Se cere falimentul Euroins, asigurător cu 2 mil de clienți RCA. Cel mai mare dealer BMW și unul dintre cei mai mari dealeri Mercedes, creditori

Compania Euroins este implicată într-un nou proces în care i se cere falimentul, după ce anul trecut reușise să încheie amiabil un dosar de același tip cu unul dintre service-urile de brand ale producătorului Man. De această dată, asigurătorul cu acționariat bulgar are probleme și cu alte nume mari din domeniu, printre care Automobile Bavaria (cel mai mare dealer BMW din România) sau ATP Motors, unul dintre cei mai mari dealeri Mercedes din Ardeal și din țară. Alte patru firme mai mici din domeniul auto, printre care și service-ul Man de care aminteam mai sus, se alătură dosarului de faliment.
Şerban Buşcu - joi, 25 iun. 2020, 18:37
Se cere falimentul Euroins, asigurător cu 2 mil de clienți RCA. Cel mai mare dealer BMW și unul dintre cei mai mari dealeri Mercedes, creditori

Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Ilfov și a primit  deja număr de înregistrare și de la  Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), care, potrivit legii, trebuie notificată în cazul oricărei cereri de faliment depuse pe numele unei companii de asigurări.

Până la ora la care scriem acest text, Euroins nu  ne-a oferit detalii în legătură cu acest dosar, iar celelalte părți implicate nu au putut fi contactate pentru declarații. După mai multe amânări generate de epidemia de COVID 19, primul termen a fost stabilit azi, 25 iunie 2020 și procesul a debutat cu o amțnare pentru luna septembrie.

Cererile de faliment introduse pe numele unor societăți de asigurări nu sunt chiar o raritate în România. Fiind unul dintre marii jucători pe RCA, Euroins are mii de procese în care se judecă pentru plata unor daune și, în câteva cazuri i s-a cerut chiar falimentul.

Ultima situație de acest tip a fost anul trecut când MHS Truck Service, reprezentanță Man în România și parte și din dosarul despre care scriem, a invocat o creanță de 177.000 de lei pentru a cere falimentul asigurătorului cu acționariat bulgar. Potrivit informațiilor ECONOMICA.NET, la puțin timp după ce cererea a fost înregistrată la Tribunalul București, Euroins a plătit și conflictul s-a încheiat amiabil.

De această dată, însă, procesul surprinde prin numărul celor care îl intentează (șase firme) și, mai ales, prin numele unora dintre creditori, companii de dimensiuni mari din domeniul auto și nu persoane fizice sau service-uri relativ mici și cu tradiție în zona litigiilor cu asigurători, așa cum se întâmpla până acum.

Printre creditorii din dosarul la care facem referire se numără Automobile Bavaria, cel mai mare dealer BMW și companie cu afaceri de 415 milioane de euro în 2019, sau ATP Motors, dealer și service Mercedes care domină județele Maramureș, Bihor și Bistrița Năsăud și care are o prezență importantă și în Cluj. Celelalte firme sunt service-uri și dealeri din Moldova,București și Ardeal, anume Mat Color Auto, Motors Mivado(concesionar Fiat Chrylser în Baia Mare) și RM Motors Company.

 

Euroins, sancționată de ASF pentru nereguli în gestionarea daunelor, spune că a rezolvat între timp problemele

Potrivit unor surse neoficiale, sumele invocate de fiecare creditor în parte nu sunt foarte mari, fiind de ordinul zecilor de mii sau sutelor de mii de euro, iar, cumulat, întregul dosar nu sare de un milion de euro. Raportat la dimensiunile Euroins, aceasta ar înseamna vânzările de RCA pe o singură zi, într-o perioadă bună, însă nu neapărat sumele invocate constituie elementul de interes.

Societățile care îi cer falimentul invocă, în principal, faptul că Euroins a  plătit doar parțial facturile emise pentru reparația mașinilor în baza RCA.  Acest tip de probleme în gestionarea dosarelor de daună a fost sesizat și de ASF în urma controlului periodic desfășurat în 2019 și despre care ECONOMICA.NET a scris pe larg.

AICI puteți citi detalii despre cele descoperite de ASF la Euroins, inclusiv documentul oficial emis în acest sens de către Consiliul ASF.


Controlul a fost făcut în 2019 și a vizat mai ales situații din 2017 și 2018. Situațiile invocate de cei care cer falimentul companiei sunt din 2019. Totuși, Euroins a transmis ECONOMICA.NET faptul că a reușit, în ultimele luni, să îmbunătățească semnificativ procedurile și să rezolve cea mai mare parte a problemele sesizate de ASF.

AICI puteți citi mesajul Euroins în ceea ce privește modul în care a reușit să rezolve, punctual, problemele sesizate de ASF

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Şeful CEZ: Preţurile electricităţii şi gazelor vor creşte semnificativ în 2022
Şeful CEZ: Preţurile electricităţii şi gazelor vor creşte semnificativ în 2022
Şeful companiei cehe de utilităţi CEZ, Daniel Beneš, estimează că preţul electricităţii va creşte în Cehia cu ...
Platforma de marketing afiliat 2Performant anunță o creștere în T3 cu 64,2% a numărului de vânzări, în valoare de 17 mil. de euro
Platforma de marketing afiliat 2Performant anunță o creștere în T3 cu 64,2% a numărului de vânzări, în valoare de ...
Compania de tehnologie 2Performant, liderul pieței de marketing afiliat din România, listată pe piața AeRO a BVB, a intermediat, ...
UE a exportat peste un miliard de vaccinuri împotriva COVID-19 începând din decembrie 2020 – von der Leyen
UE a exportat peste un miliard de vaccinuri împotriva COVID-19 începând din decembrie 2020 – von der Leyen
Peste un miliard de vaccinuri împotriva COVID-19 produse în Uniunea Europeană au fost exportate în mai mult de 150 de ...