Scumpirea gigacaloriei aruncă în faliment serele din Bucureşti

Peste 4.000 de angajaţi ai serelor ar putea intra în şomaj în plină iarnă din cauza majorării preţului gigacaloriei de la 1 ianuarie 2014, iar preţul legumelor ar putea creşte cu 50% pentru că vor dispărea peste 100.000 de tone de legume româneşti, avertizează Federaţia Pro Agro.
Economica.net - sâm, 21 dec. 2013, 15:56
Scumpirea gigacaloriei aruncă în faliment serele din Bucureşti

Decizia de majorare a preţului gigacaloriei cu 40% de la 1 ianuarie 2014, luată de către Primăria Generală a Municipiului Bucureşti, este o ameninţare reală pentru producătorii români de legume care folosesc energia termică produsă de societatea RADET, iar această situaţie ar putea aduce falimentul chiar şi în cazul producătorilor mari, se menţionează într-un comunicat al federaţiei.

De exemplu, cea mai mare seră de producere a legumelor din Europa, Leoser SA, membră a federaţie Pro Agro, este nevoită să închidă activitatea pe cele 150 hectare şi, în aceste condiţii, ar putea fi trimişi în şomaj, chiar în plină iarnă, 4.000 de angajaţi.

‘Dacă ne gândim că în proporţie covârşitoare aceşti angajaţi sunt unica sursă de venit a familiei, atunci vorbim de peste 15.000 de persoane care rămân fără venituri într-o perioadă a anului extrem de grea. În acest context, în anul 2014 preţul legumelor ar putea creşte cu 50%, iar de pe piaţă vor dispărea peste 100.000 de tone de legume româneşti, făcând loc ‘apreciatelor’ legume turceşti. Totodată, se sistează exportul a 40.000 tone de legume în sezonul rece, nemaiputând concura cu legumele subvenţionate din celelalte ţări producătoare’, a declarat Alex Jurconi, preşedintele Pro Agro.
  Federaţia agricultorilor va susţine în continuare obţinerea unui preţ preferenţial al gigacaloriei furnizat producătorilor de legume de sere încălzite.

‘Considerăm că decizia de majorare a fost luată de către Consiliul General fără a avea puse la dispoziţie toate informaţiile şi, de aceea, suntem pregătiţi să deschidem un dialog imediat cu primarul general al Capitalei, domnul Sorin Oprescu. Vrem să explicăm în mod clar care sunt implicaţiile unei astfel de hotărâri care nu ţine cont, în mod responsabil, de toţi jucătorii din piaţa specifică. Considerăm incorect ca producătorii de legume de sere încălzite să plătească prin preţuri crescute pierderile economice ale RADET’, se arată în comunicat.

Ţările din Uniunea Europeană au pus la dispoziţia sectorului de producţia a legumelor, preţuri preferenţiale la gaze şi agent termic, acest sector fiind unul de interes naţional şi strategic.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...