Scumpirea gigacaloriei aruncă în faliment serele din Bucureşti

Peste 4.000 de angajaţi ai serelor ar putea intra în şomaj în plină iarnă din cauza majorării preţului gigacaloriei de la 1 ianuarie 2014, iar preţul legumelor ar putea creşte cu 50% pentru că vor dispărea peste 100.000 de tone de legume româneşti, avertizează Federaţia Pro Agro.
Economica.net - sâm, 21 dec. 2013, 15:56
Scumpirea gigacaloriei aruncă în faliment serele din Bucureşti

Decizia de majorare a preţului gigacaloriei cu 40% de la 1 ianuarie 2014, luată de către Primăria Generală a Municipiului Bucureşti, este o ameninţare reală pentru producătorii români de legume care folosesc energia termică produsă de societatea RADET, iar această situaţie ar putea aduce falimentul chiar şi în cazul producătorilor mari, se menţionează într-un comunicat al federaţiei.

De exemplu, cea mai mare seră de producere a legumelor din Europa, Leoser SA, membră a federaţie Pro Agro, este nevoită să închidă activitatea pe cele 150 hectare şi, în aceste condiţii, ar putea fi trimişi în şomaj, chiar în plină iarnă, 4.000 de angajaţi.

‘Dacă ne gândim că în proporţie covârşitoare aceşti angajaţi sunt unica sursă de venit a familiei, atunci vorbim de peste 15.000 de persoane care rămân fără venituri într-o perioadă a anului extrem de grea. În acest context, în anul 2014 preţul legumelor ar putea creşte cu 50%, iar de pe piaţă vor dispărea peste 100.000 de tone de legume româneşti, făcând loc ‘apreciatelor’ legume turceşti. Totodată, se sistează exportul a 40.000 tone de legume în sezonul rece, nemaiputând concura cu legumele subvenţionate din celelalte ţări producătoare’, a declarat Alex Jurconi, preşedintele Pro Agro.
  Federaţia agricultorilor va susţine în continuare obţinerea unui preţ preferenţial al gigacaloriei furnizat producătorilor de legume de sere încălzite.

‘Considerăm că decizia de majorare a fost luată de către Consiliul General fără a avea puse la dispoziţie toate informaţiile şi, de aceea, suntem pregătiţi să deschidem un dialog imediat cu primarul general al Capitalei, domnul Sorin Oprescu. Vrem să explicăm în mod clar care sunt implicaţiile unei astfel de hotărâri care nu ţine cont, în mod responsabil, de toţi jucătorii din piaţa specifică. Considerăm incorect ca producătorii de legume de sere încălzite să plătească prin preţuri crescute pierderile economice ale RADET’, se arată în comunicat.

Ţările din Uniunea Europeană au pus la dispoziţia sectorului de producţia a legumelor, preţuri preferenţiale la gaze şi agent termic, acest sector fiind unul de interes naţional şi strategic.

Te-ar mai putea interesa și
România a importat aproximativ 300.000 de tone de soia și făină din soia. 70% din marfă este din state unde se produc plante modificate genetic
România a importat aproximativ 300.000 de tone de soia și făină din soia. 70% din marfă este din state unde se produc ...
În 2022, aproximativ 70 % din importurile de soia și făină de soia proveneau din Brazilia, Argentina și Statele Unite, cei mai mari producători de plante modificate genet. Producția locală......
Discuții în coaliție pe proiectul de buget
Discuții în coaliție pe proiectul de buget
Liderii coaliţiei de guvernare vor avea o întâlnire de lucru pentru a discuta proiectul de buget pe anul viitor.
Schengen/Ciolacu: Austria este de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România
Schengen/Ciolacu: Austria este de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, sâmbătă seară, că Austria "şi-a flexibilizat poziţia" în ceea ce priveşte spaţiul ...
Majoritatea țărilor care au anunțat că vor monta turbine eoliene offshore își vor rata țintele stabilite pentru 2030
Majoritatea țărilor care au anunțat că vor monta turbine eoliene offshore își vor rata țintele stabilite pentru 2030
Dintre cele 19 țări cu obiective clare privind energia eoliană offshore pentru 2030, doar Polonia și Irlanda par să ...