1EUR = 4.8735 RON | Bucureşti 1 º

Finanţe şi bănci

Statul ne scumpeşte masiv carburanţii, de la 1 ianuarie 2013

Din cauza deprecierii şi a creşterii accizelor la motorină, carburanţii vor fi mai scumpi, de la 1 ianuarie.

01 oct, 2012 | ECONOMICA.net

Cursul de schimb la care se vor plăti accizele la carburanţi anul viitor este de 4,5223 lei pentru un euro, potrivit datelor publicate cu puţin timp în urmă de Banca Central Europeană. Cursul de schimb este astfel cu circa 5% mai mare faţă de cel stabilit pentru acest an, de 4,30 lei pentru un euro.

Deprecierea leului va aduce creşteri de preţ ale produselor accizabile, de la 1 ianiuarie 2013. Principalele produse pentru care se plătesc accizele sunt carburanţii, tutunul, băuturile alcoolice şi cafeaua.

În ceea ce priveşte carburanţii, cele mai mari creşteri de preţuri se vor înregistra la motorină pentru că, pe lângă deprecierea leului, consumatorii români va trebui să facă faţă şi unei creşteri în euro a accizei la acest carburant, dat fiind calendarul de creştere a accizelor, stabilit de statul român. Astfel, acciza va creşte de la 316 euro pentru 1.000 de litri, la 330,4 euro. Dat fiind că sistemul de taxare a benzinei presupune impunerea de TVA inclusiv pe acciză, rezultă o creştere de preţ la motorină de circa 17 bani pe litru, de la 1 ianuarie 2013.

La benzină, acolo unde acciza nu creşte, consumatorii vor avea de suportat doar deprecierea monedei naţionale, ceea ce va conduce la o creştere de preţ de 9,5 bani pe litru.
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO