Scumpirea carburanţilor din România, de două ori mai mică decât creşterea cotaţiilor internaţionale

De la începutul anului, cotaţiile internaţionale la benzină au crescut cu peste 16%. OMV Petrom, cea mai mare companie de pe piaţa locală, a scumpit acest carburant cu doar 6,5%.
Economica.net - joi, 19 iul. 2012, 08:20
Scumpirea carburanţilor din România, de două ori mai mică decât creşterea cotaţiilor internaţionale

După o perioadă lungă de ieftiniri, OMV Petrom a majorat, în două rânduri preţurile la pompă, în ultimele două săptămâni, însă creşterile de preţ ale carburanţilor operate de companie sunt mai mici decât creşterile cotaţiilor la produsele petroliere la care compania se raportează în politica de preţuri.

Potrivit datelor trimise de OMV Petrom la solicitarea ECONOMICA.NET, de la 1 ianuarie şi până la 17 iulie, preţurile la benzina vândută de companie în staţiile din România au crescut cu 6,55%, iar preţurile la motorină au crescut cu 4,53%.

Majorările de preţ operate de companie sunt mai mici decât creşterile cotaţiilor Platt’s la produsele petroliere, pe care OMV Petrom le ia în calcul atunci când îşi stabileşte politica de preţuri. Astfel, în aceeaşi perioadă, cotaţiile la benzină (Premium Unleaded 10 ppm) au crescut cu 16,55%, iar cotaţiile la motorină (10 ppm USLD) au crescut cu 11,39%. De asemenea, cotaţia ţiţeiului Ural Med, pe care OMV Petrom o foloseşte, a crescut cu 11,49%. Variaţiile sunt exprimate în moneda naţională.

OMV Petrom este liderul pieţei de distribuţie a carburanţilor din România, cu o reţea de 550 de staţii. Preţurile la carburanţi sunt influenţate de cotaţiile internaţionale la ţiţei şi produse petroliere, dar şi de cursul dolarului în raport cu leul, deviza americană fiind moneda de schimb pentru tranzacţiile cu produse energetice la nivel global.

Într-un clasament la nivel european, în România se vinde a doua cea mai ieftină benzină din UE, preţul mediu de la noi fiind cu 22% sub media blocului comunitar. La motorină, românii plătesc al treilea cel mai mic preţ, cu 12% mai mic decât media UE, potrivit datelor Oil Bulletin, valabile la 9 iulie.

Te-ar mai putea interesa și
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
Acordarea de împrumuturi bancare companiilor şi gospodăriilor din zona euro a continuat să stagneze luna trecută, arată datele unui studiu publicat de Banca Centrală Europeană (BCE),......
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut azi prețurile la motorină, menținând prețul benzinei.
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din luna aprilie 2024
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din ...
Creditele care vor fi acordate populației din luna aprilie ar urma să aibă dobânzi mai mici în condiţiile în care ...
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Foştii preşedinţi americani Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor actualului lider de la Casa Albă, Joe ...