Se ieftinesc carburanţii. Preţurile coboară până la 4,60 lei litrul, în acest week-end

Economica.net
11 03. 2017
petrom_benzina_motorina_4567890987654_12417100

OMV Petrom, liderul pieţei de distribuţia a carburanţilor, a scăzut în această săptămână preţul benzinei comercializate în staţiile proprii cu 9 bani pe litru, iar motorina s-a ieftinit cu trei bani pe litru, tendinţe care ar putea continua.

La cea mai ieftină staţie Petrom din Bucureşti, de exemplu, cea de pe şoseaua Alexandriei, benzina standard ajunsese să coste, vineri, 4,70 lei litrul, iar motorina 4,73 lei pe litru.

OMV Petrom are şi reduceri de week-end, care sunt de şase bani pe litru pentru benzină şi GPL şi de trei bani pe litru pentru benzine, reduceri care se aplică de vineri de la ora 23.00 până duminică la ora 23.00, la 195 de staţii din toată ţara Aşadar, în multe staţii, preţul carburanţilor va scădea în aceste zile sub pragul de 4,7 lei pe litru, iar la cele mai ieftine staţii vor ajunge chiar la 4,60 lei pe litru.

Astfel, în Odorheiu Secuiesc, unde Petrom are cele mai mici preţuri la motorină, un litru de motorina standard ajunge să coste, în week-end 4,60 lei pe litru, iar la o benzinărie din Bacău (Bd. Republicii 187), unde Petrom are cel mai mic preţ la benzină, benzina standard costă, în acest week-end, tot 4.60 lei pe litru.

Preţurile la carburanţi sunt influenţate de cotaţiile produselor petroliere, care îl urmează pe cel al petrolului, de politica de taxare, dar şi de condiţiile de pe fiecare piaţă. După reducerea de accize şi de TVA, România a ajuns să aibă, ca pondere în preţ, cele mai mici taxe din Uniunea Europeană, dar autorităţile de la Bucureşti suspectează că preţurile finale, la pompă, ar fi fi putut fi şi mai mici, deşi sunt printre cele mai mici de pe continent.

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie sectorială pe piaţa carburanţilor, după ce preţurile fără taxe la carburanţi au depăşit uşor media Uniunii Europene, pentru a vedea cum s-au format preţurile, dar şi cum s-a transpus directiva europeană privind stocurile obligatorii de carburanţi, a declarat recent preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu.”Pot să existe explicaţii pentru aceste comportamente, pentru aceste evoluţii, pot fi schimbări în legislaţie sau pot fi alte explicaţii. Dar ne vom uita cu siguranţă şi la modificări de legislaţie care ar putea să explice această evoluţie şi dacă sunt cumva erori pe care le-am făcut noi sau alte autorităţi ale statului, dar acestea pot fi corectate”, a spus Chiriţoiu. Investigaţia ar putea dura un an, potrivit instituţiei.

De cealaltă parte, preţul ţiţeiului a scăzut abrupt, din cauza veştilor bune privind stocurile de hidrocarburi şi carburanţi din SUA. Acestea au indicat, din nou, creşteri, semn că pe piaţă este în continuare mai mult petrol de vânzare decât pot prelua cumpărătorii, ceaa ce a dua preţul ţiţeiului sub pragul de 50 de dolari pe baril. Petrolul s-a ieftinit abrupt, cu patru dolari în doar două zile. Detalii puteţi citi AICI.

Piaţa carburanţilor din România este dominată de patru mari lanţuri, OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil şi Mol.