1EUR = 4.8738 RON | Bucureşti 19 º

Companii

Se construieşte o puzderie de centrale solare. Tu plăteşti

Agenţia de Reglementare în energie a mai aprobat, dintr-un foc alte şase proiecte de centrale fotovoltaice după zecile deja avizate în acest an

01 oct, 2012 | | ECONOMICA.net

Agenţia de Reglementare în Energie a autorizat, ieri, înfiinţarea a şase noi centrale fotovoltaice. Firmele care le construiesc sunt, în general, de curând înfiinţate exact pentru aceste proiecte fotovoltaice dar printre licenţele date ieri se află şi una pentru Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe care s-a decis să construiască propria centrală.

Astfel, firma Studina Solar a primit licenţă pentru înfiinţarea centralei Grojdibodu din judeţul Olt. Compania este deţinută de off-shore-ul cipriot Renovatio Group Limited care are mai multe afaceri în domeniul energiei regenerabile din România.

Cujmir Solar va construi două centrale fotovoltaice în localitatea cu acelaşi nume din judeţul Mehedinţi. Firma este deţinută de aceeaşi companie cipriotă Renovatio Group Limited.

La Vânju Mare, în Mehedinţi, se va construi centrala cu acelaşi nume de către firma Vânju Mare Solar. Pentru că este înfiinţată foarte curând, proprietarii ei nu sunt încă cunoscuţi.

După cum aminteam, Municipiul Sfântu Gheorghe a primit autorizaţia pentru construcţia propriei centrale fotovoltaice.

În sfârşit, Bio Volt va construi la Ucea, judeţul Braşov, centrala solară cu acelaşi nume. Firma este controlată, la rândul ei, de alte două firme care au acţionari două persoane de naţionalitate cehă.

Proiectele aprobate în 26 septembrie sunt doar ultimele dintr-o serie foarte mare avizate favorabil anul acesta. Zecile de centrale fotovoltaice care se vor construi sunt rezultatul modificării politicii de susţinere a energiiei regenerabile. Astfel, un investitor într-o centrală fotovoltaică primeşte trei certificate verzi pentru fiecare MW livrat în reţea de unde anul trecut primea doar două. Un stfel de certificat verde valorează între 27 şi 54 de euro funcţie de valoarea de tranzacţionare de pe piaţa liberă. Certificatul este emis de Transelectrica dar costul lui este suportat de toţi consumatorii de curent. Populaţia are înscrisă pe factura la curent contribuţia pentru energia verde.

Investiţia medie pe MW instalat este de circa 1,8 milioane de euro. Având în vedere sistemul de recompensare a producătorilor dar şi preţul energiei vândute un investitor îşi recuperează investiţia în doar 4-5 ani. Transelectrica a încheiat contracte de racordare la reţea pentru 400 de MW fotovoltaici şi a primit cereri de racordare pentru alţi 1.000 de MW.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO