Scutul anti-rachetă de la Deveselu – Cinci ani de la inaugurarea Facilităţii Sistemului Aegis Ashore

La summit-ul aniversar al Alianţei Nord-Atlantice din aprilie 2009, de la Strasbourg/Kehl, statele aliate au admis importanţa contribuţiei viitoare a elementelor arhitecturii de apărare antirachetă americane pentru întărirea eforturilor NATO de contracarare a ameninţărilor balistice, potrivit www.nato.int.
AGERPRES - mar, 11 mai 2021, 15:30
Scutul anti-rachetă de la Deveselu - Cinci ani de la inaugurarea Facilităţii Sistemului Aegis Ashore

În septembrie 2009, SUA anunţa intenţia de realizare a Abordării Europene Adaptive a sistemului său antirachetă Aegis Ashore. Câteva luni mai târziu, administraţia condusă de preşedintele american Barack Obama a anunţat la 17 noiembrie 2009 desfăşurarea de către Statele Unite ale Americii a unei abordări adaptate a apărării antirachetă în Europa, demersul urmând să fie coagulat pe arhitectura sistemului de apărare antirachetă Aegis şi să fie dezvoltat în mai multe faze în perioada 2011 – 2020, potrivit https://www.armscontrol.org.

Cu prilejul summit-ului NATO de la Lisabona, noiembrie 2010, liderii aliaţi au convenit asupra dezvoltării capabilităţii apărării antibalistice drept parte a efortului comun de apărare colectivă. Acest demers completează capacitatea iniţială a Alianţei de protejare a forţelor dislocate într-un teatru de conflict prin extinderea apărării antirachetă la teritoriul spaţiului nord-atlantic pentru protejarea populaţiilor statelor europene şi a teritoriilor acestora. În iunie 2011, avea să fie aprobat Planul de acţiune al apărării antirachetă a NATO. Turcia anunţa, în septembrie 2011, decizia de găzduire a unui radar parte a capabilităţii antirachetă a NATO, pentru ca în 13 septembrie 2011 România şi SUA să semneze, al Washington, Acordul româno-american privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România, ca urmare a negocierilor purtate între cele două guverne. Amplasarea facilităţii antirachetă de la Deveselu se realiza pe o suprafaţă de 175 de hectare, pe amplasamentul bazei aeriene cu acelaşi nume.

Abordarea Europeană Adaptivă a sistemului Aegis Ashore reprezintă contribuţia SUA la sistemul de apărare antirachetă al Alianţei Nord-Atlantice şi are rolul de a proteja Europa de ameninţările balistice cu raze scurte, medii şi intermediare. Abordarea reuneşte configuraţii terestre şi maritime ale sistemului de apărare antirachetă, folosind interceptor de tipul SM-3. Parte a sistemului este radarul localizat la Kurecik, în Turcia, centrul de comandă de la baza aeriană Ramstein din Germania, facilitatea de la Deveselu şi o altă facilitate care se află în faza de amplasare la Redzikowo, în Polonia, conform https://www.mda.mil şi https://news.usni.org. Un rol important în cadrul sistemului îl reprezintă navele (fiind vorba în special de distrugătoare) purtătoare de capacităţi de apărare antirachetă Aegis, cu baza în Spania, la Rota.

La 29 octombrie 2013 au debutat lucrările de construcţie ale facilităţii antirachetă din cadrul Bazei Militare 99 Deveselu. Marina Americană a preluat, la 10 octombrie 2014, comanda bazei militare de la Deveselu. În 18 decembrie 2015, în urma activităţilor de construcţie, instalare de echipamente şi testare, România şi Statele Unite au anunţat finalizarea principalelor componente militare ale facilităţii de apărare antirachetă Aegis Ashore din România, parte a Etapei a II-a din cadrul Abordării Europene Adaptive. Momentul a reprezentat declararea capacităţii tehnice a facilităţii antirachetă de la Deveselu. La 12 mai 2016, s-a desfăşurat ceremonia dedicată certificării capacităţii operaţionale a sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu.

La 7 august 2020, comanda Facilităţii navale antirachetă de la Deveselu a fost preluată de comandantul Mike Dwan, înlocuindu-l pe comandantul John E. Fitzpatrick, conform https://www.c6f.navy.mil. Facilitatea antirachetă Deveselu se află sub coordonarea Flotei 6-a a SUA dislocată la Comandamentul NATO de la Napoli. Facilitatea antirachetă de la Deveselu cuprinde un radar AN/SPY1D(v), interceptori exo-atmosferici SM3 şi capacităţi de comunicaţii, comandă şi control, potrivit https://missiledefenseadvocacy.org.

Facilitatea navală de apărare antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu este componenta importantă a întregului ansamblu de apărare balistică a Alianţei Nord-Atlantice. Aliaţii au anunţat, în iulie 2016, capacitatea operaţională iniţială a sistemului de apărare balistică al NATO, pentru ca în iulie 2018, cu prilejul summit-ului de la Bruxelles, liderii statelor membre ale organizaţiei să menţioneze că următorul pas important este completarea elementului principal al sistemului de comandă şi control al arhitecturii NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, potrivit www.nato.int.

 

Te-ar mai putea interesa și
Annalena Baerbock: Germania ia foarte în serios amenințările nucleare făcute de Putin
Annalena Baerbock: Germania ia foarte în serios amenințările nucleare făcute de Putin
Guvernul german tratează ''foarte serios'' ameninţările nucleare ale preşedintelui rus Vladimir Putin, dar nu îşi va permite să fie şantajat de Moscova, a susţinut ministrul de externe......
Premierul Elisabeth Borne susține că Franța vrea să facă insuportabil costul războiului pentru Rusia
Premierul Elisabeth Borne susține că Franța vrea să facă insuportabil costul războiului pentru Rusia
Franţa vrea să facă "insuportabil costul războiului pentru Rusia", a declarat luni şefa guvernului francez Elisabeth ...
Trenuri noi în România: Cum va împărți ARF ramele Alstom între CFR Călători și operatorii privați
Trenuri noi în România: Cum va împărți ARF ramele Alstom între CFR Călători și operatorii privați
Ramele electrice interregionale RE-IR, achiziționate de statul român prin Autoritatea pentru Reformă Feroviară, vor fi ...
FMI: Până la 20 de state, în special din Africa, vor solicita asistență de urgență pentru a face față crizei alimentare
FMI: Până la 20 de state, în special din Africa, vor solicita asistență de urgență pentru a face față crizei alimentare
Fondul Monetar Internaţional a anunţat luni că până la 20 de ţări, în special din Africa, ar putea avea nevoie de ...