1EUR = 4.8418 RON | Bucureşti 34 º

News

Salariu lunar de cel puţin 1.500 de euro pe mare. Ce se caută şi când câştigi 10.000 euro pe lună

Absolvenţii unei Universităţi Maritime câştigă lunar minimum 1.500 de euro net pe lună, cu menţiunea că sunt plătiţi doar câtă vreme sunt pe mare. Însă salariul poate sări de 2.000 de euro-3.000 de euro pe lună chiar de la primul voiaj. Un comandant de navă poate câştiga şi 10.000 de euro pe lună. Iată în ce condiţii.

07 noi, 2012 | ECONOMICA.net

Funcţie de tipul navei dar şi de mărimea sa, de vechime, de ruta facută, de armator, salariile oferite pot varia foarte mult. Concret, dacă pentru un ofiter III (cel mai mic în grad ) pe o navă container sau bulk-carrier mic, de 10.000 - 15.000 tone, salariul se situează între 1.700 – 2.000 euro (sau, funcţie de armator, echivalentul în dolari), acelaşi ofiţer III pe un petrolier de 300.000 tone deadweight va avea un salariu de 3.500 euro, ne-a explicat într-un interviu un ofiţer maritim.

Nu e uşor de obţinut un job pe un petrolier gigant, însă dacă ai făcut cadeţia (perioada de 12 luni de stagiu pe mare) în cadrul companiei şi ai dovedit seriozitate şi implicare, ai şanse mari. Pe anumite nave, cum ar fi cele specializate în transportul produselor chimice, LNG sau LPG (gaze lichefiate), salariile pot fi chiar mai mari, şi asta din primul voiaj, ne-a explicat un ofiţer maritim.

Un ofiţer I pe o navă container sau Bulk va avea un salariu de circa 4.000-4.500 euro, în timp ce comandantul şi şeful mecanic au în jur de 5.000-6.000 euro. Pe nave tip tank sau LPG, LNG de mari dimensiuni, sau pe nave chimice, comandanţii pot avea salarii ce ajung la 10.000-12.000 euro.
 

În cât timp ajungi să câştigi 10.000 de euro pe lună


Cel mai devreme - la 35 de ani. Explicaţia vine din modul în care sunt promovaţi ofiţerii.

Precizăm că ofiţerii, atât cei de la maşină cât şi cei de la punte, sunt clasificaţi în două categorii, după importanţă şi răspundere: ofiţer III şi ofiţer II  fac parte din Operational Level, în timp ce ofiţer I (numit şi Chief Officer - la punte sau First Engineer -la maşină), şeful mecanic şi Comandantul fac parte din Executive Level. Promovarea de la Operational Level la Management Level se face în urma susţinerii unor examene la Autoritatea Navală Română şi a promovării la bord.

Un ofiţer III sau II poate susţine examenul de promovare la Management Level (va avea brevet de Chief Officer sau First engineer) după ce a acumulat o perioadă de îmbarcare de minimum 24 de luni. În realitate, perioada ajunge la trei ani şi jumătate, chiar patru. După încă 24 de luni de navigaţie (pe o poziţie de management level) poţi susţine examenul de Comandant, respectiv Chief Engineer. Asta ar însemna încă 3-4 ani. Pe cale de consecinţă, un absolvent de 25 de ani, care a navigat constant, poate avea brevetul de Comandant de navă la 35 de ani, cel puţin teoretic.

Ce se caută acum

Tâmplar la şantierul naval Saint Nazaire din Franţa: salariu de 1.500 de euro pe lună. Detalii găsiţi aici.

Ofiţer II Punte pentru navă tip bulk carrier: salariu lunar de 3.450 de dolari pe lună. Mai multe detalii găsiţi aici.

Chief Engineer pentru vase LPG: salariu lunar de minimum 7.100 de dolari pe lună. Angajatorii oferă contract de muncă pe 4 luni. Amănunte găsiţi aici.

Acestea sunt doar câteva exemple de anunţuri de recrutare, ele pot fi consultate funcţie de specializare şi vechime şi cu toate detaliile aici.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO