprilie 2012, pentru a-şi prelua ulterior mandatele cât de repede permite legea; cu toate acestea, am înregistrat întârzieri majore la majoritatea companiilor, excepţie făcând Complexul Energetic Oltenia. La Oltenia, însă, există îngrijorări serioase legate de cât de potriviţi sunt candidaţii selectaţi pentru Consiliu”, se arată în document.

În faţa acestei probleme de credibilitate, Guvernul se anagajează să reevalueze procesul de la CE Oltenia şi să utilizeze „doar firme credibile şi independente” de recrutare, asigurând că numai candidaţii „pe deplin verificaţi” vor fi numiţi membri ai consiliului. Executivul îşi asumă şi un nou calendar, în care membrii CA şi directorii executivi ar urma să fie numiţi la Oltchim, Hidroelectrica şi Electrica Funrizare până la sfârşitul lunii iunie, iar numirile pentru membrii CA la Nuclearelectrica, Romgaz şi Complexul Energetic Oltenia vor fi semnate până la sfârşitul lunii septembrie, numiri urmate de instalarea directorilor executivi cel târziu la finele lunii octombrie.

Pentru Transgaz, membrii CA şi directorul executiv ar trebui numiţi, conform noilor angajamente, până la sfârşitul acestui an.

Mai mult, Guvernul este obligat să introducă în scrisoarea către FMI un paragraf în care recunoaşte că, dacă s-ar proceda altfel, credibilitatea programului de reformă ar fi „subminată” în faţa publicului şi a potenţialilor investitori.

„Din raţiuni de transparenţă, toate numirile vor fi publicate”, asigură Guvernul.

La sfârşitul lunii martie, agenţia MEDIAFAX a prezentat un document guvernamental din care rezulta că printre companiile de stat la care vor fi numiţi manageri privaţi a fost introdus şi Complexul Energetic Oltenia şi că lista scurtă cu propuneri de candidaţi trebuie să fie finalizată în acest caz până la 15 mai.

Înfiinţarea Complexul Energetic Oltenia a fost recent autorizată de Consiliul Concurenţei, la sfârşitul lunii februarie, compania fiind formată prin fuziunea dintre Complexul Energetic Craiova, Complexul Energetic Rovinari, Complexul Energetic Turceni şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia.

Pe lista companiilor care vor avea manageri privaţi mai figurează Nuclearelectrica, CFR SA, Electrica Furnizare, Hidroelectrica, Oltchim, Romgaz, CFR Călători, Transgaz, Transelectrica, Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Poşta Română, Tarom, Romarm şi Electrificare CFR.

În scrisoarea transmisă FMI, Guvernul mai admite că progresul general în ceea ce priveşte reforma companiilor de stat a fost mai lent decât se anticipase şi impune încă adoptarea unor măsuri substanţiale, urmând ca până la jumătatea lunii iunie ministerele de resort să revizuiască planurile de restructurare.

Scrisoarea de intenţie a fost convenită de Guvern cu FMI la finalul misiunii organizate la Bucureşti în aprilie-mai.

Te-ar mai putea interesa și
ONU confirmă că celebra jurnalistă palestiniană Shireen Abu Akleh a fost ucisă de forțele israeliene
ONU confirmă că celebra jurnalistă palestiniană Shireen Abu Akleh a fost ucisă de forțele israeliene
Jurnalista palestiniană Shireen Abu Akleh, care avea şi cetăţenie americană, a fost ucisă pe 11 mai de tirurile Forţelor de Apărare Israeliene, a concluzionat Înaltul Comisar al Naţiunilor......
Ucraina a pierdut orașul Severodoneţk, aflat în estul țării
Ucraina a pierdut orașul Severodoneţk, aflat în estul țării
Trupele ucrainene se retrag din Severodoneţk şi astfel îşi recunosc de fapt epuizarea în faţa ofensivei trupelor ruse, ...
Sprijin de până la 1.750 de lei pentru familiile care așteaptă să se mute în locuințele sociale din Prelungirea Ghencea – proiect
Sprijin de până la 1.750 de lei pentru familiile care așteaptă să se mute în locuințele sociale din Prelungirea Ghencea ...
Familiile cărora li s-au repartizat locuinţe sociale în blocul din B-dul Prelungirea Ghencea nr. 322-326, nefinalizat ...
Ministerul Finanţelor va lista luni patru noi emisiuni de titluri de stat FIDELIS
Ministerul Finanţelor va lista luni patru noi emisiuni de titluri de stat FIDELIS
Ministerul Finanţelor listează luni la Bursa de Valori Bucureşti patru noi emisiuni de titluri de stat FIDELIS, relatează ...